Foto: Angelica Söderberg

Var köper man renhorn tänker du nu? Och javisst kan du få tag på horn även om du varken jagar själv eller bor på landet där andra jagar. Jag fann mina renhorn i en slöjdbutik för ungefär en hundralapp.
Det du ska tänka på när du står där i affären och väljer är att de ska gå att placera stadigt på en plan yta. Detta för att det inte ska bli rangligt och brandfarligt.
Hornen jag valde står stadigt av sig själva, men du kan också limma fast hornen i varandra när du väl har bestämt dig hur de ska stå för att öka stabiliteten. Nackdelen är då att kandelabern inte blir anpassningsbar och går att förminska eller förstora när du vill ställa den någon annanstans. Som den är på bilden kan du plocka bort ett av tre horn och få en eller flera mindre ljusstakar.
Jag har tvättat av hornen och tycker att de är fina som de är i sin enkelhet. Men ett tips kan också vara att måla dem i vitt eller svart för att få en mer stilren och modern känsla.

Du behöver: Renhorn, penna, borrmaskin, borr för hårda material, ljusmanschetter och lim.

Foto: Angelica Söderberg

Så gör du: Bestäm hur du vill placera dina horn så att de står stadigt. Tänk på att det kan vara fina om de bygger lite på höjden i olika nivåer. Rita ut var du vill ha ljusmanschetterna och borra hål med en tunn borr. Forsätt sedan med en tjockare borr i rätt storlek – detta för att undvika att hornet spricker eller att flisor uppstår.
Tänk på att borra så att manschetterna hamnar rakt, annars kommer ljuset att brinna snett och stearin att rinna.
Placera manschetterna i hålen och se till att de står rakt och stadigt. Står de ostadigt kan du droppa lite lim i hålet så att de sitter bättre på plats.

Tips: Här har vi gjort en kandelaber för ett plant underlag. Men limmar du ihop hornen och sätter fast kedjor kan de även hängas upp som en ljuskrona i taket eller som en ljusstake i ett fönster. Tänk då på att välja kedjor som tål värme.

Härligt Hemma

Inköpsställen: Horn från slojd-detaljer.se. Renskinn från Åhlens, kudde från H&M. Resväskor, skidor, fåtölj och nummerskyltar privat.

Foto: Angelica Söderberg.

2 kommentarer

///////////////
  1. Fiona

    Hej, vad för lim har du använt?

    1. Monica Karlstein

      Jag har inte använt nåt lim här, men fråga i din hobbyaffär så hjälper de dig rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *