Idag äter vi pizza hemma hos min bror Thomas. Vi har nämligen en liten här hemma som säger att han älskar pizza. Egentligen är det själva lagandet han älskar, snarare än ätandet precis som med all mat. Han älskar att sitta på köksbänken och vara med, knåda deg, röra ut tomatsås, strössla på ingredienser och stå och spana in i ugnen till pizzan är klar. Att sen äta kan vara en helt annan sak.
Men eftersom vi är två stora i familjen som tycker om pizza och dessutom ofta inspireras av min bror när det gäller just matlagning så blir det till att följa hans recept idag.
Både Thomas och jag har en supersmart varmluftsfunktion som heter 4D, som tillåter att man gör flera pizzor på en gång och det är plättlätt att få den där goda, krispiga ytan. Thomas har tre favoritpizzor som han gör och eftersom vi brukar ta ut en i taget ur ugnen och skära upp bitar av så kan alla smaka av alla pizzor och man slipper välja en. Så ikväll blir det en margherita och två pizza bianco – en med löjrom och en med tryffel, sparris och vaktelägg. Thomas har ju egna vaktlar i trädgården. Här är recepten som vi följer.
Ingredienser
Pizzadegen 4-6 personer: 700 gram kallt vatten, 7 g färsk jäst, 1100 g vetemjöl, 30 g flingsalt.
Pizzasåsen: 400g San Marazanotomater på burk (hela), 3 g salt.
Fyllning till Margherita:
Topping innan gräddning: 65 g tomatsås, 85 g buffelmozzarella, (knappt en urvattnad boll).
Topping efter gräddning: 6 basilikablad, 10+5 g Pecorino Romano, några skvättar olivolja.
Fyllning till pizza bianco med tryffel:
Topping innan gräddning: 65 g buffelmozzarella (avrunnen/urpressad), 3 tunna gröna sparrisar i bitar, 3-4 vaktelägg.
Topping efter gräddning: 15 g finriven Pecorino Romano, tryffel i lövtunna skivor några stänk olivolja.
Fyllning till Löjromspizzan:
Topping innan gräddning: Knappt 1 dl smetana och 1 dl västerbottenost. (Vispa ihop och bred ut istället för tomatsås på pizzabotten.)
Topping efter gräddning: 1/5 rödlök (hackad), lite gräslök (hackad), 1/5 citron i klyftor, 200 g löjrom, flingsalt, svartpeppar, färsk dill som topping och några klickar smetana.
Så gör du
Degen:
1. Blanda ut jästen med vattnet i en hushållsassistent. Lägg i mjölet och kör degen i fyra minuter. Tillsätt salt och kör i ytterligare 2 minuter. Låt sedan jäsa på köksbänken i knappt ett dygn.
2. Dela upp degen i klumpar om ca 200 gram. Använd en våg. Gör runda bollar och lägg sedan ned i en oljad plastbunke där degen har plats att jäsa, men ändå kan få lite stöd av varandra. Täck med lock eller plast. Ställ sedan i en kyl, där temperaturen ligger runt 4°C. Inte lägre. Låt sedan degen jäsa i ytterligare 2 dygn.
3. Ta fram ur kylen någon halvtimme innan de ska bakas ut. Placera en hög med mjöl på ett bakbord eller köksbän. Placera en degklump ovanpå mjölet. Tryck sedan med hela handflatan ned i degen. Tryck ut degen utan att dra så mycket i den. Ta sedan upp degen och kasta den horisontellt mellan utsträckta handflator. Snurra degen hela tiden så att den får en jämn rund form. Lägg återigen ned degen i mjölet och fortsätt arbeta med att trycka ut degen så att den blir rund. Tryck inte för hårt i mitten, och spar en kant längst ut som är ca 2-3 cm. Målet är att få är en leopardmönstrad kant som i ugnen sväller upp och reser sig som en omfamning över ingredienserna på pizzan.
Tomatsåsen:
1. Öppna upp burken och häll över allt i en större skål. Mosa tomaterna med fingrarna. Ta bort de hårdare ljusare delarna av tomaterna. Det får var lite klumpigt, men inte för stora klumpar.
2. Blanda ut saltet i såsen. En enklare och godare pizzasås är svår att få tag på. (Beräkna ungefär 65 g tomatsås per pizza.
Topping och gräddning:
1. Bred ut tomatsåsen och toppa med ost. Generellt går det åt mindre ost än vad man tror.
2. Fortsätt med övriga ingredienser, beroende på vilken pizza du ska göra. En del av fyllningen ska på innan gräddning och en del efter gräddning, enligt ovan.
3. Baka sedan av i ugnen i pizzaläge. Då känner ugnen själv av när pizzorna är färdiggräddade. Har du ingen pizzafunktion utan en varmluftsugn får du ha koll själv. Och håll koll noga, för det går riktigt snabbt mot slutet. Toppa med lite ytterligare riven Pecorino efter gräddning. Den sista osten ger en fin sälta. Ringla eventuellt över lite olivolja.
Nu återstår bara att se vilken pizza som blev godast, och om Lilla T behagar både göra pizza och äta den, som den pizzaälskare han påstår sig vara, eller om det bara är tillagningen som är rolig.
Fler middagsrecept
- Coconut kidney bean curry.
- Ångkokt lax med sesamfrön och chilipicklad gurka.
- Belugalinssallad och ärtröra.
- Sotad torsk med snabbpicklad asiatisk gurksallad och yoghurtsfär.
- Rostad morots- och sellerisoppa med fräst zuccini- och böntopping.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Bosch.