Förra veckan fick ni tjuvkika lite på min mini-make over av köket i sommarstugan. Idag ska ni få se hela köket och vi går lite mer på djupet och jag tänkte berätta om fler små detaljer som jag jobbat med för att skapa förändring utan att totalrenovera köket. Har du precis hittat hit så hittar du länkar till seriens alla tidigare delar i slutet av det här inlägget.
Jag har fått en del frågor kring varför vi inte bara slet ut köket när vi ändå höll på. Och det hade vi ju absolut kunnat göra men det var också en fråga om tid, ork, klimat och pengar. Köket har mer än 25 år på nacken och är absolut inte i sitt bästa skick, men det funkar. Punkt.
Och förmodligen håller det i många år till. Sommarstugan används bara ett par helger varje vår och höst och några veckor under sommaren. Slitaget är inte särskilt stort och den lilla tid vi är där ville vi njuta av och då inte slita vårt hår för att renovera en hel semester. För att också spara lite grann på miljön och vår plånbok tyckte vi också att det var en klok idé att småfixa lite i köket snarare än att riva ut allt.
Jag tycker att man ska totalrenovera när det verkligen behövs. Det säger jag ingenting om alls. Däremot ser jag så många begagnade kök på Blocket som är mer eller mindre sprillans nya men som en ny ägare inte är något fan av och därför river ut. Det är ju förvisso bra att dessa kök ändå läggs ut till försäljning på andrahandsmarknaden, förutsatt att de faktiskt säljs och används igen hemma hos någon annan. Men det är ändå synd att de rivs ut och ersätts med ännu ett nytt kök. Det tycker jag är att slösa på både miljö och ens pengar.
Med den här lilla serien vill jag därför visa hur fint och fräscht ett gammalt, och lite skruttigt kök kan bli med små och ganska enkla insatser. Låt mig gå genom hörn för hörn. Här ser du fler bilder på hur köket såg ut innan vi satte igång.
Målade lister och socklar gör mer än du tror
En hel del lister och fönsterkarmar har vi slipat, skrapat och målat om.
Fönstren gjorde vi förra sommaren både utvändigt och invändigt och i år fortsatte vi med dörrkarmar och ett par lister som var riktigt skavda och kantstötta.
När jag härom veckan frågade mina instagramföljare vad de tyckte om att måla lister svarade 71 procent att det är paniktråkigt att måla lister medan bara 29 procent tyckte att det var ganska rogivande. Jag tillhör nog de där 29 procenten och tycker att det är viktigt för att lyfta helhetskänslan i ett rum. Hemma i huset har vi till exempel ett ganska så nytt kök men listerna målades inte om när köket renoverades och det stör jag mig rejält på.
Här kan du se mer av listmålningen som vi gjort i stugan och här hittar du min steg för steg-guide om du själv ska måla lister.
Stolar och bord
En av mina grundtankar med hela den här mini-make overn var att behålla de flesta möblerna i köket och om något ska köpas ska det helst vara begagnat.
Den här avlutade skänken som ni ser i bilderna här ovanför har blivit lite som ett signum för köket, en stil vi ville behålla och förstärka i resten av köket. Vi tycker alla att det är väldigt vackert, även om vi mest förvarar gammalt porslin vi aldrig använder där. Och sånghäftena till midsommar och kräftskivorna förstås.
Det här matbordet är egentligen ganska slitet och bordsytan skulle behöva gå en match mot slipmaskinen, om jag ska vara ärlig.
Men det är i en väldigt bra storlek precis just där det står. Det är liksom något mindre än de flesta sådana här enkla bord för fyra. Kanske slipar vi det om något år, vi får väl se…
De vita stolarna har stått i huset så länge jag kan minnas och förra sommaren gick en av pinnarna sönder och alla sitsarna är färgflagiga och repiga. Men även här tänker vi att limma och laga, slipa och måla om är allra bäst eftersom de här möbelklassikerna håller i både stil och form såväl som funktion i många år till. Här hittar du fler bilder från projekt stolsmålning och också ens steg för steg-guide till hur du målar sittmöbler med ett resultat som håller.
