Nu är det inte många dagar kvar och så här inför julhelgen vill jag, i samarbete med Stala, bjuda på ett riktigt smarrigt recept med brysselkål och samtidigt passa på att berätta om ett smart köksredskap som finns i Stalas sortiment.
Den här skärbrädan som fatet står på använder vi nästan dagligen hemma. Förutom att den är en ståtlig skönhet, vacker i sin enkelhet som skärbräda, så är den också lite speciell och smart i sin funktion eftersom den har silikonfötter längs kortsidorna som gör att den kommer upp lite och heller inte glider på diskbänken. Det gör att den passar perfekt att lägga ovanpå diskhon för att antingen få lite mer arbetsyta om man har ett litet kök eller om man står och rensar grönsaker eller ansar kött och enkelt vill kunna putta ner blast eller rens i diskhon. Dessutom är den himla fiffig att kunna lägga ovanpå diskhon för att dölja lite disk. Det är ett life hack för småbarnsfamiljer med mycket disk kan jag lova. Vi använder den också som underlägg för varma kastruller och skålar vid matbordet.
Brysselkål för mig är starkt förknippat med julen och den här tiden på året, så det äter vi mycket av här hemma just nu och tillagar det på alla möjliga vis. Här är en favorit, som är för ungefär 6 personer.
Du behöver
700 g brysselkål, 2 tsk olivolja, 1 tsk smällt smör, 0,5 tsk flingsalt, 0,25 tsk vitlökspulver eller lite pressad färsk vitlök, 1,5 dl panko ströbröd, 100 g parmesanost, en halv citron och lite svartpeppar.
Så gör du
1. Sätt på ugnen på 225 grader. Skölj brysselkålen och skär av stjälken på brysselkålen och dela huvudena på hälften. Placera dessa i en skål och häll över olja, smör, salt, vitlök och svartpeppar.
2. Massera in huvudena i oljan och smöret och tillsätt ströbröd och parmesan. Pressa över lite citron.
3. Lägg över brysselkålen i en ugnssäker form och sprid ut dem så att de inte ligger på varandra. Gratinera i cirka 15 minuter eller till det fått fin färg. Ta ut ur ugnen och strö över 2 msk parmesanost på toppen.
Tips!
Dekorera med lingon, granatäpple eller körsbärstomater.
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Stala.