Dumpster diving har ju blivit lite av ett trendbegrepp när det handlar om att leta mat i containers och Facebookgruppen Återbruka mera där man upplivar saker som ska kastas och gör till inredning har nästan 250 000 medlemmar. Därför startar jag idag en ny vinjett här på bloggen: Veckans Junk Junkies.

Från och med nu kommer jag en gång varje vecka att visa upp ett upcyclat hemmafixprojekt som jag eller någon jag inspirerats av har gjort. Återvinning av skrot kommer alltså att få lite mer uppmärksamhet här på bloggen framöver, under den egna vinjetten ”Veckans Junk Junkies”.

Har ni gjort något själva som ni vill visa upp eller vill ni tipsa om något annat häftigt ni har sett så får ni hemskt gärna mejla till mig på monicakarlstein(at)gmail.com

För något år sedan åkte jag och min vän och fotografkollega Angelica Söderberg till USA och letade just junk och loppisfynd. Först ut under vinjetten ”Veckans Junk Junkies” kommer här en uppdatering och bilder från vår resa.

I främmande amerikaners källare, trädgårdar, på loppmarknader och skrotsamlarbutiker längs öde landsvägar hittade vi under ett par veckors letande fina fynd utan dess like. För oss sakletarsjälar kändes det som om vår resa runt i västra USA var en tripp till himlen.

Ibland fick vi fråga säljaren vad sakerna använts till eftersom vi aldrig sett något liknande hemma i Sverige. Något som vi trodde var ett slöjhantverk visade sig vara ett jordbruksverktyg och något som såg ut som en ljusstake i glas var i själva verket ett regnskydd till telefonstolpar.

Amerikanerna är ett socialt folk och frågorna ledde ofta till fylliga historier kring vem som hade haft de charmerande prylarna hemma hos sig, hur de använts, slitits och älskats – och slutligen lämnats in till försäljning. Klart som korvspad att sakerna med de finaste historierna skulle få följa med hem och få en kär fortsättning i Sverige.

Utöver de personliga historierna och en och annan pinal har vi också andra minnen med oss hem. Nämligen minnet av mannen som sålde oss sin grannes traktorstol eller den fantastiska kvinnan i vars butik vi letade efter ett gammalt alfapet – och som ringde oss några dagar senare. Hon hade fått tag på ett alfapet från femtiotalet som vi nu kunde få köpa för samma pris som hon hittat det för.

Fantastiska fynd – både prylarna och människorna vi mötte. En drömresa helt klart!

Mitt emellan Rocky Mountain och storstaden Denver stannade vi till längs landsvägen. Egentligen hade vi följt en annan loppisskylt och vid det här huset var ingen hemma. Därför var vi inte helt säkra på om grejerna var till salu eller om det bara var gammalt bråte som förvarades på det här viset. När vi försiktigt hade snokat runt ett tag möttes vi av en granne som vänligt frågade vilka vi var. När vi förklarat läget sålde han traktorstolen och den gamla lunchlådan i plåt till oss. Han ringde helt enkelt upp ägaren och berättade att två svenska tjejer stod i hans trädgård och så dealade vi om priset över telefon. USA i ett nötskal.

 

I en antikaffär i centrala Denver kom vi över den här snyggingen. En gammal läskförvaring. Men den fick stanna kvar i butiken eftersom vi hittat en liknande för halva priset på en garageförsäljning några dagar tidigare.

LA baby! Här har vi checkat in på vårt hotell i Hollywood och ska möta upp med hollywoodfrun Siv Cotton för en fotografering.

Fasadkonst dök upp lite här och var och inspirerade oss till tusen. Enda kruxet var när vi låg i vänsterfil i Los Angeles galna trafik och skulle korsa fyra filer för att komma till högerfilen – och samtidigt ser en så här snygg vägg. Distraherande minst sagt.

Ett fint hemmafix från en fin kvinna. Kvinnan som dekorerat sin butik med alfapetbokstäver ville inte sälja bokstavsplattorna till mig, men hon kunde tänka sig att hålla uppsikt efter ett likadant framöver. Några dagar senare ringde hon oss och berättade att hon hittat ett alfapet från femtiotalet som hon nu köpt på en loppis ifall att vi fortfarande var intresserade. När vi åkte dit på nytt fick vi köpa det för femtio kronor vilket var vad hon också hade gett för det. Och då medföljde två vintagekortlekar från ett av Las Vegas mest kända kasinon. Snart får hon en fin överraskning på posten som tack.

Den här mannen kommer jag aldrig att glömma. När vi kom hälsade han men satt kvar på verandan medan vi gick in i butiken. När vi efter en lång stund kom ut och bad om att få betala tittade han förvånat på oss och sa att han glömt att vi fortfarande var kvar i butiken. När jag frågade om jag kunde få köpa den slitna och solblekta amerikanska flaggan så tittade han på mig. – Du får den, sa han och packade ner flaggan i en kasse och tillät mig inte att betala. När jag berättade att mitt jobb hemma i Sverige var att upcycla och pimpa gamla loppisfynd hamnade vi snabbt i ett långt samtal om gamla dammiga klenoder och dess fantastiska potential. Han kallade sig själv Mc Gyver och sin lilla shop för The Mc Gyver Antique Shop eftersom han gav gamla grejer nya användningsområden. Fantastisk man som jag hoppas att jag träffar igen.

Lyktor fanns det massor av och vi älskade dem. Minst en fick följa med hem.

En vanlig situation när vi gick loss på loppis var att vi precis innan vi ska betala tittar på varandra och undrar hur sjutton vi ska få med oss allt hem till Sverige. Oftast blev det ett senare problem och vi traskade glatt därifrån med stora kassar. Här funderar Angelica på om den gamla trälådan är för skrymmande för att få plats i hennes resväska.

