För många år sedan var kokböckerna kladdiga av matlagning för att man med flottiga fingrar försökte hålla rätt sida upp i boken medan man tillagade receptet. Numera är det smartphonen eller läsplattan som får stå ut med kladdiga fingrar och att då och då bli indränkt i mjöl eller någon annan ingrediens.

Här är lösningen som håller läsplattan ren och lätt att läsa på medan du lagar middagsmaten eller sätter nästa bulldeg.
Allt som behövs är en gammal skärbräda, en överbliven planka, en trälist och lite lim.

Du behöver: En skärbräda, en träplanka, en hörnlist, såg, blyertspenna, trälim

Så gör du:
1. Såga till hörnlisten så att den är tillräckligt bred för att en läsplatta ska kunna vila på den. Antingen köper du en hörnlist i byggvaruhuset eller så använder du ett bokstavsstöd från ett alfapet. Det går lika bra.

2. Betsa listen så att den får sammanyans som skärbrädan.

3. Limma fast listen och låt torka.
4. Nu är det dags att rita ut själva stödet som skärbrädan ska vila mot för att kunna stå. Stödet är i form av en trekant, där den kortaste sidan blir botten som vilar mot bordsunderlaget. En av de längsta sidorna limmas fast mot skärbrädan så att skärbrädans baksida får ett stöd likt en hajfena.
Använd blyertspennan och rita på en planka ut en trekant. Pröva dig fram för att hitta den vinkel du vill ha på skärbrädan. Här har jag sågat till en trekant som har två sidor som är cirka 25 centimeter långa och en bottensida som är cirka 10 centimeter.
5. Såga ut stödet och limma fast den på baksidan av skärbrädan med trälim. Låt torka.  Klar!

Och vet du inte vad du ska laga? Då vill jag tipsa om brorsans festliga matblogg Karlstein.nu, som du ser på ipaden på bilden och som dessutom är nominerad till stora matbloggpriset i hederskategorin “Folkets val”. Om du går in och lajkar den HÄR bilden så lägger du en röst på honom.

Foto: Angelica Söderberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *