Foto: Angelica Söderberg

Ni som följer mig på Instagram såg den här bilden som en teaser för Härligt Hemma-magasinet för någon vecka sedan. Sedan dess har flera av er mejlat och bett om beskrivningen eftersom tidningen tagit slut i butik. Så nu kommer instruktionerna. Enjoy!

Det började med att jag slängde ut ett gammalt skåp ur mitt pysselrum och då hade min fantastiskt fina symaskin inte längre någon hylla att stå på. Egentligen ville jag ha den på skrivbordet för jämnan men eftersom sladden var avklippt redan när jag köpte den fyllde den ingen funktion och jag övervägde att göra mig av med den. Men det gjorde lite för ont i sakletarhjärtat.
Då kom jag på idén att göra en skrivbordslampa av den så att jag skulle få användning för den varje dag. Sagt och gjort.

Och det här är egentligen ett av mina absolut bästa upcyclingtips. Nästan vad som helst kan bli tuff belysning – och det behöver vi ju verkligen den här tiden på året.

OBS! Viktigt att tänka på när du gör lampor är att alltid låta någon som kan koppa in elen. Du kan förbereda för el men låta någon elkunnig koppla på sockel och stickkontakt.

monica.karlstein.hemmafix.hemmafixbloggen.repurposed.symaskin.lampa.upcycling.3

Du behöver: Bågfil och borrmaskin. (Till elarbetet: skruvmejslar, rakbladskniv, avbitartång.)

Så gör du: Bestäm var på symaskinen du vill att lampsockeln ska sitta. Jag valde att sätta den där trådrullen brukar sitta så att lampsladden kan gömmas inuti symaskinen. Därför använde jag bågfilen för att såga bort spolpinnen. Därefter borrade jag ett hål för sladden. Innan du bestämmer var du ska borra hål för sladden är det viktigt att kolla hur det ser ut inuti så att du kan trä genom sladden. Det gör du lättast underifrån, genom att skruva loss botten.
När hålet är borrat trär du genom sladden. Var beredd på att få lirka och fnula lite. När du fått genom sladden är det dags att s
kruva på lampsockel och stickkontakt. Är du det minsta osäker ska du nu lämna över jobbet till en elinstallatör eller elkunnig.

För att få sockeln stadig kan du limma fast den på symaskinen och även sätta dit en dragavlastare där sladden lämnar symaskinen så att den hålls spänd inuti maskinen.
Använd en glödlampa i gammal stil med glödtrådar – det ger extra stämning. Sådana hittar du till exempel på byggfabriken.com.

Härligt Hemma

Tips:
* Läs mer om vilka elarbeten du får göra själv hemma: elsakerhetsverket.se
* Sätt en dimmer på sladden så får du rejäl arbetsbelysning när du jobbar och mer stämningsfull belysning för mysigare stunder.

Foto: Angelica Söderberg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *