• Start
  • Diy och pyssel
  • Kategorier
  • Arkiv
  • Samarbeta
  • I media
  • Om Monica Karlstein
  • Kontakt
Hemmafix
    • Anmälan till nyhetsbrevet
    • Arkiv
    • Diy och pyssel
    • Integritetspolicy
    • Kassa
    • Kategorier
    • Kontakt
    • Låt oss prata!
    • Mitt konto
    • Om Monica Karlstein
    • Shop
    • test
    • Varukorg
    • Webbutik
    • Om mig
    • I media
    • Inredningsuppdrag
    • Kontakt
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Bosch

Recept: Hemlagad pizza – lika krispig som lyxig köpepizza, med tre olika topping

Pizza bianco med tryffel, sparris och vaktelägg. På bilden är det också anka på, men det skippar jag ikväll.

Idag äter vi pizza hemma hos min bror Thomas. Vi har nämligen en liten här hemma som säger att han älskar pizza. Egentligen är det själva lagandet han älskar, snarare än ätandet precis som med all mat. Han älskar att sitta på köksbänken och vara med, knåda deg, röra ut tomatsås, strössla på ingredienser och stå och spana in i ugnen till pizzan är klar. Att sen äta kan vara en helt annan sak.

Men eftersom vi är två stora i familjen som tycker om pizza och dessutom ofta inspireras av min bror när det gäller just matlagning så blir det till att följa hans recept idag.

Både Thomas och jag har en supersmart varmluftsfunktion som heter 4D, som tillåter att man gör flera pizzor på en gång och det är plättlätt att få den där goda, krispiga ytan. Thomas har tre favoritpizzor som han gör och eftersom vi brukar ta ut en i taget ur ugnen och skära upp bitar av så kan alla smaka av alla pizzor och man slipper välja en. Så ikväll blir det en margherita och två pizza bianco – en med löjrom och en med tryffel, sparris och vaktelägg. Thomas har ju egna vaktlar i trädgården. Här är recepten som vi följer.

Så smart pizzafunktion, som känner av när pizzan är klar och ger krispiga kanter. Här är brorsans ugn HNG6764S6 från Bosch. 

Ingredienser

Pizzadegen 4-6 personer: 700 gram kallt vatten, 7 g färsk jäst, 1100 g vetemjöl, 30 g flingsalt.

Pizzasåsen: 400g San Marazanotomater på burk (hela), 3 g salt.

Thomas tips är att börja med få smaker och sedan prova sig fram. Ofta är det enkla det vinnande konceptet.

Fyllning till Margherita:
Topping innan gräddning: 65 g tomatsås, 85 g buffelmozzarella, (knappt en urvattnad boll).
Topping efter gräddning: 6 basilikablad, 10+5 g Pecorino Romano, några skvättar olivolja.

Fyllning till pizza bianco med tryffel:
Topping innan gräddning: 65 g buffelmozzarella (avrunnen/urpressad), 3 tunna gröna sparrisar i bitar, 3-4 vaktelägg.
Topping efter gräddning: 15 g finriven Pecorino Romano, tryffel i lövtunna skivor några stänk olivolja.

Fyllning till Löjromspizzan:
Topping innan gräddning: Knappt 1 dl smetana och 1 dl västerbottenost. (Vispa ihop och bred ut istället för tomatsås på pizzabotten.)
Topping efter gräddning: 1/5 rödlök (hackad), lite gräslök (hackad), 1/5 citron i klyftor, 200 g löjrom, flingsalt, svartpeppar, färsk dill som topping och några klickar smetana.

Löjromspizza blir det ikväll. Men löjromen går också att byta ut mot svart kaviar.

Så gör du

Degen:
1. Blanda ut jästen med vattnet i en hushållsassistent. Lägg i mjölet och kör degen i fyra minuter. Tillsätt salt och kör i ytterligare 2 minuter. Låt sedan jäsa på köksbänken i knappt ett dygn.

2. Dela upp degen i klumpar om ca 200 gram. Använd en våg. Gör runda bollar och lägg sedan ned i en oljad plastbunke där degen har plats att jäsa, men ändå kan få lite stöd av varandra. Täck med lock eller plast. Ställ sedan i en kyl, där temperaturen ligger runt 4°C. Inte lägre. Låt sedan degen jäsa i ytterligare 2 dygn.

3. Ta fram ur kylen någon halvtimme innan de ska bakas ut. Placera en hög med mjöl på ett bakbord eller köksbän. Placera en degklump ovanpå mjölet. Tryck sedan med hela handflatan ned i degen. Tryck ut degen utan att dra så mycket i den. Ta sedan upp degen och kasta den horisontellt mellan utsträckta handflator. Snurra degen hela tiden så att den får en jämn rund form. Lägg återigen ned degen i mjölet och fortsätt arbeta med att trycka ut degen så att den blir rund. Tryck inte för hårt i mitten, och spar en kant längst ut som är ca 2-3 cm. Målet är att få är en leopardmönstrad kant som i ugnen sväller upp och reser sig som en omfamning över ingredienserna på pizzan.

