• Start
  • Diy och pyssel
  • Kategorier
  • Arkiv
  • Samarbeta
  • I media
  • Om Monica Karlstein
  • Kontakt
Hemmafix
    • Anmälan till nyhetsbrevet
    • Arkiv
    • Diy och pyssel
    • Integritetspolicy
    • Kassa
    • Kategorier
    • Kontakt
    • Låt oss prata!
    • Mitt konto
    • Om Monica Karlstein
    • Shop
    • test
    • Varukorg
    • Webbutik
    • Om mig
    • I media
    • Inredningsuppdrag
    • Kontakt
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Familjetapeter

Del 11: Så målar du husbil – och köksluckor, med ett resultat som håller

Det roligaste med husbilsprojektet är målningen. För det gör snabbt och enkelt så otroligt stor skillnad. Bort med det orange fejkträet och fram med det ljusa, fräscha och vackra. Ni ska få se, det är som att kliva in i en helt annan husbil. Det blir så fint!

Jag har länge velat lite fram och tillbaka och klistrat upp självhäftande färgprover på väggarna hemma för att se och känna in olika kulörer, hur de gör sig i olika ljusinsläpp och olika tider på dygnet. En husbil kommer förvisso inte ha en konstant placering så därför blir ljusinsläpp och väderstreck inte lika relevanta som när du till exempel målar om ett rum. Men som van inredare väljer jag ändå kulörer med stor precision – kanske också kan kallas kräsenhet.

Den perfekta varmvit-beiga kulören – ”sommarljus”

Men nu har jag landat i den absolut mest fantastiska cremevita jag någonsin blandat till. Det är en egen blandning som jag tagit fram tillsammans med Familjetapeter efter att jag hade ratat alla möjliga toner av vit och beige utan att bli nöjd. Men nu är jag nöjd – ett vinnande möte mellan det varma och ombonade och det stiliga och svala.

En cremevit-beige med svaga inslag av gul och rött för att få in lite värme i kulören.  Det svaga gula och röda för tankarna till sommarljus. Morgonens första solstrålar som letar sig in mellan fönsterkarm och fladdrande gardin. En hyllning till det svaga, mjuka krämiga i solens varma sommarstrålar. Tänk dig en tidig morgons första strålar över ett solkysst vetefält.

Till den här superhärliga krämvit-beiga kulören som jag målar skåpstommar och luckor i har jag också valt en mild grön, en ton hämtad från sommarens spröda grönska. Kulören är inspirerad av  Familjetapeters färdigblandade, fina kulör Nygräs men med ett något justerat recept. Även den alltså en blandning jag tagit fram med stor omsorg.

Så roligt att välja kulörer till skåpluckor, panel och tak. Så många härliga kulörer att välja mellan – och ändå blandar jag min egen.

Mer om vackra kulörer, färgkoder och roliga färgnyheter om någon vecka, idag ska vi istället fokusera på själva hantverket och genomförandet. Nämligen målningen. Jag har under hösten fått många frågor om husbilsprojektet och flera har handlat om valet av färg, hur jag målar för ett beständigt resultat, hur jag får färgen att fästa och hålla. Så nu har jag helt enkelt satt ihop en guide i hur du målar en husbil invändigt. Guiden kan också fungera som en guide i att måla köksluckor eftersom det är nästan det jag gör och det är samma tillvägagångssätt. Om än i husbil och inte i ett kök.

Jag har målat husbilens alla skåpstommar och luckor som är klädda i en glansig foliering som ju precis som en kökslucka kan vara lite knepig att måla, få färgen att fästa på en blank yta och med ett tåligt och snyggt slutresultat.

Viktigt att välja rätt färg

Det är viktigt för mig att färgen är så snäll mot natur och klimat som möjligt eftersom jag försöker renovera husbilen så hållbart som möjligt. Därför är det också viktigt att de renoveringar jag gör blir hållbara utifrån tidsperspektivet att de håller länge så att jag och familjen får många härliga år och äventyr i den. Den behöver med andra ord vara otroligt tålig. Jag pratade med flera färgtillverkare och provmålade på mitt underlag, stötte och nötte för att se om färgen höll. Och det gjorde den här som jag till slut landade i. Dessutom är den Svanen-märkt. Win-win alltså för hållbarhet över tid såväl som i natur.

Temperaturen är viktig!

Målar du luckor inomhus har du säkerligen kring tjugo grader året runt och du behöver inte tänka så mycket på temperaturen. Jag målar husbilen nu under hösten och de senaste veckorna har varit ganska kalla. För att färgen ska torka på bästa sätt behöver jag värma upp husbilen till minst 16 grader under hela torktiden (48 timmar). Annars finns risken att färgen, precis som all färg, inte torkar och förblir klibbig.

