Idag ska vi prata AL. Nej, inte AI. Utan en ny typ av artificiellt ljus, eller konstgjort ljus som man lite enklare kan kalla det, och hur det kan få oss att må bättre, känna oss piggare och vara friskare. Och dessutom ska jag visa er ett nytt hemmafix som har med den här belysningen att göra.
Man brukar ju säga att frisk luft och gott om dagsljus gör oss gott. Men det är ju inte alltid så lätt den här tiden på året – och tröttheten kommer lätt som ett brev på posten.
Det är mörkt när vi går till jobbet. Vi jobbar många timmar och när det är dags att lämna skrivbordsstolen och hämta barnen på förskolan har det redan blivit mörkt igen. På kvällen kraschar vi i soffan och då har det redan varit nattsvart i många timmar.
Det går ju som bekant inte att göra något åt årstiderna och vintermörkret – men med specialbelysningen Sun@home går det att belysa det mörkare halvåret och få ett lite jämnare och mer verklighetstroget ljusflöde i sitt hem eller vid sin arbetsplats.
Med Sun@home börjar vi varje dag med en jämnare dygnsrytm, än vad den svenska vintern annars bjuder på, och ger oss tillräckligt artificiellt dagsljus även när det fortfarande är mörkt ute. Vi håller oss fokuserade och pigga under hela dagen, även vid tretiden när det mörknat utanför fönstret. Och när kvällen kommer och det närmar sig läggdags så dämpas skenet i den här smarta specialbelysningen så att kroppen förstår och känner av att det snart är dags att sova. Det gör att vi får en bättre och djupare sömn.
Den här klotlampan har ett tidlöst och klassiskt utseende, och är fin precis som den här. Men ni känner ju mig, jag skänker gärna min inredning lite mer personlighet och det ska jag idag göra med hjälpa av låtsastatueringar.
Vill du göra ett likadant hemmafix följer här en liten beskrivning.
Du behöver
Klotlampan ”Moodlight”, tatueringar, hushållspapper eller disktrasa och vatten.
Så gör du
1. Bestäm vilka tatueringar du vill dekorera lampan med. Jag har valt blommor och fjärilar som går i olika beige-nude-aprikosa färger och min tanke är att de med hjälp av lampans sken ska upplevas ännu varmare och nästan lite glödande.
Klipp ut tatueringarna och försök placera ut dem runt om klotlampan så att du kan föreställa dig dels hur många du vill använda men också deras ungefärliga placering och hur titt du vill placera dem.
2. Ta bort skyddsplasten från tatueringen och lägg den med motivet ner mot klotlampan. Blöt disktrasan eller hushållspappret och lägg det ovanpå tatueringspapprets baksida.
Håll så en liten stund till du märker att motivet blir synligt och pappret genomblött.
3. Dra försiktigt i papprets ena hörn och kontrollera att tatueringen har släppt från pappret.
Då drar du försiktigt bort resten av pappret och låter tatueringen torka.
4. Fortsätt likadant med alla tatueringar till du klätt hela klotlampan med motiv. Jag övervägde att bara klä lampan med tatueringar likt en bård tvärsöver hela, men när jag väl började kunde jag inte sluta.
När jag hade satt dit ett gäng tatueringar kopplade jag in sladden och tände den och gillade hur blommorna blev så lysande klara att jag bestämde mig för att tatuera hela lampan. Men vill man ha det lite mer avskalat och enkelt blir det som sagt också fint med något enstaka motiv eller en bård och då blir även lampans effekt större.
Skenet i den här specialbelysningen, som kroppen alltså uppfattar som en imitation av verkligt solljus, fungerar tack vare en teknik som reglerar ljuset i speciella led-lampor så att ljuset förändras under dagen utifrån vilken tid på dygnet det är.
På morgonen ger den ett kallt ljus, kring lunch lyser den med ett vit ljus och ju närmare natten vi kommer desto varmare blir skenet, för att det konstgjorda ljuset helt enkelt ska likna det verkliga solljuset.
Du kan också själv ställa in hur armaturens ljussättning ska förändras så att den anpassar sig efter just dina tider och rutiner. I ”Ledvance SMART+ WiFi”-app ställer du helt enkelt in vilken tid du vaknar och när du går och lägger dig. Där kan du också justera både vilket färgtemperatur och ljusstyrka du vill ha under olika tidpunkter. Du kan också göra inställningar för olika tider varje dag så att ljuset förändras automatiskt och när du gjort det en gång sköter det sig själv. Vill du sedan ändra manuellt när du till exempel sätter dig och läser eller jobbar vid en dator så går det också enkelt att göra i appen.
Med för lite dagsljus sjunker melatoninnivåerna i kroppen och gör oss trötta och hängiga på dagen och på natten kan vi få svårt att sova eller sova dåligt. Med det här konstgjorda ljuset kan du istället boosta melatoninnivåerna så att du känner dig piggare och gladare under dagen, har lättare att koncentrera dig, och till och med sova bättre under natten och på så sätt vakna mer utvilad.
En sådan här lampa kanske inte ensamt är lösningen på vintertröttheten och mörkret men det kan vara en liten hjälp på vägen för den som tycker att den mörka säsongen är extra tung.
Sun@home-belysningen finns ett par olika armaturer så att du kan använda den på flera ställen hemma, till exempel som skrivbordslampa till hemmakontoret eller där barnen gör läxorna. Den finns också som golvlampa för läsfåtöljen i vardagsrummet, som allmänbelysning i form av en panel för vägg och tak och som vanlig ljuskälla med sockel så att du kan skruva i den som en vanlig ”glödlampa” i din vanliga lampa.
Fler projekt med belysning
1. Så bygger du en vägghylla med inbygd belysning.
2. Fyra smarta (och snygga) lampor du skapar själv.
3. Kökslampan fick en organisk kostym.
4. Klotlampan fick fot av rundstav.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras tillsammans med Ledvance. Vill du veta mer om smart, appstyrd belysning är det här en guldgruva.