Det blir allt ljusare och vi kanske använder lamporna mindre och mindre under våren och sommaren, men det är under den här säsongen som jag fyndar materialen till de lampor jag brukar göra på hösten och njuta av under vintern. För det är på tippen, på loppis och i skogen som jag hittar de flesta av ingredienserna till de allra flesta av lamporna som jag har byggt ihop och visat här på bloggen. Och det är dit jag går när jag får tid över, vilket oftast är på sommarsemestern. 

Och vet ni va, det mesta kan med lite fantasi på till en lampa. Här listar jag mina mest annorlunda lampprojekt – helt enkelt gjorda av annorlunda saker som man vanligtvis inte alls förknippar med belysning.

Hemmafix_MonicaKarlstein_HärligtHemma

1. TAKLAMPA AV ROSTIG TAGGTRÅD
Det här hemmafixprojektet hade jag haft i huvudet i flera år. Men ibland är det så det är. Idéer behöver växa fram och stötas och blötas i huvudet för att sedan förverkligas. Men jakten efter en lagom rostig taggtråd var inte helt lätt. Den här taggtråden hittade jag övergiven i skogen och jag hoppas att jag gjorde markägaren en tjänst som städade rent skogen från den – eller åtminstone älgarna som numera slipper få taggarna i fötterna. Jag lät den ligga kvar i skogen länge, men när den legat i ett år tyckte jag att den kunde klassas som övergivet skräp. HÄR hittar du fler bilder och instruktioner i steg för steg.

//hemmafix//

2. SKRIVBORDSLAMPA AV EN SYMASKIN
Det började med att jag slängde ut ett gammalt skåp ur mitt pysselrum och då hade min fantastiskt fina symaskin inte längre någon hylla att stå på. Egentligen ville jag ha den på skrivbordet för jämnan men eftersom sladden var avklippt redan när jag köpte den på loppis så fyllde den ingen funktion och jag övervägde att göra mig av med den. Men det gjorde lite för ont i sakletarhjärtat.
Då kom jag på idén att göra en skrivbordslampa av den så att jag skulle få användning för den varje dag. Sagt och gjort. HÄR hittar du fler bilder och instruktioner i steg för steg.

detalj (1)
3. TAKLAMPA AV EN LÖVKORG
Allt du behöver är en lövkorg, metallsåg, lampsladd med sockel och lamppropp, ett buntband och en stor glödlampa. Fler bilder och instruktioner i steg för steg hittar du HÄR.

11039717102049842038191081091814035n-640x906

4. GAMMAL GRAMMOFONTRATT FÅR NY FUNKTION
För ett tag sedan berättade jag att jag hade budat hem den här grammofontratten på Tradera. Och nu är den i ordninggjord till en lampa. HÄR kan du läsa om hur jag gjorde.

1.-monica-karlstein-golvlampa-massing-lamp-brass-diy-hemmafix.7

5. TRENDIG GOLVLAMPA AV MÄSSINGSRÖR
Mässingstrenden håller i sig och detaljer av den gula metallen kan lätt skena i pris. Här har jag med hjälp av tre mässingsrör från hobbyaffären gjort en egen golvlampa. HÄR hittar du fler bilder och instruktioner i steg för steg.

Foto: Angelica Söderberg. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *