Jag minns det som igår när jag lagade pasta i hemkunskapen i mellanstadiet. Den vanligtvis så lugna fröken tappade tålamodet och det hängde spagetti över varenda stolsrygg och vi klev i degklumpar över hela golvet. Jag kunde se fröken torka svetten ur pannan och sänka axlarna när lektionen var över och skolklockan ringde ut för rast. Så det var lite med fasa som jag tog mig an projektet att göra egen pasta, i helgen. Men det gick förvånansvärt smidigt, trots att Lilla T hängde mig i hasorna hela tiden.
Under många år har jag vetat att man enkelt lagar och sätter degar med en KitchenAid köksmaskin men jag precis som en tredjedel av alla som har en köksmaskin hemma har haft dålig koll på att det finns många smarta tillbehör som gör att du kan använda maskinen på flera andra sätt. Visste du till exempel att det finns en korvstoppningssats eller grönsaksskärare till köksmaskinen? Längst ner i det här inlägget tipsar jag om fler smarta tillbehör.
På hemkunskapen i mellanstadiet använde vi ett pastaredskap med handvev. Men i helgen provade jag ett set med pastaredskap som monteras på min KitchenAid köksmaskin och då var det ju en enkel match eftersom köksmaskinen både rörde ihop degen, plattade den och skar den till fettucine. En magiskt god söndagsmiddag, med mindre jobb än jag förväntade mig. Och sånt gillar man ju. Här är ett ungefärligt receptet med instruktioner om du kanske vill laga samma recept nu till helgen. Inspirationen har varit ett gammalt herbarium med pressade växter och blomster.
Ingredienser, 4 portioner
Till pastan:
8 dl vetemjöl, 0,5 tesked salt, 4 stora ägg, vispade, 2 matskedar vatten. Färska örter, till exempel basilika, oregano, mynta, gräslök, bladpersilja. (Egentligen vilka färska örter som helst, jag tog de vi råkade ha hemma i kylskåp och trädgård.)
Till middagen:
2 lök, 2 vitlöksklyfta, 200 gram grönkål, 10 skogschampinjoner, parmesan, två knippen bladpersilja, några kvistar oregano, en kruka basilika, 8 msk olivolja, en skvätt vatten, rivet skal och saft från 1 citron.
Så gör du hemgjord pasta
1. Häll ägg, mjöl, vatten och salt i köksmaskinens bunke. Koppla på den platta vispen och sätt köksmaskinen på hastighet två. Mixa mellan 30–60 sekunder. Tillsätt mer vatten (en halv matsked i taget) om degen är för torr.
2. Ta loss vispen och koppla på degkroken. Sätt på hastighet två och låt maskinen gå i två minuter.
3. Knåda degen för hand i två minuter.
4. Låt degen vila under handduk eller plastfolie i cirka 30 minuter.
5. Dela degen i fyra delar och förvara delarna i en låda med lock. En del tar du ur lådan och plattar ut till en rektangel. Tillsätt mjöl på båda sidor.
6. Koppla på pastavalsen på köksmaskinen och ställ in den på första läget.
7. Slå på köksmaskinen på hastighetsläge två och kör degen genom valsen. Vik degen på mitten och kör igenom valsen igen. Upprepa ett par gånger.
8. Ställ in pastvalsen på andra läget och strö på lite mjöl på pastaplattan. Låt den gå genom pastavalsen två gånger. Gör två pastaplattor som är lika tjocka och placera den ena på en skärbräda eller direkt på en mjölad arbetsbänk.
9. Garnera med färska örter och placera den andra pastaplattan ovanpå och tryck till. Kör pastan genom valsen på andra läget en gång och fortsätt sedan ett par varv på läge tre och fyra om du vill ha den riktigt tunn.
10. När du har fått till önskad tjocklek byter du till fettucineskäraren och strimlar pastaplattan.
11. Fräs hackad lök, vitlök, skogschampinjoner och grönkål ihop i lite olivolja, tillsätt lite salt och peppar.
12. Mixa färska örter, rivet citronskal och lite pressad citron med lite olja och lite vatten så att det blir en örtcreme.
13. Koka pastan 3–7 minuter och häll sedan ner den i stekpannan ihop med grönsakerna och rör om.
14. Servera pastan på en tallrik och ringla över örtcremen, strö på lite parmesanflarn och dekorera med svarta oliver och sockerärtor. Enjoy!
Smarta tillbehör
1. Livsmedelskvarn och korvstoppningssats.
2. Glassmaskin
3. Juicetillsats och citruspress.
4. Grönsakssvarv med skala, strimla och kärna ur-funktion.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras tillsammans med KitchenAid.