Den här tiden på året njuter jag mycket av naturen och sedan vi köpte hus så mycket av trädgården. Med Lilla T i familjen är det ju som att man upptäcker världen på nytt. Varenda insekt ska petas lite på och blomknoppar luktas på och gärna plockas.
Så i helgen passade vi på att plocka några kvistar syrener medan både den vita och lila syrenen står i full blom. Av kvistarna gjorde vi först en så kallad ”blomsoppa”. Det är Lilla T:s påhitt. Han hämtar en kastrull och en slev och ber om vatten. Sedan öser han ner blommorna i kastrullen, rör runt, smakar av och bjuder oss.
Sedan lagade vi tillsammans en saftig sockerkaka med kardemumma och citron, täckt med citronglasyr och syrenblommor. Alla syrener ska ju vara ätliga så just de här veckorna när de blommar gäller det att passa på. Det blir vackert på kakor, i sallader och i drinkar.
Det knepiga med sockerkaka tycker jag är att ta ut den ur ugnen precis i rätt tid. Ofta blir den lite för kletig eller lite för smulig. Så idag testade jag en cool funktion på vår ugn, nämligen ”Assist”-funktionen. Den funkar så att jag ställer in sockerkakan i ugnen när den är avstängd och ställer in på displayen att jag ska baka en kaka i form och så startar den och mäter luftfuktigheten i ugnen under hela tillagningen så att den känner av när kakan är klar.
Jag var lite skeptisk i förväg men den blev himla bra. Igår lagade jag små kycklingklubbor på samma sätt och det är imponerande hur ugnen kan känna av när maten är klar och då stängas av. Så smart när man som jag igår skulle laga mat med trött och grinig Liten T klängandes i benen eller om man är ute i trädgården och inte vill hålla koll på maten i ugnen. Så smidigt!
Sockerkaka med citron och kardemumma med citronglasyr är en riktig favorit i vår familj eftersom vi tycker mycket om citron och kardemumma, och gärna i kombination. Här är receptet.
Ingredienser
Sockerkakan:
3 ägg, 2 dl socker, 3 tsk vaniljpulver, 2 tsk kardemummapulver men helst nymortlad, 1 msk nypressad citronsaft och rivet citronskal från 1 citron, 50 g smör, 1 dl mjölk, 3,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 krm salt. Smör och ströbröd till formen.
Glasyr:
3 dl florsocker, 2 msk nypressad citronsaft, 1 msk vatten.
Dekoration:
Syrenblomster.
Så gör du
Vispa ägg och socker fluffigt. Smält smöret och blanda smöret och mjölken i äggsmeten. Rör ner vetemjöl, bakpulver, citronskal, citronsaft, kardemumma och salt. Rör till det har blivit en jämn smet utan klumpar.
Fyll en smord och bröad socerkaksform och ställ in i ugnen. Har du ingen ”Assist”-funktion på ugnen gräddar du kakan i 35 minuter i 175 grader. Prova med en sticka för att se när den är klar. Låt svalna i formen.
Medan kakan svalnar rör du ihop glasyren genom att blanda florsocker med citronsaft och vatten. Glasyren ska vara lite trögrinnig när du häller på den på sockerkakan. Ta ur kakan ur formen och vänd den upp och ner på ett fat. Ringla över glasyren och låt stelna. Strö över några syrenblommor. Nu är din sockerkaka med citron och kardemumma klar att njutas.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras tillsammans med Bosch.