Ett tag funderade vi på att köpa gamla resväskor och fylla med fynd och checka in som vanligt bagage på flygplatsen…

Tröttare än tröttast. Han lyfte ett öra när vi gick in i butiken och det andra när vi gick ut.

På besök hos Maria Montazami utanför Los Angeles.

Den här fick absolut inte följa med hem. Det fick inte cowboybootsen eller läderbyxorna heller. Men vi fick oss många goda skratt när vi prövade hattar, boots och fransiga skinnvästar i secondhandbutikerna. Äkta amerikansk western!

Dessa inläggningsburkar med strukturtext som är så svåra att få tag på hemma finns överallt i USA, både gamla och nyproducerade. De finaste var de med metallock. Väl hemma i Sverige fick en burk med blåfärgat glas bli en diskmedelspump. Ett lätt hemmafix som inte tog mer än fem minuter. Det enda du behöver är en pump och en borrmaskin.

Den här butiken var en dröm och flera gånger suckade vi över att vi inte skulle kunna få hem alla fina inredningsdetaljer. Gamla plåtskyltar, zinkbaljor omgjorda till lampor och jordbruksredskap som tavlor. Himmelriket för en påhittig inredare!

En turkos telefon i plåt. En av få prylar som stod i en låst glasmonter inne i The Mc Gyver Antique Shop. Vi trodde att den skulle vara riktigt dyr, men för cirka en hundring blev den vår. Katshing!

En hel familj flamingos som trädgårdsdekoration. Halsarna gick inte att böja så de fick inte plats i resväskan hem.

Vintagefläktarna som inredningssverige suktat efter i flera år och som ofta säljs dyrt hemma i Sverige fanns i överflöd – och till vrakpriser. Vi gillar’t!

Ett av våra första stopp på vintagejakten. Ett helt kvarter med loppisar, källarförsäljningar och vintagebutiker inne i centrala Denver. Låt oss säga att vi älskade det och garanterat åker tillbaka.

Inne på en bakgård pausade vi ett par minuter och vilade ögonen på denna fantastiska vägg av rostiga bokstäver.

Zinkbaljor uppsatta med grova rep fungerar fint som taklampor. Behöver vi säga att vi blev inspirerade?

I någons trädgård stod den här snygga sängen. Föreställ dig den hemma i Sverige i ett ljust sovrum med vitt plankgolv och skira lakan. Ett fantastiskt kap!

När vi såg skylten kastade vi oss av vägen med bilen och hann inse att i USA tutar man på varandra i trafiken. Framför allt om man glömmer blinkers. Ivriga? Inställda på fyndradar? Alltid!

 

Dominospelet vi letat efter länge. Några av de här bitarna ska bli knoppar på teakskänken hemma i Sverige. Den skrynkliga mannen som sålde det skrev med darrande hand ett kvitto så skakigt att vi inte kunde utläsa en enda bokstav. Och butiken med hundratals väl utvalda antikviteter var minst sagt hans livsprojekt.

När jag besöker en loppis eller någon annan typ av försäljning försöker jag ta mig innanför och bakom – det är där de allra mest intressanta fynden görs. De där prylarna som inte hunnit ställas fram i butiken än eller de som är för rangliga för att säljas men som verkligen kan fyndas billigt om man frågar. Här bakom den trendiga och exklusiva designbutiken hittade jag en annan spännande skatt. En trevlig man som gav oss en snabbkurs i bladguldmålning. Han verkade glad över besöket, men aningen överraskad.

Angelica gör sina första fynd och inser att hon kommer att få ta hem den gula mjölklådan som handbagage och eventuellt behöva charma flygkabinspersonalen för att få ta den ombord. Jag kan avslöja att hon lyckades.

 

Medan Angelica hade dille på förvaringslådor och rostiga plåtskyltar letade jag efter något betydligt konstigare. Nämligen rostiga trädgårdsredskap. Jag vet inte hur många gånger försäljarna gav mig frågande blickar när jag skulle betala. Här har jag bakom och under en massa bråte i en butiks källarlager hittat en kratta med ovanlig form. Hemma i Sverige blir den antingen en kapphängare eller ett ställ för vinglas.

Bakom Margareths blomodling hittade vi en hel trädgård full av gamla prylar. Trädgårdsloppis och blomshopping – himla fin kombo!

Ibland fick vi gå en bit från bilvägen. Men den som väntar på något gott… Ibland känner jag på mig när jag kommer att fynda. Här har jag den känslan och satte iväg i full fart…

…Och mycket riktigt. Ett traktorsäte på stativ – ett finfint fynd! Tyvärr fick den lämnas kvar och hämtas hem en annan gång.

Angelicas favoriter. Färgglada nummerplåtar från olika delstater. Ägaren berättade att vissa av dem är handknackade av fångar under sextiotalet.

En vintageshop och en restaurang i ett. Mannen som drivit restaurangen i tjugo år och var vår servitör dagen till ära hade precis sålt restaurangen. Nu skulle han slå sig ner i det turkosa huset tvärsöver gatan för att vänta på ett stort arv från en avlägsen släkting. En av många spännande livshistorier som vi fick höra under vår resa.

Vad är detta? Just nu fungerar det som väggprydnad i en av de snyggaste vintagebutikerna vi sett. Men vad det har varit – kan du gissa? Nästa vecka väntar ännu fler fina prylar och projekt på temat Junk Junkies. Stay tuned.

2 kommentarer

///////////////
  1. Emilia

    Underbart inlägg..! Har själv haft diffusa planer på en loppisresa till USA, då det verkar så oerhört spännande..! Om du orkar och hinner får du jättegärna komma med konkreta tips på ställen att besöka och sätt att få hem det man fyndar, och annat man kanske inte har tänkt på..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *