Tidigare i år bloggade jag om hur man gör satinband med text på och i en av bilderna har jag knutit ihop en trave nybakat bröd. Jag har fått ett par frågor om brödet och det slog mig att jag inte berättat vad det var för bröd. Det är ett riktigt smarrigt focacciabröd med äpple, timjan, honung och havssalt.
Så idag vill jag bjuda er på receptet.
Du behöver
(20 rutor)
25 gram färsk jäst, 5 dl ljummet vaten, 1 msk salt, 0,5 dl olivolja (till degen), 2 msk flytande honung, 5,5 dl mannagryn, 8 dl vetemjöl, 2 äpplen, 6 kvistar timjan, 0,5 dl olivolja att ringa på brödet innan gräddning, havssalt.
Så gör du
1. Smula sönder jästen i en skål och häll på det ljumna vattnet. Rör till jästen löst sig. Tillsätt salt, olja och honung och rör om.
2. Blanda i mannagryn och mjöl och jobba ihop det till en jämn deg. Låt jäsa under en handduk till dubbel storlek, cirka 45 minuter.
3. Skölj, kärna ur och skiva äpplena i tunna skivor. Finhacka timjan. Knåda in nästan alla äppelskivor och timjan i degen. Spara några skivor och lite timjan att garnera brödet med.
4. Jobba ihop degen på ett bakbord eller på diskbänken och kavla ut den så att den får plats på en smord plåt, cirka 30×40 cm. Häll över olivolja och tryck ner den i degen med fingrarna. Strö över salt, äppelskivor och timjan. Låt jäsa till dubbel tjocklek, cirka. Lägg den i en smord långpanna, ca 30 x 40 cm. Häll över oljan och arbeta ner den med fingrarna över hela degen. Strö ev över salt. Låt den jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader och grädda brödet i cirka 25 minuter. Låt därefter svalna på ett galler.
Klipp eller skär brödet i rutor, cirka 20 stycken.
Servera gärna med smör och en vällagdrad ost.
Fler smarriga recept
- Coconut kidney bean curry.
- Ångkokt lax med sesamfrön och chilipicklad gurka.
- Belugalinssallad och ärtröra.
- Sotad torsk med snabbpicklad asiatisk gurksallad och yoghurtsfär.
- Rostad morots- och sellerisoppa med fräst zuccini- och böntopping.