Som jag längtar efter sommaren och all odling vi gör i år. Vi fortsätter med min snittblomsodling så att vi i år precis som förra året kan plocka in magiskt vackra buketter hela sommaren och ända fram till frosten kommer i höst.
Och vi odlar också en hel del grönsaker. Förra året satte vi savoykål, broccoli, gul lök, röd lök, vitlök, rädisor, morötter och ett gäng örter. I år är vi också sugna på potatis och blomkål och dessutom stärka upp jordgubbslandet med ett par extra jordgubbsplantor.
Och apropå lökar hörrni, så vill jag visa min brors senaste lökar. Dessa kräver ingen trädgårdsskötsel men innebär ändå något ätbart och gott. Titta en gång till. Ja, du ser rätt. Det är mat du tittar på. Allt du ser på tallriken är ätbart, till och med den svarta ”jorden”.
Den här bilden dök upp i min Thomas facebookflöde förra våren och hade det varit i mitt flöde hade jag direkt sett att det var blomsterlökar. Thomas såg något helt annat. Nämligen parmarullad minimozzarella med nedstucken vårlök som placerats i ätbar jord. Man väljer ju att se vad man vill utifrån ens egna preferenser och intressen. Jag behöver väl knappas berätta att Thomas absolut största intresse är matlagning.
Han gjorde sin egen tolkning som blev så här. Förutom de parmalindade mozarellabollarna ligger det också ätbar tomatjord på tallriken.
– Utöver gröna fingrar krävs det egentligen bara två specialingredienser. Jorden är gjord på ett mixat tomatkött som blandats med Zorbit, ett maltodextrin på tapioka. Tomatblandningen är smaksatt med en vällagrad balsamvinäger och salt. Med svart hushållsfärg och aktivt kol fixar man färgen. Det ”torra gräset” är friterade rötter av vårlök, säger Thomas som gjorde den här kreationen förra våren inför påsk.
Eftersom jag tycker att den blev så rolig vill jag tipsa om den även i år. Snacka om snackis på påskbordet.
Så gör du
Hela receptet hittar du här.
Fler smarriga recept
- Coconut kidney bean curry.
- Ångkokt lax med sesamfrön och chilipicklad gurka.
- Belugalinssallad och ärtröra.
- Sotad torsk med snabbpicklad asiatisk gurksallad och yoghurtsfär.
- Rostad morots- och sellerisoppa med fräst zuccini- och böntopping.