Ni vet de där matborden i rustikt, gediget trä och sådär lite lagom slitna. De syns i tv, i skyltfönster, på restauranger och i inredningsmagasin. Verkligen superfina, men de kostar skjortan trots att de egentligen är enkla att bygga själv. Så jag bestämde mig för att göra ett eget.

Har man inga plankor som legat ute och blivit slitna så får man helt enkelt åka till byggvaruhuset och köpa nytt – och slita själv.

Här har jag utgått ifrån ett par bordsben i svartlackerat trä och byggt själva bordsskivan.
Tipset är att i byggvaruhuset leta efter träreglar med skavanker. På en del sitter delar av barken kvar och en del är skadade längs kanterna eller har grova kvisthål. Det är just dessa du är på jakt efter.

Enklast är att redan på brädgården lägga ut reglarna på golvet såsom du sedan vill ha dem i bordsskivan. Då kan du blanda olika bredder och få fram ett snyggt uttryck med skavanker, bark och kvisthål.  Ta en mobilbild på reglarna när du bestämt hur de ska ligga så att du kommer ihåg ordningen när du kommer hem.Du behöver:
Träreglar (jag har använt reglar i blandade bredder, 4,5 centimeter tjocka.) Såg, slipmaskin, såg, skruvdragare, skruv, bets, skumgummisvamp, penna, plywoodskiva, tvingar.

Till att ge bordet ett slitet uttryck: kedja, hammare, småsten.

Så gör du: Börja med att bestämma bordets storlek. Vi har gjort bordet 185 centimeter långt och 93 centimeter brett. Dra ett streck på plankorna och såga till i rätt storlek.

Nu är det dags att bestämma hur slitet bordet ska vara och det är helt en smaksak. Kanske var reglarna tillräckligt slitna och skavda redan när du köpte dem och då räcker det så. Annars finns det lite olika tekniker att skada träet på. Ett sätt är att lägga två reglar på varandra och i mellan lägga små sten. När du sedan ställer dig på reglarna med hela din kroppstyngd kommer stenarna att skapa repor och gropar. Ett annat sätt är att slå på reglarna med en hammare eller med en kraftig kedja.

Slipa sedan reglarna så att eventuella flisor och vassa kanter försvinner. Här bestämmer du själv hur fint eller grovt du vill ha bordsytan. Försök att slipa de yttre reglarnas kanter väl så att man inte fastnar med kläder när man sitter vid bordet. Men undvik att slipa kanterna på de reglar som ligger i mitten av bordet. Ju mindre springan är mellan reglarna desto lättare blir det att städa och torka bord till exempel brödsmulor.

Betsa varje planka för sig så att även sidorna behandlas innan du skruvar ihop dem. Detta för att lättare kunna behandla reglarnas kanter med ett jämnt lager. Jag har använt Herdins lackbets som heter 607 Brun. Låt torka.

Nu är det dags att skruva ihop reglarna. Som underrede att fästa reglarna i har jag använt plywood. Jag har sågat till tre skivor plywood, cirka 30 x 85 centimeter stora och använt en i vardera ända och en i mitten av bordet. Detta för att reglarna ibland kan vara lite krokiga och behöver hållas ihop tätt på flera ställen för att undvika springor i bordet.
Lägg ut plankorna på golvet såsom du vill ha dem, med ovansidan mot golvet. Använd eventuellt ett par tvingar för att hålla ihop dem. Placera ut plywoodskivorna och skruva fast dem i reglarna.

Skruva avslutningsvis fast bordet ben i bordsskivan så att det står stadigt.

Tips: Du vet väl att du kan behandla trä med kaffe eller te? Det blir nästan samma nyans av brunt som det betsade träet på bilden och ger ett ännu mattare resultat. Koka en kopp kaffe och en kopp te och provmåla med svamp eller pensel på en träbit. På så sätt ser du hur många lager du behöver för att få önskad nyans. HÄR kan du läsa mer om hur du gör och se resultatet från att måla med ingredienser från ditt skafferi eller kylskåp.

Foto: Angelica Söderberg

34 kommentarer

///////////////
 1. Anna

  Var kommer bordsbenen ifrån? Tacksam för svar.

  1. hemmafix

   Hej, bordsbenen kommer ifrån Ellos.

 2. Linnea

  Hur långt bör bordet vara om man vill ha tre stolar per sida? Tips på en grå/vit bets?

  1. hemmafix

   Hej Linnea,
   Ett tips är att jämföra storleken på bord för sex personer i ett par inredningsbutiker. Kolla till exempel på bord från Mio och Ikea och kopiera måtten från något bord som du gillar därifrån.
   Herdins bets tycker jag är lätt att jobba med och jag har för mig att de har just en vitgrå ton som är fin. Tyvärr minns jag inte vad den heter men på kolla i byggvaruhuset där de brukar ha färdigbetsade provbitar. Lycka till!

 3. Malin

  Kan man ha hur lång skiva som helst till benen? Eller blir det ostabilt?’

  1. hemmafix

   Hej Malin, det vet jag faktiskt inte. Eller ja, bordsskivan kan nog inte vara hur lång som helst. Men till bordet som jag har gjort är det egentligen tänkt att ha tre stolar på varje sida så det är rätt långt och det funkar fint. Undertill har jag bara satt fast en tunn regel mer för att hålla ihop träplankorna snarare än för stabiliteten. Sedan har det bara inte blivit av att vi har köpt fler stolar än fyra. 🙂

 4. Linnéa

  Vart har du köpt stolarna? Tack på förhand.

