Minska elförbrukningen. Så gott som det enda Sverige pratar om är elpriserna, landets elförsörjning i vinter och att vi måste minska elförbrukningen. Vi är många som är oroliga över var årets elräkningar kommer att landa.
Från och med idag och under hela vintern kommer ni att få följa med i en ny följetong här på bloggen som handlar om hur vår familj gör allt för att sänka vårt elanvändande. Det här gör vi av två stora anledningar. Klimatet och plånboken!
Minska elförbrukningen – ”Jakten på elen”
Jag kommer att kalla följetongen för ”Jakten på elen” som ett sätt att beskriva hur familjen varje dag kommer att skruva ner, stänga av och minska lite här och var för att få bort kilowattimme för kilowattimme från elräkningen. Hunt them down, så att säga – kilowattimmarna alltså.
De skenande elpriserna oroar hela Sverige, så även oss såklart. Det påskyndade ju helt klart beslutet att dra igång med den här eljakten just nu.
Men vi gör det också för klimatets skull. Tack vare vår långsegling har vi insett att vi helt enkelt inte behöver så mycket el som tidigare. Under resan levde vi gott på väldigt lite el och det gick hur bra som helst. Förvisso krävdes ingen uppvärmning av båten såsom krävs i ett hus om vintern här hemma. Men vi la också snabbt om våra vardagsliv och vårt sätt att tänka. Vi slutade att ta långa varma duschar, lärde oss vädra kläder och tvätta bort enstaka fläckar snarare än att tvätta hela plagg och vi släckte lampor i de rum på båten som vi lämnade och drog ut sladdar när vi inte använde dem. Vi sopade istället för att dammsuga (ja, vi hade faktiskt dammsugare på båten, en halvbra) och vi prioriterade och hushöll ständigt med elen. Och det gick fint. Det är ju förstås inte samma sak att snåla med el ombord på en båt i tropiskt klimat som i ett hus under en svensk vinter, det är inte alls det jag säger.
Rannsakan och livsstilsförändring
Det jag menar är att livet ombord innebar en frivillig och ibland ofrivillig livsstilsförändring. Det i sin tur blev till en vana och medvetenhet hos oss om att hushålla med det vi har – på båten handlade det om allt ifrån el och vatten till mat och färska grönsaker. Vanan blev under resan så inpräntad i ryggmärgen och självklar hos oss alla att vi också insett att vi nog inte behöver förbruka så mycket el som vi gjort hemma i huset, tidigare år. Vi behöver faktiskt inte så mycket el som vi tidigare gjort av med. Och att den ansträngning som ibland ändå kändes som en uppoffring var inte heller så farlig att göra, egentligen.
Jag tänker att om vi som kan och har möjlighet att använda mindre el faktiskt anstränger oss så kanske de som inte kan minska sitt användande inte tvingas att behöva göra det och de funktioner av samhället som är livsviktiga kan få fortgå. Är vi många som gör den förändringen är det bra för klimatet samtidigt som vi tillsammans minskar efterfrågan och i förlängningen får vi sänkta elpriser på köpet.
Tips, expertråd och lägesrapporter
Då och då kommer jag att kika in här på bloggen och berätta vilka åtgärder jag och familjen gör, ge er regelbundna uppdateringar om hur förbrukningen ser ut just nu och om vi lyckats sänka den från månad till månad, jämfört med tidigare år.
Jag kommer också att tillsammans med experter att ge tips och trix på vad vi kan göra för att sänka elförbrukningen. Det kan handla om allt ifrån att täta fönster till hur man ska elda som mest effektivt om man har en eldstad.
Tanken är att om jag berättar om vårt försök att minska förbrukningen, om jag delar här vad jag lär mig av experter inom olika områden längs vägen så kanske våra försök kan inspirera er till att göra samma ansträngning. Kanske kan vi liksom ta rygg på varandra och göra den här jakten på el(förbrukningen) tillsammans, helt enkelt. För det är ju inte bara elpriserna som vi vill ska sjunka. Vi alla skulle också behöva minska elförbrukningen.
Hoppas att ni vill hänga med!
Foto: Unsplash