Det här receptet är magiskt för den som vill baka utan mjöl och dessutom få i sig lite mer protein. Ja, ni läste rubriken rätt.
De här chokladbrownies innehåller kidneybönor istället för mjöl, och det kan man inte tro för de är magiskt goda!
De innehåller visserligen havregryn, så är man riktigt känslig mot gluten kan det vara bra att använda glutenfria havregryn om man vill att kakan ska vara helt glutenfri.
De innehåller visserligen havregryn, så är man riktigt känslig mot gluten kan det vara bra att använda glutenfria havregryn om man vill att kakan ska vara helt glutenfri.
Vill du prova så är här receptet. Jag har jättefina cupsmått i mintgrönt porslin som jag använder här hemma så att jag slipper omvandla måttenheterna eftersom receptet från början är amerikanskt. De hittade jag på en loppis under en roadtrip jag gjorde i USA för några år sedan. Men här har jag omvandlat enheterna till deciliter, därav att måtten är så ojämna och lite jobbiga för huvudet. Men det är väl värt besväret för kakan är gudomlig.
Du behöver
Smeten:
425 g kidneybönor, 0,6 dl jordnötssmör (gärna med chokladsmak), 2 msk kakao, 1,2 dl havregryn, 0,25 tsk salt, 0,7 dl farinsocker, 2 msk strösocker, 0,6 dl kokosfett eller vegetabilisk olja, 2 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, 1,2 dl chokladlinser,
Glasyren:
0,6 dl mjölk, 0,6 dl smör, 2,3 dl florsocker, 1,55 dl chokladlinser, 0,5 tsk vaniljsocker.
0,6 dl mjölk, 0,6 dl smör, 2,3 dl florsocker, 1,55 dl chokladlinser, 0,5 tsk vaniljsocker.
Så gör du
1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla ingredienser förutom chokladlinserna i en matberedare till att det får en krämig och len konsistens.
2. Blanda alla ingredienser förutom chokladlinserna i en matberedare till att det får en krämig och len konsistens.
3. Tillsätt chokladlinserna och rör om försiktigt med en sked så att de fördelar sig jämt.
4. Smörj en form och häll ner smeten och ställ in i ugnen i cirka 16-18 minuter.
5. Förbered glasyren genom att blanda mjölk, smör och florsocker i en kastrull på medelvärme till att det kokar. Ta av från plattan efter trettio sekunder. Tillsätt chokladlinserna och vaniljsockret i kastrullen och rör om.
6. Ta ur kakan ur ugnen och häll över glasyren medan kakan är varm.
7. Ställ kakan kylt direkt så att glasyren stelnar.
5. Förbered glasyren genom att blanda mjölk, smör och florsocker i en kastrull på medelvärme till att det kokar. Ta av från plattan efter trettio sekunder. Tillsätt chokladlinserna och vaniljsockret i kastrullen och rör om.
6. Ta ur kakan ur ugnen och häll över glasyren medan kakan är varm.
7. Ställ kakan kylt direkt så att glasyren stelnar.