Jag brukar inte dela med mig av recept här på bloggen. Men idag vill jag ändå göra det eftersom min sambo bakade världens godaste äppelkaka med mandelmassa och hemlagad vaniljsås förra helgen. Kanske något för dig att överraska med i helgen?
Jag är egentligen en smulpaj-person. En som gärna bakar men det ska gå fort och vara lätt. Och alltid när jag ska baka slänger min sambo in ett önskemål om att göra en riktig gammeldags äppelkaka. Men oftast blir det ändå smulpaj eller den knäckiga varianten med havregryn gjord i kastrull.
Så den här helgen tog han helt enket saken i egna händer och gjorde en klassisk äppelkaka med mandelmassa och nötter och till det serverade han en hemlagad vaniljsås. Och jag får ju helt enkelt se mig besegrad. Det var supergott!
Så här kommer receptet.
Äppelkaka med mandelmassa
Du behöver
150 gram smör
1,5 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
150 gram mandelmassa
Ströbröd
Kanel
Valnötter eller hackade hasselnötter
Pärlsocker
Så gör du
Smält smöret i en kastrull och blanda ner sockret. Låt svalna. Rör ner mjöl, bakpulver och mjölk. Grovriv mandelmassa på ett rivjärn och blanda ner i smeten. Skala och kärna ur cirka 5 äpplen och skiva dem. Bröa formen, häll i smet, lägg ner skivade äpplen och häll i mer smet. Ös på med kanel, nötter och pärlsocker på toppen.
Ställ in i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter.
Hemlagad vaniljsås
Du behöver
3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljstång
3 dl vispgrädde
Så gör du
Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker och vispa ihop det pösigt. Vispa sedan grädden och blanda den med smeten, rör ihop allt till en tjock kräm.
Om du förvarar den i kylen under natten kan den dela sig lite men den går ihop igen om du vispar upp den lätt inför servering.
Gud så gott! Sån där brukade alltid min mormor göra när jag var liten.
Ja, den är verkligen supergod! 🙂