Nu börjar, antingen vi gillar det eller ej, en mörkare tid. Tack vare pandemin tillbringar vår familj mer tid utomhus och att umgås med vänner ute har blivit ett självklart alternativ till att ses för en middag inomhus.
Förra vintern träffade vi till exempel ett gäng familjer från förskolan ute och grillade lunch i vår trädgård. Supermysigt att ändå trots alla restriktioner kunna ses. Och även om restriktionerna blir färre så hoppas jag att vi fortsätter med vanan eftersom det är så härligt att vara ute hela dagar även när det är lite kallare.
Eftersom dagarna blir kortare och det blir mörkt tidigare och tidigare ju närmare vintern vi kommer så blir belysning viktigt i vår trädgård. Inomhus är belysning och olika typer av ljussättning en självklarhet för de flesta, men det är nog inte lika många som tänker på att även en trädgård behöver olika typer av belysning för att komma till sin rätt.
När jag som inredare planerar folks hem och tar fram förslag på inredning ingår nästan alltid också en plan för belysning. Då gör jag en belysningsskiss som innebär att jag ritar ut alla lampor på en planritning och ritar ringar runt varje lampa utifrån hur långt lampans sken når. På så sätt ser man om rummen har några mörka hörn och delar som behöver ljussättas.
På samma sätt tycker jag att man kan göra med sin trädgård. Vi behöver ju någon typ av allmänbelysning och ledljus vid gångar och trappor för att kunna förflytta oss. Men nästa steg är att satsa på belysning som förskönar och visar upp trädgårdens bästa sidor – även när det är mörkt.
Det kan till exempel vara att sätta upp en spotlight som belyser en staty eller fontän eller sätta upp en ljusslinga i en häck eller ett träd.
Hemma hos mig har jag slingor i träden och på uteplatsen kring julen, men redan långt innan december vill jag ju ljussätta träden och fasaden på något sätt. Det gör jag genom att rikta spotlights (Smart+ wifi garden 3 spot) mot dem. Att rikta ljus mot träd ger så otroligt fin effekt när man sedan går inomhus och ser ut genom fönstret när det är mörkt.
Har man en helt mörk trädgård utan belysning är det ju helt svart utanför fönstret men om träden är belysta skapar skenet ett djup och en rymd som jag tycker förlänger rummen när man är inomhus. Mörkret blir ju mindre kompakt och mindre som en kompakt svart vägg av mörker direkt utanför rutan. Istället upplever vi det som är utanför fönstret som något stämningsfullt och dekorativt. Ganska ofta ser vi rådjuren stå och smaska äpplen här under träden och det är himla fint.
Det är lite svårt att förklara men just sådana här lite starkare spotlights som belyser enstaka träd eller en skogsdunge ger så otroligt stor effekt. Faktum är att vi brukar ge bort spotlights till vänner när de köper hus just för att vi själva tyckte att det blev så himla fint när vi fick det i julklapp som nyinflyttade husägare för nu snart fem år sedan.
Förutom allmänbelysning av gångar och entréer och upplysta träd eller staket vill jag gärna belysa det som under dagen är trädgårdens vackraste delar.
Helt enkelt för att kunna njuta av dem även när det skymmer. Vad som är finast eller mest dekorativt är såklart olika från hus till hus och trädgård till trädgård.
I början av sommaren berättade jag hur jag ljussätter trädgården i sommarstugan med spotlights mot den vackra faluröda fasaden och med lister under spaljén på uteplatsen. Ett gammalt hus tycker jag ska belysas ganska sparsamt och bara belysa de äldre detaljerna eller de som är typiska för huset, till exempel en röd fasad eller en gammal vattenpump på gårdsplanen eller liknande. Men här hemma i villan tycker jag att man gå gå på lite mer med belysning av rabatter, träd eller andra detaljer som man tycker om.
I många hörn av trädgården här hemma är de finaste detaljerna mina blomsterodlingar och de belyser jag med små ljuspunkter på slinga (Smart+ wifi garden 18 Dot) som jag lagt ner i rabatterna. Fördelen med dessa är att de ligger i jorden redan från då jag sätter ner mina tio centimeter höga frösådder på våren och ända till frosten tar växterna som då är lika höga som jag. Ljuspunkterna styr jag med en app, eftersom styrkan och skenet behöver öka i takt med att blommorna växer sig tätare. När blommorna är glesa och låga i maj ställer jag in en låg styrka och i oktober brassar jag på styrkan för att skenet ska nå genom trasslet av tätvuxen, frissig rosenskära eller vad det nu är jag har i rabatterna. Oftast väljer jag ett varmgult sken på slingan men i de rabatter där blommorna är helt vita brukar jag variera kulör eftersom blommorna då upplevs vara i den färg jag ställer in på lamporna. Det tycker jag – och barnen i familjen – är ganska festligt.
Ett tips när du väljer trädgårdsbelysning är att välja en sådan som styrs via en app i telefonen så att du kan reglera den inomhus, eller till och med när du är bortrest och befinner dig någon annan stans. De här ljuskällorna som jag berättat om styrs alla med Ledvance SMART+ Wifi-appen i min mobil och där kan jag förutom styrka och kulör också ställa in en timer för när belysningen ska tända och släcka. Briljant, tycker jag.
Fler projekt med belysning
1. Så bygger du en vägghylla med inbygd belysning.
2. Fyra smarta (och snygga) lampor du skapar själv.
3. Kökslampan fick en organisk kostym.
4. Klotlampan fick fot av rundstav.
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Ledvance. Vill du veta mer om smart, appstyrd belysning är det här en guldgruva.