  1. hemmafix

   De har jag köpt på Blocket och lämnat in på lack för att få dem vita.

 5. jessica

  hej. fantastiskt fint bord, undrar vad slutsumman hamnade på ungefär? 🙂 funderar på att göra något liknande, och vill veta vart man hamnar på ett ungefär prismässigt. tacksam för svar.

  1. hemmafix

   Hej Jessica,
   Åh det minns jag tyvärr inte. Men om du besöker ett byggvaruhus kan du kolla på meterpriserna och räkna ut på ett ungefär.
   Lycka till!
   Monica.

 6. Simon

  Hej!
  Jag och min sambo tycker ditt bord är jättefint och håller på att bygga ett i skrivandet stund.
  En fråga vi har. Vi har problem att hitta ben till vårt bord.
  Vart har du köpt dina? Vad kostade de?

  1. hemmafix

   Hej Simon, vad kul att ni kikat in på bloggen och att ni gillar bordet. Jag har köpt benen på Ellos och just nu tror jag dessutom att det är rea på dem där. Lycka till!
   Monica.

   1. Frida

    Vad sökte du på för o hitta benen inne på ellos? 🙂

 7. Frida

  Alltså.. Jag är kär! ?
  Har inte kunnat släppa de här bordet på hela dagen, blir absolut att göra ett sådant i framtiden! Verkar superenkelt att göra dessutom, tack så hemskt mycket för att du delade med dig av detta ?

 8. Lotta

  Supersnyggt bord! Exakt vad jag är ute efter till vårt matrum!
  Behöver man olja in bordet med något hårdvax eller funkar det med bara bets?

  1. Monica Karlstein

   Hej Lotta, nä jag har bara betsat vårt bord och det har funkat toppen. 🙂

 9. Annika

  Hej.
  Tusen tack för att du delar med dig av dina tips ? Jag vill göra om vårt ikea (Norden) bords skivan är sliten.. men nu till min fråga, ska jag ändå lägga en playwood på den befintliga bordsskivan? Och hur hade du gjort runt bordet på kanterna? Vårt bord är 303långt och ca 100cm brett / Annika

  1. Monica Karlstein

   Hej Annika,
   Tack, vad kul att du gillar bloggen. Kan du inte slipa om ditt Norden-bord? Jag har för mig att det har en massiv bordsyta och då går den fint att slipa och sedan behandla som du vill.

 10. Ester Thomas

  Hej Monica
  Har också inspirerats av ditt bordsbygge och håller på att fixa skivan som jag gör av körsbärsträ från mitt barndomshem som vi låtit såga och som jag hyvlat själv. Beställde dessa ben från ett polskt förtag, då de du använt var slut. https://rustykalneuchwyty.pl/noga-stalowa-kwadro-loft-80x75cm.html. Riktigt stabila, snygga och billiga i jämförelse med svenska företag. Längtar till nästa helg då projektet blir klart. Det blir nog kaffefärgat 🙂 Tack för alla tips!

  1. Monica Karlstein

   Åh vad kul att höra att jag kan inspirera! Tack snälla för att du hör av dig och berättar, vad glad jag blir. Du får hemskt gärna skicka en bild på resultatet, jag är så nyfiken. Mejla gärna till monicakarlstein@gmail.com

 11. Birgitta

  Jättesnyggt bord vill bara haaa, men golvet är också snyggt, vart är det köpt?

 12. Sara

  Supersnyggt ?? Ett sånt ska jag ge mig på!

 13. Anna

  Supersnyggt verkligen! Vilket träslag använde du?

 14. edith

  så fint verkligen!!! Vad är det för träslag på bordet ?

  1. Monica Karlstein

   Tack snälla. Det är furu. 🙂

 15. Annika

  Hej och tusen tack för inspiration! Vi planerar att bygga ett sådant bord, så fint!! Vi funderar lite på när du skriver att man bör undvika att slipa reglarna i mitten, för att få det tätare och undvika att smulor ramlar mellan och få det lättare att torka av osv. Menar du det eller menar du tvärtom, att man bör slipa reglarna i mitten för att få det tätare? Känner oss lite förvirrade 🙂
  Tacksam för svar!

  1. Monica Karlstein

   Hej Annika.
   Nä, jag menar att på de yttre reglarna så slipar du plankorna så att kanterna blir lite “nedfasade”, men att du inte gör så på reglarna i mitten. Där vill du ju att reglarna så långt det är möjligt läggs kant i kant dikt an, så att smulorna inte kan ta sig ner i springorna/nedfasningar. Hoppas att det jag lyckades vara lite tydligare nu. 🙂 Hör gärna av dig igen annars. Lycka till!

 16. Cajsa

  Vart har du köpt reglarna? Kram

  1. Monica Karlstein

   Byggmax eller Bauhaus har jag för mig.

 17. Fredrik

  Hej! Fint bord, en fråga bara, tänker att trä direkt ifrån brädgården är fuktigt och relativt lätt slår sig då det torkar till i rumstemperatur. Är rädd att hela bordet ska slå sig och bli skevt. hur har det gått för ditt bord? Ha det gott!

  1. Monica Karlstein

   Hej, ja bäst är nog att köpa torkat trä eller torka det själv en tid. Det gjorde inte jag men mitt bord är fortfarande lika fint tack och lov. 🙂

 18. May

  Hej
  Hur många varv betsade du bordet? Heter färgen brun?
  Mvh
  May

  1. Monica Karlstein

   Hej May,
   Det minns jag tyvärr inte. Trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *