Idag fortsätter vi prata eldstäder här på Hemmafixbloggen! Förra veckan berättade jag här på bloggen om vedeldning som uppvärmning och om hur mycket man skulle behöva elda för att halvera sin uppvärmningsförbrukning.
Det var många som då berättade att de drömde om en braskamin hemma eller redan har en som de älskar sedan många år. Många var också nyfikna på hur jag kommer att elda i vinter och hur man kan elda säkert och hälsosamt och vad reglerna säger kring eldning. Idag vill jag visa er många fler vackra kaminer och även svara på alla era frågor, tillsammans med Bo Nilsson från Contura, som jobbat i kaminbranschen sedan 80-talet. Det han inte kan om kaminer är inte värt att veta.
Vad är skillnaden mellan nya och äldre eldstäder?
– De största skillnaderna är att moderna kaminer, från den här sidan om millenieskiftet, har ett effektivare luftsystem där luften tillförs där det som bäst behövs för att ge en effektiv förbränning, lufttillströmningen är noggrant beräknad i en dator för att ha en jämn balans. Förbränningen i moderna kaminer kan styras eftersom de är täta, har hög förbränningstemperatur och bara har ett reglage för tilluften. Många äldre kaminer har i regel har stort luftläckage, låg förbränningstemperatur och kan inte styras trots att de ofta har flera olika spjäll. Våra kaminer är välisolerade så att brännkammartemperaturen blir hög och tack vare ett specialglas med speciell beläggning behålls värmen i brännkammaren och glasen hålls rena från besvärande sot.
Vilken eldstad är mest populär just nu?
– Våra två mest populära kaminserier i Norden är 500-serien och 800-serien. Kaminerna är nätta, smidiga och lätta att placera i våra hem. Formspråket och designen smälter lätt in med vår nordiska inredning, säger Bo Nilsson och fortsätter:
– Våra kunder frågar allt mer efter effektivitet och smarta funktioner som underlättar eldningen, till exempel med hjälp av ett automatiskt upptändingsspjäll som gör att kaminen kan tändas med stängd dörr, eller en helautomatisk reglering med en smart app. Design och färg har alltid varit viktigt vid valet av kamin men smarta funktioner som bidrar till att elda rätt och bekvämt blir allt viktigare när man väljer kamin.
Måste man ha en skorsten?
Jag fick frågan om man behöver en skorsten för de eldstäder jag visade i ett tidigare blogginlägg och ja, det behöver man. Men den behöver inte vara synlig. Antingen kan du ha en braskamin som står på golvet men där skorstenen leds in i väggen bakom kaminen, eller så kan du ha en så kallad insats som du helt enkelt bygger in i väggen och på så sätt slipper en synlig skorsten om du inte vill ha det.
Här är ett exempel på en fristående eldstad där du kan välja att ha en synlig skorsten som går upp i taket eller en som går direkt in i väggen bakom braskaminen.
Här är ett exempel på en insats som är inbyggd i väggen och smälter in i rummet och den övriga inredningen lite mer naturligt.
Vilka funktioner är bra att ha på kaminen?
Jag själv är glad över en kokplatta. Idag har vi haft strömavbrott i fem omgångar. Två lite längre avbrott varav ett precis i middagstid och det andra under förmiddagen. I sommarstugan har vi en vedspis i köket med en förvaringslucka där vi torkar ved under vedspisen. Just förvaringsutrymmet under kaminen saknar jag faktiskt på vår eldstad hemma, så det är en grej som jag verkligen vill rekommendera er att skaffa om ni ska installera en ny kamin.
Andra tillbehör som är populära att välja till är vedförvaring intill kaminen eller under den och ett golvskydd. Vi har ett i glas här hemma som vi tycker mycket om.
Det finns också en vridplatta som gör att du kan snurra kaminen 360 grader och på så sätt se den från olika håll, till exempel både från matplatsen och vardagsrumssoffan. En sån önskar jag att vi hade haft!
Kan jag låta det brinna i eldstaden när jag går hemifrån?
Det här är en mycket bra och viktig fråga. Jag har alltid tagit för givet att man kan lämna elden obevakad om man har en vedspis eller en eldstad med stängda luckor så att inga gnistor kan hoppa, men fick höra från ett par läsare att de inte vågar lämna en brasa igång när de går hemifrån. Så för att få klarhet i vad som gäller bollar jag över till kamintillverkaren Contura.
– Självklart kan du göra det! Moderna eldstäder är testade enligt den standard och regelverk som finns idag och därför är det helt säkert att lägga in ved i brasan och sedan gå hemifrån om du har en eldstad som inte är äldre än millenieskiftet, säger Bo Nilsson.
Tål eldstäder att värma huset regelbundet, alltså inte bara myselda?
– Absolut! Det är en myt att eldstäder inte skulle tåla kontinuerlig eldning. Har du en kamin som är CE-märkt så innebär själva märkningen att de just är testade och godkända för konstinuerlig drift och maxbelastning. Vi har gjort fälttester på våra kaminer och sett att de är lika säkra och effektiva att elda i efter flera decennier.
Får man elda hur mycket som helst?
Kommuner har olika regler, så det är viktigt att kolla upp på din kommuns webbplats vad som gäller där du bor. Reglerna är rekommendationer och finns till för att man inte ska störa grannarna om man till exempel eldar på fel sätt.
I min kommun rekommenderas det att man trivseleldar högst två gånger i veckan och fyra timmar vid varje tillfälle. Kommunen skriver också på sin webbplats att om man vill vedelda för hela husets värmebehov så behöver pannan vara ansluten till en ackumulatortank för att kunna elda på ett effektivt och miljömässigt sätt. En sådan tank lagrar värme som sedan ger huset värme och varmvatten. Den här typen av eldande för uppvärmningens skull är alltså okej att göra oftare än trivselrekommendationerna.
Jag ringde upp kommunens energirådgivare för att fråga lite mer om rekommendationerna och fick till svar att trivselrekommendationerna inte tar hänsyn till Sveriges nuvarande energisituation där vi uppmanas att förbruka mindre el. Energirådgivaren påpekar att ved är en hållbar och förnyelsebar resurs och ofta räknas som ett nollutsläpp. Ur ett klimatperspektiv är det enligt rådgivaren bättre att de som har eldstäder eldar för att värma upp sina hus istället för att förbruka el när vi nu ska hushålla med den. Då gör vi vad vi kan för att Sverige ska slippa köpa el som är framtagen av olja, kol eller gas i EU, och vi ökar chansen att Sverige kan sälja sin rena el till EU så att resten av EU slipper framställa ännu mer ”smutsig” el.
Är eldning i eldstäder farligt för hälsan?
Precis som vid all förbränning bildas det luftföroreningar även vid vedeldning. Naturvårdsverket har bra råd i ämnet och under hösten kommer jag att berätta mer om dessa här i mina kanaler, men jag vill ändå stanna till lite kring det redan nu.
Naturvårdsverket säger att du kan minska utsläppen med upp till 50 procent genom att elda på rätt sätt, t.ex elda med torr ved, ha bra lufttillförsel, fylla på lagom mängd ved innan glöden falnar. Sträva efter att röken från skorstenen ska vara vit och aldrig elda förpackningar eller avfall.
Om du har en gammal eldstad rekommenderar de också att byta till en ny, eftersom moderna eldstäder är 85 procent renare. Med andra ord avger de väldigt mycket lägre halter av sotpartiklar och kolväten. Moderna kaminer är också 25 procent effektivare än gamla, vilket betyder att du heller inte behöver elda lika länge i en modern kamin för att få upp samma värme som i en kamin från innan millenieskiftet.
– I år infördes dessutom ett ekodesign-krav där gränsvärdet för partiklar är 40 mg per kubikmeter rökgas som alltså inte får överstigas. De kraven har våra kaminer klarat i många år och ligger nu på så lågt som 15 mg, säger Bo Nilsson.
– Vi har också en helautomatisk appstyrd kamin där vi säkerställer att eldningen sker på rätt sätt genom att ta bort användarens handhavandefel och brister. Eldning i en sådan kamin är dubbelt så ren vid upptändningen som vanliga kaminer, säger Bo Nilsson.
Men klimatet då?
Ved är som jag nämnde högre upp ett hållbart och förnyelsebart bränsle med mindre klimatpåverkande utsläpp än fossila bränslen. Att elda ved på ett miljövänligt sätt är en enkel insats som var och en kan bidra med för att begränsa klimatförändringarna, enligt Naturvårdsverket.
Just i år när Energimyndigheten uppmanar till att göra vad vi kan för att kollektivt hjälpas åt att minska Sveriges elförbrukning så är vedeldning ett bättre alternativ, enligt energirådgivaren i min hemkommun. Då hjälper vi till att göra så att el från vind- och vattenkraft räcker så långt som möjligt och så att vi inte behöver nyttja klimat-ovänlig el från andra EU-länder. I bästa fall räcker det också och blir över så att vi även kan exportera el från vind och vatten till EU.
Vilken av alla eldstäder passar ditt hus?
Det är mycket att tänka på kring både funktioner, installation och design när du ska skaffa en braskamin. Därför vill jag tipsa om Conturas smarta online-verktyg där du på deras sajt kan få inspiration från ett bildkollage med många fina kaminer i olika utföranden och sedan anpassa och bygga ihop en egen eldstad utifrån dina önskemål.
Men ved är så dyrt?
Ja, just nu kan ved vara dyrt beroende på var du bor och det får man såklart ta med i kalkylen när man räknar på sin uppvärmningskostnad.
Vi har haft tur att ha ved från träd vi fällt på vår mark och även från ett gäng träd som föll i samband med Alfrida-stormen som vi då tog reda på och som nu är torr och fin. Vi har också en modern braskamin som stod i huset när vi köpte det. Så för oss tillkommer inga kostnader och vedeldning funkar därför som ett effektivt sätt att kapa förbrukningen under extra kalla dagar när annars extra mycket el skulle behöva gå till uppvärmning, eller under dagar då elpriserna ligger som allra högst.
Ska du elda går det att spara både vedkostnad och tid genom att förbättra sin eldningsteknik, så att du skapar en effektiv brasa där det går åt mindre ved. Vilket just för många är extra viktigt just i år.
Ett vanligt år när vi inte har dessa extra ordinära omständigheter är ved för den som behöver köpa inte lika dyr som just i år, och jag tänker att en kamin som man redan har eller väljer att installera i år har man glädje av i många år framöver. Oavsett vedprisernas uppgång och dalar.
Mer om att sänka elförbrukningen
1. Ny följetong: ”Jakten på elen”.
2. Så ska vi halvera vår elförbrukning.
3. Så mycket sänker du din elräkning med vedeldning.
Källor: Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, Riksdagen.se, Huddinge kommun, Energimyndigheten, Contura.se.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Contura.