Tomatsåsen:

1. Öppna upp burken och häll över allt i en större skål. Mosa tomaterna med fingrarna. Ta bort de hårdare ljusare delarna av tomaterna. Det får var lite klumpigt, men inte för stora klumpar.

2. Blanda ut saltet i såsen. En enklare och godare pizzasås är svår att få tag på. (Beräkna ungefär 65 g tomatsås per pizza.

Topping och gräddning: 
1. Bred ut tomatsåsen och toppa med ost. Generellt går det åt mindre ost än vad man tror.

2. Fortsätt med övriga ingredienser, beroende på vilken pizza du ska göra. En del av fyllningen ska på innan gräddning och en del efter gräddning, enligt ovan.

3. Baka sedan av i ugnen i pizzaläge. Då känner ugnen själv av när pizzorna är färdiggräddade. Har du ingen pizzafunktion utan en varmluftsugn får du ha koll själv. Och håll koll noga, för det går riktigt snabbt mot slutet. Toppa med lite ytterligare riven Pecorino efter gräddning. Den sista osten ger en fin sälta. Ringla eventuellt över lite olivolja.

Nu återstår bara att se vilken pizza som blev godast, och om Lilla T behagar både göra pizza och äta den, som den pizzaälskare han påstår sig vara, eller om det bara är tillagningen som är rolig.

Fler middagsrecept

  1. Coconut kidney bean curry.
  2. Ångkokt lax med sesamfrön och chilipicklad gurka.
  3. Belugalinssallad och ärtröra.
  4. Sotad torsk med snabbpicklad asiatisk gurksallad och yoghurtsfär.
  5. Rostad morots- och sellerisoppa med fräst zuccini- och böntopping.

Pizzaspaden står redo för en härlig kväll!

Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Bosch. 

11 dec 2019 Direktlänk Mat & dryck 0 kommentarer

Dela

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email

Relaterade inlägg

Hemmafix: Sjunger äggen från i påskas på...

Knäckig rabarberpaj med ingefärg. Världens godaste paj.

Recept: Knäckig rabarberpaj med kardemumma och...

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Monica Karlstein är certifierad inredare och proffspysslare. Läs mer här.

Följ Hemmafix

Från gulnad furu till ett riktigt drömskåp

FÖRE & EFTER: Renovera husbil

Ikea hack: Soffbordet Svärtan fick nytt underrede i trä

Från äppelmos till leksaksförvaring

Åtta månader på äventyr – segling i Karibien med barn

Ikea hack Tarva

Från trist furubyrå till drömmig sagohörna

Före & efter: Stora köksrenoveringen

Före & efter: Renovering av tvättstugan

Före & efter: Hallen får nytt liv

Från rödaktigt fulfynd till finskåp

Från solfjädrar till sänglampa

Nyhetsbrev

Få de senaste uppdateringarna och nyheterna från Hemmafix-Monica.

Prenumerera

Nya sovrummet i sommarstugan

Förvandla furubyrån till barnens drömmöbel

Förra årets trädgårdsprojekt – och några till

Gör din egen designervas – Klongvas/Ängvas

Måla möbler – 8 tips om färg, redskap och tekniker

Bloggvänner

Besök gärna några av mina bloggkollegor.

ALLT OM MITT BUBBELTÄLT I KALLVÄXTHUSET
ALLT OM MITT BUBBELTÄLT I KALLVÄXTHUSET
BLOGG - Hanna Wendelbo Design

Designa formen på mattan till barnrummet

Gör din egen lampa av rostig taggtråd

Ta vara på gamla symaskinen – gör en lampa

Så bygger du ditt eget rustika matbord

Så gör du en knutkudde även kallad knot pillow, av Monica Karlstein, Hemmafixbloggen.se

DIY: Så gör du en knot pillow – steg för steg

Pimpa Ikeamöblerna med textil – min nya kollektion hos Stickyfront

Ikea hack: Fixa molniga hyllan till barnens sagoböcker

DIY: Fixa tidningsställ av läder till soffan

Gör snygga förvaringslådor av skokartonger

Ikea hack Ivar hyllgavel

Förvandla en vanlig byrå med trendiga detaljer

Klä blomvasen i rotting

Ikea hack Ivar hyllgavel

Gör en skärmvägg eller sänggavel av sadelgjord

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
2025 @Hemmafixbloggen. All right reserved
✖