IMG_6084

Nästa helg äter vi svenskar mer än 2 000 ton ägg. Traditionen att måla dem innan de stoppas i munnen går långt tillbaka i tiden och är vida spridd.
– I flera östeuropeiska länder är det inte bara barn som målar ägg idag. Där har äggmålningen blivit en egen konstart, säger Lena Kättström Höök, etnolog och intendent på Nordiska Museet.

Ägget som påskaftons viktigaste ingrediens på matbordet kommer från när Sverige fortfarande var katolskt. Inför påskafton hade vi fastat i 40 dagar och kunde nu äntligen äta både kött och ägg igen.
– Ägg var festmat och lagom till påsk hade hönorna börjat värpa igen och vi hade precis hunnit fylla på våra lager. Dessutom kan ägget vara en symbol för pånyttfödelsen – påskens centrala tema, säger Lena Kättström Höök.

Varför målar vi äggen?
– Från början var det en fin gest. I slutet av 1700­talet gav vi bort smyckade ägg av glas, porslin och metall. Hundra år senare kom godisäggen och pappersäggen som fylldes med praliner. I början av 1900­talet kom chokladäggen som vi ser mycket av idag. Men ursprungligen gav vi bort vanliga hönsägg eftersom det var en festingrediens och så målade vi dem för att de skulle se lite finare ut.

Så hur gör man om man vill slippa vattenfärg, tuschpennor och nagellack och alla dessa gifter men ändå måla ägg?
Jo, man använder hushållsfärg – eller snarare ingredienser från kyl, frys och skafferi. Här har jag till exempel använt mig av rödkål, rödbeta, skal från gul lök och gurkmeja.

Detta behövs: 5 dl hackad rödkål, 1 hackad rödbeta, 5 dl skal från gul lök, 2 matskedar gurkmeja, 2,5 dl blåbär, 5 dl skal från rödlök. Dessa ingredienser är de som ger färg. Där utöver behöver du vatten, salt och vitvinsvinäger.

Så gör du: Lägg de färgande ingredienserna i varsin kastrull ihop med 4,5 deciliter vatten och en matsked salt. Låt koka 10–15 minuter. Sila bort ingredienserna och häll de färgade vattnet i skålar. Tillsätt en matsked vitvinsvinäger i varje skål. Låt vätskorna svalna. Hårdkoka äggen som vanligt och låt svalna. Lägg därefter ner dem i de färgade vätskorna. Ju längre äggen får ligga i vätskan desto starkare färg får de. I blåbärskoket behöver äggen bara ligga någon minut, medan de behöver ligga över natten i avkoket av gurkmeja. Håll koll och pröva dig fram.

Vilken ingrediens ger vilken färg?
Rödkål – blå
Gurkmeja – gul
Gul lök – orange
Röd lök – vinröd
Blåbär – lila
Rödbeta – brun

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *