Både i Göteborg och Stockholm där jag har befunnit mig hittills den här veckan så har vintern gjort sig påmind ännu en gång med lite nysnö. Så här inför påskhelgen vill jag därför, i samarbete med Stala, bjuda på ett riktigt vårigt recept på en supersmarrig sparrissallad och samtidigt passa på att visa ett par nya köksredskap som Stala lanserar.
Just nu gör den här långa skärbrädan från Stala (till höger i bilden nedan) sällskap med ett gäng vanliga skärbrädor på köksbänken hemma hos mig. Förutom att den är en ståtlig skönhet, vacker i all sin enkelhet, så är den också lite speciell och smart i sin funktion eftersom den har silikonfötter längs kortsidorna som gör att den kommer upp lite och heller inte glider på diskbänken. Det gör att den passar perfekt att lägga ovanpå diskhon för att antingen få lite mer arbetsyta om man har ett litet kök eller om man står och rensar grönsaker eller ansar kött och enkelt vill kunna putta ner blast eller rens i diskhon. Dessutom är den himla fiffig att kunna lägga ovanpå diskhon för att dölja lite disk.
Ingredienser
Rågbrödskrutonger: 5 skivor danskt rådbröd eller kavring, 1 msk smör, 1 msk olivolja
Vinägrett: 2 äpplen, saften från 1 citron, 4 msk hackad persilja, 2 msk vatten, 2 msk kallpressad rapsolja, salt och peppar
Sparrissallad: 1 dl valnötter, 16 sparrisar, 2 hjärtsallad, 150 gram ädelost
Så gör du sparrissallad med rågbrödskrutonger, ädelost och valnötter
Börja med krutongerna. Skär brödskivorna i kuber om cirka 2×2 cm. Lägg ner kuberna i en skål med smält smör och olivolja. Rör om så att de suger åt sig fettet. Sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 25 minuter i 150 grader till de blivit hårda.
Skölj citron, äpplen och sparris.
Fortsätt med att göra vinägretten. Dela äpplet, kärna ur och skär det i små tärningar. Pressa citronen och hacka persiljan. Blanda äpplen, citron, vatten och olja i en skål. Smaka av med salt och peppar och rör ner persiljan.
Skär bort den nedre, rynkiga, delen på sparrisen.
Hacka valnötterna grovt och rosta i en varm stekpanna. Stek sparrisen i en stekpanna med salt på hög värme så att den får lite krispig stekyta. Ansa salladen och lägg den på ett uppläggningsfat eller en skärbräda. Lägg sparrisen ovanpå hjärtsalladen och strö över krutongerna och ringla över äppelvinägretten. Skär osten i bitar och sprid ostbitarna och valnötterna ovanpå.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras tillsammans med Stala.
Foto: Henrik Nero