Ett tillskott, men icke ett nyköp, är den här pinnsoffan som jag förvarat i vedboden i tio år, men som nu fick komma fram. I somras hade vi fullt sjå vid frukostarna eftersom Lilla G som egentligen borde sitta i en barnstol allra helst ville vara lika stor som sin storebror och därför envisades med att sitta själv på egen pinnstol och helst gärna också stå på den. Då pratade vi om att det bästa hade varit en kökssoffa med ryggstöd så att de kan sitta bredvid varandra och ingen kan ramla bakåt eller gå därifrån innan måltiden är slut. Nu får vi helt enkelt prova om det blir lite mer lugn och ro för oss föräldrar under måltiderna.
Spisar i olika nivåer – riva ut eller gilla läget?
Den här väggen med elspis, vedspis och arbetsyta har vi pratat och dividerat om i många år. Den ljusgula vedspisen tycker vi mycket om och den värmer också upp elementen i hela huset vilket är himla smidigt. Däremot är den väldigt låg och spisen intill som vi lagar mat på ser ju lite lustig ut när de liksom inte har samma höjd.
Helt klart finns det många sätt som den här delen av köket skulle kunna bli snyggare, fräschare, nyare och mer funktionell. Men återigen, vi har ingen lust att riva ut och sätta in nytt utan har liksom vant och oss och gillat läget även om det här hörnet av köket inte är det snyggaste i huset.
För några år sedan satte vi in hyllplan till höger om vedspisen både i underskåpet och gluggen bredvid murstocken. Det var ett spontant projekt som bara blev utan egentligen särskilt mycket eftertanke.
Vi tänkte att det var ju bättre att kunna förvara saker där än att det skulle vara ett tomt hålrum. Sedan dess har vi förvarat ved där nere och en massa oskönt köksbös där uppe.
I våras funderade jag på att bygga en textilklädd kökslucka av ett gammalt fönster till de övre hyllorna och har sedan dess letat överallt på andrahandsmarknaden efter en så smal men hög fönsterkarm men ännu inte hittat någon. Jag tänker att det får bli något vi håller utkik efter på loppisar framöver.
Så rensade jag bara ut böset och ställde in det i skafferiet istället och satte upp ett litet draperi framför vedhyllorna. Och ovanför elspisen satte jag upp en lite tavelhylla som stod i garaget och hade blivit över från…jag minns inte riktigt var vi hade den, förmodligen i vår förra lägenhet där vi bodde för fyra år sedan. Den som spar…
Kök med många funktioner
Det är inte bara köksluckorna som har många år på nacken. Även den rostfria diskbänken, blandaren och den mindre charmiga furulisten med ett dinglande gammalt telefonjack.
Under bänkskivan i trä har vi ett par mörkbruna bänkar ståendes som vi drar fram när barnen är med och lagar mat.
Det är egentligen min svärfars gamla soffbord men de är så stadiga och funkar perfekt som pallar för barnen att vi har behållit dem, även om de inte är så snygga just i köket. Det löste jag med ett draperi i samma textil som gardinerna och draperiet intill vedspisen. Draperiet som jag sydde ihop av två långa gardinkappor är uppsatt med en vajer på krokar. Här bakom förvarar vi också en brandsläckare.
Furulisten ovanför kaklet målades vit i samma kulör och färg som socklar och lister i resten av rummet.
Jag skruvade ner den och samtidigt som jag målade om den satte jag också dit några knoppar av tillsågad rundstav så att listen också kan fungera som knopplist.
Den som är uppmärksam ser också att jag satt dit lister under och ovanför diskmaskinen, vilket jag tycker gör stor skillnad. Ja, det där med lister är ju, som bekant, viktigt, säger jag ännu en gång.
Jag köpte också ett begagnat diskställ av en tjej på marketplace och när jag åkte för att hämta det visade det sig att hennes man var min gamla klasskompis från högstadiet. Så roligt sammanträffande och så kul att ses igen.
Diskstället som både kan hängas upp på väggen och stå direkt på bänken tillverkas inte längre och jag har länge hållit utkik efter ett sånt här på loppisar. Så glad att jag till slut hittade ett.
De flesta detaljer här vid diskbänken är sådant som jag har haft hemma men som vi nu tagit ut i stugan där det passar bättre. Det enda som egentligen är helt nytt är blandaren eftersom den förra läckte.
Och kaffetermosen och vattenkokaren. Vattenkokaren råkade jag slå sönder när jag skulle skölja ur den i våras och den förra termosen vi hade läckte över hela picknicken när vi gick till stranden en dag i somras så det var helt klart läge för en ny.