Så håll till godo – så här målar du husbil (och husvagn) med ett resultat som håller.

Svanenmärkt grundfärg som är väldigt enkel att måla snyggt med. Den flyter ut jämnt och fint på underlaget.

Du behöver

Grundfärg, snickerifärg, sandpapper, målartvätt/rengöringsservetter för måleriprojekt, mikrofiberduk, penslar, rollers med handtag, tråg, täckplast/papp och maskeringstejp och skruvdragare för att ta loss alla beslag och gångjärn.

Färgen jag använt är en vattenbaserad, svanenmärkt snickerifärg och en grundfärg för snickeri. Båda färgerna kommer från Wallpassion/Familjetapeter.

Pensel i ena handen, en kopp te i den andra. Det är sen gammalt.

Så gör du: Måla husbil invändigt – och köksluckor

1. Ta bort beslag

Ta ner luckorna och skruva bort alla beslag, knoppar och gångjärn.

Det blir lättast och snyggast att montera loss dem innan målning. Kom ihåg att lägga alla skruvar och tillbehör i olika lådor så att du vet vilka skruvar som hör till vad när du senare ska montera dem på plats igen. Kom också ihåg att numrera luckorna så att du slipper lägga pussel och gissa vilken lucka som ska sitta var senare. I husbilen ser många luckor likadana ut men det kan hända att skruvhålen till till exempel gångjärnen sitter någon millimeter olika på varje lucka.

2. Slipa försiktigt

Det här tycker du kanske låter lite tjatigt, men förarbetet är det allra viktigaste för att få ett snyggt resultat och ett som håller.

Använd ett fint slippapper och rugga upp ytan lätt. Det gör att ytan blir mindre blank och färgen fäster bättre. Det här gör du både med skåpstommar och luckor.

3. Tvätta och torka

Tvätta ytorna med målartvätt eller rengöringsservetter avsedda för måleriprojekt.

Var extra noga på de ytor som är intill spis och ugn. Där är det ofta mer matfett och kladd som är viktigt att få bort innan målning.

Torka torrt med en mikrofibertrasa.

4. Maskera och täck

Var noga med att maskera med maskeringstejp och skydda övrig inredning med plast. Skydda också golvet med papp.

5. Grunda tunt

På ytor som är folierade eller av annan anledning är blanka, (såsom även köksluckor ofta kan vara) behövs ett lager grundfärg. Jag använder en snickerigrund som är otroligt dryg. Grundmåla med roller på de stora ytorna och pensel i trånga vinklar och vrår. Färgen ska täcka men ett tunt lager räcker fint. Färgen är gjord för att flyta ut jämnt på underlaget.

Grundfärgen isolerar snickerifärgen från underlaget vilket gör att snickerifärgen sedan kommer att fästa bättre, sitta kvar hårdare och tåla stötar och slitage bättre.

Grundfärgen ger också ytterligare ett lager färg för att den orange ursprungliga kulören på mina luckor inte ska lysa igenom.

6. Slipa eventuellt lätt

Målar du luckor som är i massivt trä kan du slipa lite lätt för att få ner eventuella fibrer som rest sig. Du kan också behöva slipa bort eventuella rinnmärken och skavanker. Torka av eventuellt damm med en mikrofiberduk.
Folieringen på mina luckor har inga fibrer så därför slipar jag inte alls, förutom på eventuella rinningar som uppstått.  Låt färgen torka i 8 timmar, därefter är den övermålningsbar.

7. Första strykningen

Snickerifärgen ger en hård yta som tål att torkas av och en hel del stötar vilket ju känns viktigt i en trång husbil där man lätt slår i väggen, dörrlister eller skåpstommar då och då.

Vill du ha synliga penseldrag penslar du på färgen (och drar med penseln en extra gång när färgen börjat torka för extra synliga penseldrag). Vill du ha det slätt använder du en filtroller. Är dina luckor i trä målar du i träets längdriktning. Mina luckor har ingen kännbar struktur men jag målar ändå hela tiden i samma riktning för att slippa ett flammigt resultat. Låt torka.

8. Slipa igen

När den första strykningen av snickerifärg har torkat slipar du lätt med ett fint sandpapper igen. Det gör du för att färgen kanske har fått träfibrerna att resa sig. Målar du direkt på syns till exempel penseldrag mer. Vid slipningen får du också bort eventuellt damm och skräp som fastnat. Jag använder ett sandpapper med stoppad baksida som lätt formas i handen efter luckorna och stommarnas runda former. Torka av dammet.

9. Andra strykningen

Lägg på den andra strykningen och låt torka. Lite beroende på vilken kulör du valt och vilken kulör som var innan målningen så kan du behöva gå över med en fjärde strykning på ett par ställen. I min husbil var ju underlaget orange och färgen jag lägger på krämvit. Så på några ställen fick jag bättringsmåla ett fjärde lager, men i normala fall ska grundfärg och två lager snickerifärg räcka fint.

Färgen behöver tid för att härda, 48 timmar enligt instruktionen på burken. Jag väntar lite extra för säkerhets skull, innan jag skruvar tillbaka handtag och gångjärn.

Kulörerna som jag använder kommer ni att få se mer av i början av nästa år. Då väntar fler hemmafix med pensel och färg och flera andra vackra kulörer. De här första kulörerna i husbilen är bara en liten tjuvkik på något större och ännu härligare till våren.

Mer om att renovera husbil

1. Del 1: Vanlife here we come.
2. Del 2: Vårt nya vrålåk till husbil.
3. Del 3: Före: Så här ser husbilen ut innan renovering
4. Del 4: Heltäckningsmattan ryker – och vad som fanns under.
5. Del 5: 90-talet glömde att ta med sig det jag avskyr mest.
6. Del 6: Vad 90-talet glömde.
7. Del 7: Valet av färg – tålig, klimatsnäll och som fäster på folierad yta. 
8. Del 8: Jakten på de små inredningsdetaljerna till husbilen.
9. Del 9: Så tvättar du penslar miljövänligt.

Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Familjetapeter. 

8 dec 2022 Direktlänk HemmafixInredning: KökRenovera husbil 2 kommentarer

Dela

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email

Relaterade inlägg

Gör en egen planeringstavla för hela familjen, av Monica Karlstein, Hemmafixbloggen.se

Hemmafix: Lös vardagspusslet med en hemmagjord...

Hemmafix: 6 ljusstakar som lyser upp i mörkret...

2 kommentarer

///////////////
  1. Lizette

    Hej. Kommer man kunna beställa färgen sommarljus?

    Mvh Lizette

    Reply
    1. Monica Karlstein

      Hej, det kommer man att kunna göra om ett par veckor. Den har inte lanserats riktigt än. 🙂

      Reply

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Monica Karlstein är certifierad inredare och proffspysslare. Läs mer här.

Följ Hemmafix

Från gulnad furu till ett riktigt drömskåp

FÖRE & EFTER: Renovera husbil

Ikea hack: Soffbordet Svärtan fick nytt underrede i trä

Från äppelmos till leksaksförvaring

Åtta månader på äventyr – segling i Karibien med barn

Ikea hack Tarva

Från trist furubyrå till drömmig sagohörna

Före & efter: Stora köksrenoveringen

Före & efter: Renovering av tvättstugan

Före & efter: Hallen får nytt liv

Från rödaktigt fulfynd till finskåp

Från solfjädrar till sänglampa

Nyhetsbrev

Få de senaste uppdateringarna och nyheterna från Hemmafix-Monica.

Prenumerera

Nya sovrummet i sommarstugan

Förvandla furubyrån till barnens drömmöbel

Förra årets trädgårdsprojekt – och några till

Gör din egen designervas – Klongvas/Ängvas

Måla möbler – 8 tips om färg, redskap och tekniker

Bloggvänner

Besök gärna några av mina bloggkollegor.

ALLT OM MITT BUBBELTÄLT I KALLVÄXTHUSET
ALLT OM MITT BUBBELTÄLT I KALLVÄXTHUSET
BLOGG - Hanna Wendelbo Design

Designa formen på mattan till barnrummet

Gör din egen lampa av rostig taggtråd

Ta vara på gamla symaskinen – gör en lampa

Så bygger du ditt eget rustika matbord

Så gör du en knutkudde även kallad knot pillow, av Monica Karlstein, Hemmafixbloggen.se

DIY: Så gör du en knot pillow – steg för steg

Pimpa Ikeamöblerna med textil – min nya kollektion hos Stickyfront

Ikea hack: Fixa molniga hyllan till barnens sagoböcker

DIY: Fixa tidningsställ av läder till soffan

Gör snygga förvaringslådor av skokartonger

Ikea hack Ivar hyllgavel

Förvandla en vanlig byrå med trendiga detaljer

Klä blomvasen i rotting

Ikea hack Ivar hyllgavel

Gör en skärmvägg eller sänggavel av sadelgjord

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
2025 @Hemmafixbloggen. All right reserved
✖