Kanske har du fyndat en gammal byrå på loppis eller så vill du och barnen precis som jag, ge en vanlig Ikeamöbel ett uppsving. Här har jag målat om byrån ”IKEA PS 2012” och bytt ut handtagen på de flesta av lådorna.

Det hela började med att jag hjälpte en fin vän med att måla hennes dotters rum prickigt. Dottern gillade prickarna på väggarna och sedan skenade kreativiteten. Jag började tänka på möbler i i samma färgsättning och med liknande runda former.
Det optimala är att måla byrån med en träfärg för inomhusbruk, men en vanlig hobbyfärg fungerar också så länge det inte är så mycket slitage på möbeln. Hobbyfärg är inte lika tåligt och passar till exempel inte för målning av stolar och matbord, men till det här passar det bra och är enkelt att måla med.

Du behöver: Trä- eller hobbyfärg, pensel, lim, träkulor, träplattor, snöre, maskeringstejp, knappar

Så gör du:
Börja med att skruva bort handtagen på lådorna. Min byrå är trären, men om din byrå är målad sedan tidigare kan du behöva slipa den med sandpapper. Torka av med en fuktig trasa.
Tejpa kanterna med maskeringstejp. Måla sedan lådfronterna i önskad kulör. För ett täckande resultat kan du behöver måla två gånger.

Som knoppar har jag använt träkulor och lite större, runda träplattor. Dessa finns att köpa i hobbybutiker. Måla även träkulorna och de runda träplattorna som du har valt ut som knoppar i önskad kulör. Låt torka på en tidning eller en bit papper. De runda plattorna limmar du fast som handtag på lådfronterna.

Träkulorna trär du upp på ett snöre som du spänner fast mellan två knopphål på de bredare lådfronterna. Som stopp på insidan av lådfronterna knyter du fast en knapp, enligt bilden. Nu är byrån färdig att användas.

Inköpsställen:Byrån kommer från Ikea, träkulor och träplattor som handtag på byrån från Slöjddetaljer, virkade mjukdjur och  förvaringskorg av textil från Littlephant.com, kuddfodral från H&M, pläd från Ilva, våningsfat av trä på byrån från Granit.
Foto: Angelica Söderberg.

8 kommentarer

///////////////
 1. Javiera

  Åh superfint! Var har du köpt färgen?

  1. hemmafix

   Hej Javiera, färgen är köpt på Panduro. Lycka till!

 2. Lina

  Hej
  Vilken storlek på träkulor har du använt?

  1. hemmafix

   Åh, vad kan det vara? 5 cm typ… 🙂

 3. CreativeYou

  Vilket härligt Ikea-hack! Byrån blev superfin verkligen!! Vi har tipsat om detta inredningspyssel på vår inspirationsblogg 🙂

 4. Julia

  Superfint hylla – älskar de färgerna tillsammans!

 5. Emma

  Hej!
  Vilket snöre har du använt? Hur hållbart är det? Jag har gjort om en byrå och tänkte göra liknande hantag fast två små på varje låda och därav med mindre träkulor, därför orolig över att använda ett för vekt snöre med tanke på när bebis kommit och sedan blivir stor nog att utforska och dra/klättra i saker.. rädd för att snöret ska gå av så kulorna kommer lös

  Mvh
  Oerfaren blivande mamma

  1. Monica Karlstein

   Hej Emma, och grattis till blivande bebis.
   Ja, när det gäller smådelar är det ju superviktigt att man använder rätt grejer, hellre en för stark tråd än för tunn i ditt fall. Jag har använt en vanlig grov bomulstråd, men för din del eftersom kulorna är mindre och skulle kunna fastna i halsen på barn så är det bättre att du frågor i hobbybutiken om råd. Mina kulor är ju större och inte lika farliga om de lossnar. Lycka till med byrån och bebis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *