För några veckor sedan skrev jag om tapettrender för hösten och vintern och lovade att berätta mer om tapeter här på bloggen, men det kom annat iväg och jag har helt enkelt inte hunnit förrän nu.
Många med en konstnärlig ådra drömmer ju om att se sina verk som tapeter på väggarna i svenska hem. Men det är få tapetdesigners som lyckas.
Jag tog ett snack med Lina Schnaufer från tapetföretaget Midbec, en ny lovande stjärna i den svenska tapethimlen.
Hur kommer det sig att du börjat rita just tapetmönster?
– Mina barndomstapeter har alltid följt med mig. De både förbryllade och fascinerade samtidigt. Jag förstod inte hur rapporten hängde ihop, och att lösa de mysteriet i vuxen ålder var som att knäcka en kod. Jag älskar att en tapet snabbt kan ändra känslan i rummet och hur de kan sitta uppe i decennier. Mycket vi köper idag byts ut alldeles för fort eller faller i glömska – en tapet man älskar ska kunna skänka glädje till generationer.
Vilken roll har du i att skapa trender med dina tapeter?
– För mig som designer är målet att både hitta nya uttryck och att mina mönster ska kunna älskas lång tid framåt. Det är jag skyldig mig själv och miljön. En trend behöver inte vara temporär och övergående, mycket som är trendigt idag kommer ses som klassiker om femtio år. För att kunna skapa nytt och samtidigt tänka hållbart måste jag därför vara i kontakt med vad som redan finns runt omkring mig och se till vad som älskats historiskt. Sedan försöker jag iklä mig skygglappar och gå tillbaka till mig själv och lita på min intuition i skapandet. Det är då jag tror att bra och hållbara trender uppstår.
Hur ser designprocessen ut när en tapet kommer till?
– För mig börjar designprocessen med ett tema och något att ta avstamp i. Ofta har jag en person i åtanke då jag upplever att det tar mig till ställen som överraskar. Det skapar ofta mönstervärldar med olika dimensioner samtidigt som de bär en mening för mig personligen, säger Lina och fortsätter:
– Sedan börjar jag med att skissa mina mönster, oftast för hand med en enkel blyerts. I datorn färglägger jag sedan mönstren och justerar rapporten. För det mesta jobbar jag med 6 färger och en rapport på 53×53 centimeter. Hela processen från idé till färdig produkt tar kring ett år. Tillsammans med Midbec släpper jag just nu två kollektioner per år.
Hur tycker du att man kan matcha och knyta ihop en inredning utifrån en tapet?
– Jag tycker att det är fint att plocka upp bottenfärgen eller den kulör som är näst mest dominerande i några möbler och större textilier och addera små inredningsdetaljer i tapetens accentfärg. Välj trä i inredningen som har samma ljus eller mörker som tapeten. En krispigt grön tapet med vit botten gör sig i regel bra med ljusa träslag medan en tung Morristapet ofta kräver mörkare detaljer. Inred med hjärtat, då brukar det bli bäst.
Du är aktuell med en rykande ny kollektion, vilken tapet är din favorit?
– Jag kommer alltid känna lite extra för mönstret Brittsommar då det var det första tapetmönstret jag gjorde. Men just nu är det nog tapeten Elise från senaste kollektionen Hjärterum som släpptes i sommar. Den bär min systers namn och får mig att tänka på henne. Den gör mig glad.