Nu är äntligen brorsans kök klart. Ni minns kanske att vi i somras höll på att planera och att han tagit min hjälp för att hitta sin stil och skapa ett kök som fungerar för både privatliv med många kockar i köket, långa middagar och häng i köket och samtidigt vara optimalt i hans jobb som matkreatör.
Både Thomas och jag tycker att det var onödigt att riva ut hela köket eftersom skåpstommar och luckor var i bra skick och hade gott om livslängd kvar. Däremot behövdes ett mer funktionellt kök som var lätt att göra rent, och hade fler funktioner och finesser. Kan ju till exempel nämna att Thomas i flera år har haft två diskmaskiner i sitt kök eftersom de fylls upp så snabbt eftersom han både jobbar och lever i köket.
Jag skapade tre moodboards i olika stilar för att se vad som gick hem hos Thomas och resten av familjen. Och idag ska jag visa er resultatet, han har nog hämtat lite detaljer från alla tre moodboardsen tror jag.
Men innan jag visar er mer ska jag ge er en tillbakablick på hur köket sett ut genom åren som Thomas bott där. När de flyttade in var köket en enda stor furufest och såg ut så här.
Ganska direkt renoverade Thomas köket och tog bort all furu. Vita skåp sattes in och det kaklades i grått. Under renoveringen såg det ut så här. Det är åtta år sedan men luckorna och kaklet valde vi att behålla i denna renovering, men sedan det renoverades sist har Thomas utvecklat sin verksamhet inom matlagning och receptskapande och köket används idag på ett annat sätt och i större omfattning.
Köket är den absoluta mittpunkten i Thomas hem, det är här de tillbringar mest tid och det är här man alltid är när man hälsar på. Thomas ville skapa ett kök med gedigna detaljer, tåliga material och som har en lite kallare, råare känsla som bas så skulle vi kunna dekorera det med mjukare detaljer och så här blev resultatet.
Om en vanlig familj tillbringar ungefär fjorton timmar i köket per vecka så vågar jag påstå att Thomas och hans familj använder köket minst tre gånger så mycket. Då är en bänkskiva i trä uteslutet. Trä ska underhållas och sten kan vara känsligt för fläckar och kan gå flisor ur om man slår i. Alltså inte ett alternativ.
I det u-formade köket satte Thomas in en måttbeställd och personligt designad rostfri diskbänk med tillhörande bardisk där det rostfria materialet i en 90-gradersböj går rakt ner i golvet. Bänken har också ett extra högt stänkskydd som sträcker sig 35 centimeter ovan bänken och bänk, diskhoar och stänkskydd är i ett enda stycke. Bänken är från Stalas Tailor-made sortiment, en premiumdiskbänk som är specialtillverkad för hand. Hur häftigt är inte det, vilket fantastiskt hantverk! Thomas designade sin egen diskbänk med många smarta och snygga detaljer på Stalas webbplats.
Det här med vitvaror funderade Thomas länge på och jag känner ingen som är så nördig i funktioner och detaljer som han är. Han ställer höga krav på funktioner jag knappt visste fanns. Till exempel var det viktigt att ugnen skulle kunna gå upp i 300 grader, vilket många ugnar inte gör, för att han skulle kunna baka pizza på stenskivor och att ugnen skulle ha en massa andra funktioner. När det noggranna urvalet gjordes föll valet på Boschs vitvaror.
Thomas behöver också en extra bred (92 cm) häll med extra många zoner som också går att koppla ihop för stora kärl. Så att han skulle kunna laga mat i jobbet samtidigt som han fixade middagen för familjen. Och då kräver mycket matlagning också en effektiv fläkt.
Med en så här stor rostfri bänkskiva och rostfria vitvaror kan köket bli både kargt och kallt och upplevas opersonligt. Därför valde Thomas att behålla ett matt grått kakel och plocka in detaljer i trä och jordiga bruna toner för att värma upp köket och jag tycker att vi lyckats ganska bra med att värma upp ett i sig ganska kallt kök och ge det lite mer hemmakänsla. Vad tycker ni?
Här ser ni de två diskmaskinerna. Det kan ju för en inte lika nördig person som Thomas kanske kännas lite överflödigt, men när jag har lagat mat där hemma har det känts väldigt smidigt med två stycken, så varför inte om man har plats. Mellan diskmaskinerna ser ni ett skynke av läder som döljer riktigt stora och tjocka skärbrädor i trä och sten som inte går in i några skåp. Skynket tycker jag är en fin detalj ihop med den rostfria diskbänken.
Foto: Ruben Nero, styling: Monica Karlstein
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Stala och Bosch.