Fina lökar!
Eller?
Den senaste veckan har jag berättat om min snittblomsodling som jag håller på att jobba med här hemma och om hur jag planterat massor av Dahliaknölar. Och samtidigt som jag jobbat med det har min bror Thomas gjort sin tolkning av vårlökar. En väldigt rolig tolkning och som jag tror kan överraska rejält på stundande påskbord till helgen.
Titta igen. Det som syns på bilden har nämligen inget med blomlökar att göra, vilket jag först trodde när jag scrollade igenom brorsans flöde av bilder på Facebook härom dagen. Det har med mat att göra.
Jorden du ser är inte jord. Det är ätbart och gjort av mixat tomatkött som blandats med zorbit. Det är ett maltodextrin på tapioka som kan användas vid matlagning. Tomatblandningen är smaksatt med en vällagrad balsamvinäger och salt och den svarta färgen kommer från hushållsfärg och aktivt kol. Det torra ”gräset” är friterade rötter av vårlök och själva lökarna är så enkelt som mozzarellabollar lindade med parmaskinka och en bit gräslök.
Visst är detta en rolig och helt klart annorlunda påskrätt att snacksa på till påskhelgen. Thomas hade nedanstående trädgårdsbild från en matlagningsvän som inspirationsbild. Den visar riktiga vårlökar från kompisens trädgård. Visst är det likt?
HÄR hittar du mer information om hur Thomas gjorde denna våriga kreation.
Fler recept på goda luncher och middagar
- Friterad brysselkål med chèvreyoghurt och honung.
- Sotad torsk med snabbpicklad asiatisk gurksallad och yoghurtsfär.
- Ångade spring rolls med vietnamesisk nuoc cham.
- Rostad morot- och rotsellerisoppa med fräst zucchini- och böntopping.