Jo, just det. Knopparna på luckorna är också nya.
De är visserligen köpta begagnade på marketplace men från en tjej som hade köpt fel knoppar när hon renoverade så de här var ändå oanvända.
Drömmen om ett skafferi
Vi har ett litet förråd eller vi kanske kan kalla det skafferi som är placerat i gången mellan kök och badrum, men vi använder det mest för städsaker, tomglas och verktyg.
Jag tycker att det vore fint att ha ett litet skafferi i köket, byggt av pärlspont och med vackra hyllor för alla kökets torrvaror. Vi funderar på att bygga ett bredvid kylskåpet, antingen i hörnet eller mellan där kylskåpet står idag och fönstret. Men vi varken hann eller kunde bestämma oss precis hur vi vill ha det så det får vänta till ett annat år.
Tanken är då att skafferiet också ska gömma ett lågt kylskåp eftersom det höga kyl- och frysskåpet inte riktigt räcker till när vi är många i stugan. Vi tycker att det är så fult att ha två kylskåp bredvid varandra, men det där är liksom vår enda plats för det så därför tror jag på idén att bygga in det i ett charmigt, platsbyggt skafferi.
Men i väntan på mina drömmars skafferi stör jag mig på att det ser så tråkigt ut att ha kylskåpet ensamt och upptryckt där i hörnet och att det alltid har en tendens att stå lite snett. Avståndet från väggen som man ser från sidan gör det ju inte direkt snyggare så satte vi upp en vägg som vi tapetserade för att ge kylskåpet en finare inramning så länge.
Kylskåp, eller vitvaror överlag, är ju i sig inte det snyggaste om de inte är inbyggda med samma luckor som köksskåpen.
Men eftersom våra luckor inte tillverkas längre så tycker jag att den här väggen blev ett ganska bra alternativ.
Istället för att riva ut hela köket så bestod den här mini-make overn av följande små projekt: Målning av socklar och karmar runt dörrar och fönster, tapetsering, en tapetserad liten vägg intill kylskåpet, rensning av öppna hyllor och draperier för vedhyllorna och under köksbänken, målning av pinnstolar och kökssoffa, målning och insättning av knoppar i furulisten under överskåpen, byte av diskställ och knoppar till begagnade alternativ, listsättning runt diskmaskinen och byte av en trasig blandare till en ny i lantlig stil.
Stort tack för alla fina kommentarer jag har fått kring den här serien som ni har kunnat följa här under hösten. Jag har fått så roliga, intressanta och tankeväckande frågor kring allt ifrån varför jag inte bara rev ut allt, till smarta och smakfulla smakråd i valet av tapeter, målningen av pinnstolarna och valet av diskställ.
Jag hoppas också att, och av några mejl att döma, vet jag att jag redan lyckats inspirera i alla fall några av er till att behålla era befintliga kök istället för att riva ut dem helt eller köpa sprillans nya möbler och istället göra små uppfräschningar likt de jag har gjort – i syfte att laga, vårda och ta hand om det vi redan har, istället för att köpa nytt.
Jag tror att det gör oss gott. Att få slå oss ner för en stund och jobba med händerna, och till exempel måla om en stol, är nog bra för vår hälsa, som ett avbrott i en annars så stressig värld. Att spara på det vi har och vårda det ger i de flesta fall ett mindre klimatavtryck och är på så sätt en liten insats för vår miljö och vårt klimat och det sparar också på vår plånbok. Satsar vi då också på riktig kvalitet när det gäller redskap och penslar så håller de i många år, för flera omgörningar och de ger också ett resultat som håller längre.
Win win på så många sätt. Det tycker jag är viktigt, och bra.
Mini-make over i sommarstugan – alla inlägg i serien
För dig som missat någon del i serien hittar du alla delar här.
- Del 1: Före – Så här såg köket ut innan jag satte igång.
- Del 2: Målning av lister – nu börjar mini-make overn.
- Del 3: Älskade prästkragar på väggen.
- Del 4: Guide: Så målar du lister.
- Del 5: Guide: Så målar du möbler med ett resultat som håller
- Del 6: Nu är tapeterna på plats.
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Anza som är en svensk måleriexpert med produktion i småländska Bankeryd.