Här kommer fler bilder från min sommardukning eller midsommardukning från Ikea Uppsala. Den är enkel att göra själv hemma. Så här tänker jag för att få till en lantlig och rustik känsla.

  1. Använda ett grovt tyg, till exempel juteväv eller oblekt linne som bordsduk. Finns i metervara för en billig slant. Tryck ett motiv på tyget som matchar den stil och stämning du vill ha. Använd schabloner och textilfärg. Om du har för avsikt att slänga duken efter festen går det lika bra att trycka med vattenfärg (med pyttelite vatten). Men då tål den såklart inte att tvättas.
  2. Dekorera duken med virkade spetsband.
  3. Planera du en utomhusfest kan det vara bra att han tyngder i duken så att den inte blåser bort. Knyt snöre runt stenar du hittar i skogen och sätt fast i dukkanten med små klämmor eller klädnypor.
  4. Gör ljusstakar för värmeljus av rostiga burkar. Vill du ha en lite mjukare stil kan du limma fast en spetsbård på den rostiga burken. Hur du gör konservburkar rostiga kan du läsa här. 
  5. Placera vackra växter i kruka som dekoration mitt på bordet, till exempel färska kryddor eller lavendel som doftar – och kryddorna kanske kan komma till användning för att smaksätta maten som serveras.
  6. Häng upp pompoms eller bollar av solroser i taket för att bygga feststämningen på höjden. Häng upp simpla lampsladdar i klasar över bordet för att skapa den där enkla, strama industristilen.
  7. Sätt ihop bestick som en pyramid med hjälp av ett band och en rosett. Använd tallrikens kanter som stöd.
  8. Dekorera med gamla boksidor eller notpapper mellan tallrikarna och även runt servetterna som en servettring.
  9. Riv servetter i samma tyg som duken. Riv för att få fram den där slitna känslan. Dekorera med notpapper och en matchande blomma som de krukväxter som står i mitten av bordet. Jättefint med en liten lavendelkvist och det står lavendel i mitten.
  10. Skriv bordsplaceringen på stenar som matchar duktyngderna.

Du kan också duka midsommarbordet i marin stilrosaromantisk stil och i fräscht pastellgul och silver – fler bilder hittar du här.

Foto: Hanna Hallin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *