Nu längtar jag så att jag snart spricker efter våren. Jag trodde att den skulle vara här nu, men det är fortfarande kallt, grått och trist. Egentligen mest av allt längtar jag efter sommaren. Solen, gräsmattor och färskpotatis och sparris. Så idag vill jag tipsa om ett supersmarrigt recept på en matig sallad med vårens primörer, serverad med en smakrik röra. Servera gärna direkt på en stor skärbräda och låt alla ta för sig!
Ingredienser
(4 portioner)
2 dl belugalinser, okoktam, 600 gram knippmorötter i olika färger, 250 gram grön sparris, 1 förpackning stora vita bönor (ca 250 gram avrunnen vikt), 100 gram blandande salladsblad, 40 gram valnötter, grovhackade, 1 msk kallpressad olivolja
Örtig ärtröra: 500 gram frysta gröna ärtor, 1 vitlöksklyfta, 2 msk tahini, 1/2 dl kallpressad olivolja, 1/2 dl vatten, 2 dl blandade färska örter (exempelvis persilja, basilika och koriander), salt och nymalen svartpeppar
Till servering: Citron och färska örter
Så gör du
Koka linserna enligt instruktioner på förpackningen. Skrubba morötterna väl, men låt skalet vara kvar för extra mycket smak. Bryt loss den nedre torra delen på sparrisen och skär resten på mitten. Blanda med olivolja. Stek morötterna, gärna i en stekpanna med höga kanter, tills de börjar mjukna och får lite färg. Tillsätt sparris och stek tills de får fin färg, men fortfarande har lite tuggmotstånd. Salta och peppra.
Häll av och skölj de vita bönorna
Örtig ärtröra: Tina ärtorna. Mixa alla ingredienser med stavmixer eller i matberedare till en slät röra. Smaka av med salt och svartpeppar.
Blanda linser, morötter, sparris, bönor och det mesta av valnötterna. Varva med blandade salladsblad på en stor skärbräda. Toppa med resten av valnötterna och färska örter. Servera med örtröra och citronklyftor.
Receptet och bilden är framtagna av koksboksförfattaren Therese Elgquist i samarbete med Granit. Tack för tipset!
Fler recept på goda luncher och middagar
- Friterad brysselkål med chèvreyoghurt och honung.
- Sotad torsk med snabbpicklad asiatisk gurksallad och yoghurtsfär.
- Ångade spring rolls med vietnamesisk nuoc cham.
- Rostad morot- och rotsellerisoppa med fräst zucchini- och böntopping.