Igår berättade jag att jag och familjen har antagit en ny utmaning här hemma. Vi ska försöka sänka elförbrukningen rejält under kommande hösten och vintern. Som många andra funderar vi just nu mycket över elpriser och klimatavtryck och rannsakar därför oss själva på de flesta fronter.
Förra vintern hyrde vi ut huset till en annan barnfamilj, medan vi var iväg och seglade (på en självförsörjande båt).
När vi kom hem i början av den här terminen och flyttade tillbaka till huset insåg vi ganska snabbt att vår vana att hushålla med elanvändandet kom väl till pass även hemma i huset. Mer lägligt än någonsin.
Idag ska vi kika lite på hur mycket el som förbrukats i huset de senaste åren och vad som kan vara en rimlig sänkning.
Vi har de senaste två åren haft en total årsförbrukning på cirka 24 000 kWh i huset. Under vintermånaderna oktober till och med mars har vi de senaste två åren haft en genomsnittsförbrukning på cirka 2 550 kWh per månad.
Vi är två vuxna och två barn som bor här varav en av oss jobbar hemifrån. Under de månader som vi hyrde ut huset under det senaste året bodde här en familj med två vuxna och ett barn. En vuxen jobbade likt jag hemifrån. Jag tänker att det är tillräckligt lika familjeförhållanden för att det ska vara jämförbart.
Jag kommer också att jämföra kommande vinterns månader både med förra året och året innan dess då det var vi som bodde i huset, för att vara säker på att det blir en relevant jämförelse.
Vårt hus är ett tvåvåningshus om 140 kvadrat varav cirka 20 kvadrat är ett uppvärmt garage i anslutning till hallen.
Målet då?
En normal energiförbrukning för en villa i Sverige är cirka 20–25 000 kilowattimmar, varav cirka 70 procent brukar komma från uppvärmningen.
Vi har funderat mycket på vad som är rimligt och satt ett högt mål. Det känns nästan omöjligt, men jag gillar att jobba i uppförsbacke och motvind. Därför är målet att HALVERA vår elförbrukning under de kommande sex månaderna.
Vi kommer att se över allt. Vi har redan börjat att sätta oss in i och gå genom de delar av huset och vårt hushåll som slukar allra mest el och vi ser också över vårt uppvärmningssystem för att se om det är tillräckligt bra och effektivt eller om det finns något där som vi borde göra. Vi ska bland annat träffa en energiexpert som ska gå genom vårt nuvarande uppvärmningssystem, varmvattenberedare och vårt ventilationssystem för att försäkra oss om att det är bra nog.
Nästa vecka kommer ni att få höra om ett stort hemmafix som jag ska ta mig an, och det kan bli lite av en bov i dramat och göra att jämförelserna blir lite missvisande. Under ett par veckor ska ett stort målningsjobb göras i ett utrymme som jag kommer att behöva värma upp med elelement så länge färgen torkar. Det kommer bokstavligen sluka el och höja förbrukningen under de dagarna som elementen står på. Men mer om det senare.
I övrigt ser jag fram emot att jämföra vår kommande förbrukning mot tidigare års användande eftersom elleverantören har så mycket statistik att hämta och lära sig av. Jag har liksom helt nördat ner mig i det där, som ni kanske märker…
Kommer vi lyckas sänka elförbrukningen?
Det känns vågat och kaxigt med ett så högt satt mål men jag ska ödmjukt säga att jag inte alls är säker på att vi kommer att klara av det, men det är värt ett försök. Jag jobbar som sagt bäst i motvind!
Rent krasst så är varje outnyttjad kilowattimme faktiskt en sänkning och därmed en bra sak för klimatet, även om vi inte skulle nå riktigt ända fram till målet. Det skulle ändå vara ett steg i rätt riktning för den kollektiva strävan att förbruka mindre energi, därmed minska efterfrågan och sänka elpriset. Många bäckar små…
Vad tror ni, kommer vi att klara att sänka elförbrukningen så här mycket? Häng med så hejar vi på varandra!
Läs mer om att sänka elförbrukningen
1. Jakten på elen: Ny följetong om att sänka elförbrukningen hemma
Foto: Unsplash