Hashtaggen #räddafurumöblerna har tagit Instagram med storm och har samlat hundratals hemmafix med skåp, stolar och bord i furu, där vi kan se före- och efterbilder på de flesta av projekten. Jag älskar folks nyfunna kärlek till furumöbler eftersom det är möbler som nästan alltid finns i överflöd på begagnatmarknaden för typ inga pengar alls.
Tack vare den här hashtaggen och Ekotipsets initiativ så har furumöblerna gått från att vara något som ingen velat ha till att vara hett eftertraktade, av oss hemmafixare. Och på så sätt får de leva många fler år, färre gamla möbler går till tippen och färre nya möbler behöver produceras.
Furumöbler har stor potential. De är ju i massivt trä och håller i hur många år som helst. Ibland kan de dock behöva lite kärlek för att bli av med sin gulnade kostym, eller repor och skador som kommit med åren och som inte alltid är så smickrande.
Min bloggserie ”Bra, bättre, begagnat” fortsätter och nu har jag tagit mig an ett vitrinskåp, väldigt likt sådana furumöbler som jag är uppvuxen med, och länge avskytt. Skåpet har fått ett par lager färg och har nu fått en välförtjänt plats här hemma och är här för att stanna.
I boken ”Bättre begagnat” finns exempel på flera olika typer av behandling av gamla trämöbler och att måla om dem är ett av dem. Men hur behandlar man trämöbler för att de ska hålla i många år och tåla slitage i vardagen, och framför allt när de redan är behandlade på något sätt sedan tidigare?
Mitt vitrinskåp är obehandlat men har gulnat, så det grundar jag med en kvist- och spärrgrund för att kvistarna inte ska blöda genom färgen med tiden. En spärrgrund kapslar också in odör om skåpet är gammalt och luktar lite illa, vilket är fallet med mitt skåp. Jag märkte först inte lukten när jag köpte det men när jag tog in det i vardagsrummet för att måla det märkte jag att det luktade lite skumt.
Många furumöbler är lackade eller målade och då krävs det lite mer förarbete i form av slipning och rengöring. I stället för kvist- och spärrgrund använder du en häftgrund. Det är en grundfärg för glatta, hårda och redan behandlade ytskikt som inte suger åt sig färg lika bra och häftgrunden gör att färgen sedan fäster bättre och resultatet bli mer tåligt.
För dig som vill göra ett liknande hemmafix, följer här en instruktion.
Du behöver
Målartvätt, trasa, fint sandpapper, maskeringstejp, glashällsskrapa, kvist- och spärrgrund eller häftgrund (beroende på tidigare behandling), penslar, tråg, skumgummiroller, matt lackfärg för möbler.
Så gör du
1. Ta bort damm och smuts med målartvätt och en trasa.
2. Om din möbel är behandlad sedan tidigare ruggar du upp ytan lite grann och slipar bort lös färg eller lack. Spackla igen eventuella hål eller skador med snickerispackel och låt torka. Slipa ytan jämn och torka sedan med en trasa.
Mitt vitrinskåp är obehandlat men jag kör ett litet varv med ett fint sandpapper ändå för att rugga upp ytan lite grann. Förarbete kan man aldrig få för mycket av sägs det ju…
3. Maskera glaset med maskeringstejp för att skydda alla glasrutor från färg.
Ett tips är att använda en glashällsskrapa för att skära tejpen så rakt och nära kanterna som möjligt. Plocka också bort alla beslag och tejpa in gångjärnen.
4. Måla ett lager med kvist- och spärrgrund och låt torka. Slipa lätt med sandpapper och torka bort slipdammet med en trasa.
Är din möbel tidigare behandlad använder du en häftgrund i stället.
Använder du en billig maskeringstejp kommer du nu att behöva dra loss och byta tejp mellan alla färglager, men väljer du tejp med lite omsorg så kan du låta tejpen sitta kvar i ett par dagar och över två, kanske tre strykningar och ändå få skarpa kanter.
5. Måla ett första lager med den kulör du önskar ha. I det första lagret använder jag en smal och böjd elementpensel där det är trångt att komma åt och en skumgummiroller för de lite större ytorna.
Låt torka.
Jag minns inte exakta ncs-koder men den gröna kulören är väldigt lik kulören Skogsfröjd och insidan av skåpet med kulören Sommarljus.
6. Måla det sista lagret färg med en smal pensel för att få de där handarbetade penseldragen. Jag använder en matt färg vilket är ganska tacksamt eftersom dammkorn och små partiklar som hamnar i färgen inte syns lika tydligt som i en blank färg. Låt torka.
7. Sätt tillbaka beslagen och njut av ditt gamla skåp – som nytt.
Tänk att det här skåpet var ett sådant som jag hade hemma som barn och egentligen var ganska trött på, men nu känns det typ som nytt och jag tycker jättemycket om det.
Mer inspiration
Vill du ha mer hemmafixinspiration kan du gärna kika in några av dessa projekt.
1. Förvandla en trätunna till fotpall.
2. Bygg ett soffbord av ett gjutrör.
3. Ge sängbordet ny look.
4. Gör dina trötta krukor som nya.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Blocket.
Wow, vad fint det blev 🙂
Så underbart vacker, vilket arbete…….Du inspirerar mig och nu har jag bestämt mig för att måla om mitt hörn o vitrinskåp
Miljövänligt + inspirerande!
TIPS för att få bort unken lukt; ställ in en liten skål med ättika över natten.
Men det visste Du säkert redan…
// Ingeborg