Den frågan har jag fått så många gånger sedan jag började blogga om hemmafix och inredning för mer än tio år sedan. Och flera gånger den senaste veckan, när jag härom dagen berättade om hur jag målar om husbilens alla skåpstommar och luckor. LÄNK Det är ju lite samma sak som att måla köksluckor i ens kök hemma.
För tio år sedan då jag började få frågor om det här i mina kanaler var trenden att allt skulle vara högblankt, sprillans nytt. Att ”bara” måla om var för många alldeles otänkbart när man lätt kunde köpa nya luckor – eller helst nya hela kök.
Det var inget konstigt att riva ut ett fullt fungerande kök om man flyttade in i en ny lägenhet eller ett nytt hus och helt enkelt inte gillade färgen på luckorna. Många renoveringar gick av bara farten.
I dag är vi många som tänker helt annorlunda. Både kring frågan om att riva ut helt och hållet, huruvida allt ska vara högblankt och om det faktiskt går att måla om köksluckor med bra resultat.
Svaret är ju naturligtvis ja. Det går fint! Med rätt redskap blir det riktigt snyggt! I just ett sådant här projekt att måla köksluckor är det viktigare än i de flesta andra hemmafixprojekt att jobba med riktigt bra penslar, rollers – och bra färg. Dessutom är det ett enkelt och klimatsnällt sätt att göra om köket hemma.
Visste du förresten att du kan måla om köksluckorna 35 gånger och först då kommer du upp i samma utsläppsmängd som om du köper nya luckor, enligt Naturskyddsföreningen.
När jag köpte husbilen i slutet av sommaren berättade jag för min pappa att jag planerade att måla i stort sett hela husbilen invändigt – alla skåpstommar och skåpluckor – med pensel och roller. Han ifrågasatte mig starkt och sa att det absolut inte skulle bli bra. Att det enda sättet för att få ett jämnt och fint resultat var att lämna in luckorna på professionell lackering.
Men jag har sett många handmålade kök och vet hur snyggt det kan bli. För tio år sedan skulle varenda kökslucka vara helt slät och högblank. Idag är trenden matt och det är till och med många som vill att luckorna ska ha synliga penseldrag för att framhäva omsorgsfull handpåläggning. Visst är det en vacker trend?
Sedan dess har det också hänt en hel del på färg-, pensel- och rollerfronten och kvaliteten har blivit mycket bättre. Och vi är numera fler som ser ommålning av luckor som ett bra alternativ för klimatet istället för att köpa nytt.
Här går jag genom de vanligaste frågorna som jag fått om att måla köksluckor och några vanliga missuppfattningar.
1. Roller eller pensel?
Numera är det en ren smaksak skulle jag säga. Både pensel och roller har egenskaper som kommer att ge ett fint resultat. Roller ger oftast ett lite slätare resultat medan pensel ger små tunna ränder från penselstrånas svepningar, och det kan ju också vara dekorativt. Så välj helt enkelt det du gillar bäst!
I husbilen valde jag att rolla så gott som överallt eftersom jag ville ha ett så slätt resultat som möjligt och eftersom husbilen redan är så gammal behövde jag inte förstärka känslan av ålder.
På samma sätt kan penselmålat vara ett bra sätt att ge ett modernt kök känslan från förr och en lite old school-stil. I husbilen var det också så många ytor som skulle målas, se det var också en tidsfråga eftersom jag tycker att det går snabbare att rollermåla.
2. Vilken roller ger slätast resultat – filt eller skumgummi?
I flera år använde jag skumgummirollers i många av mina projekt, eftersom jag var trött på att så många rollers släppte ifrån sig ludd och fibrer i färgen. Men utmaningen med en skumgummiroller är dels att den inte håller så många tvättar och dels att den liksom blir lite flexig och svampig att jobba med, med tiden. Och risken är stor att få in luftbubblor i färgen.
Numera är storfavoriten en fin filtroller som finns i bredder från 5 centimeter upp till 23 centimeter. Den luddar aldrig, rullar jämnt och fint och ger snabbt ett väldigt täckande resultat. Och till skillnad från skumgummirollers håller den här filtrollern sig fin tvätt efter tvätt. Jag ska vara ärlig och säga att det verkligen kan vara skillnad på roller och roller. Men den här är grym!
Jag tycker dock att penselmålat också ger ett väldigt slätt resultat med svaga ådringar. I alla fall med de penslar som jag använder. Här har jag målat med mina favorit-filtroller och en fin lackpensel bredvid varandra för att jämföra strukturen. Det är kanske lite svårt att se i bild, men om jag ska vara ärlig så är det lika svårt att se skillnaden även i verkligheten. Båda redskapen ihop med den här färgen ger så fint resultat. Och då är det här bara första strykningen snickerifärg, efter grundfärgen. Vänta bara till andra strykningen kommer på.
3. Kan jag blanda roller- och penselmålning?
De är helt enkelt bra till olika saker och du kommer förmodligen att behöva båda. Mitt tips är att använda pensel för grundfärgen där det är svårt att komma åt och roller till de lite större ytorna. Målar du även skåpstommarna kommer du att ha många vinklar och vrår och då behöver du riktigt nätta penslar för att komma åt. Ett tips är att använda den här trekantiga precisionspenseln som är gjord för målning av till exempel möbler, dörrar och fönster. I husbilsmålningen har jag använt den nästan överallt eftersom det är så otroligt pilligt där och då har den varit en riktig hjälte!
Till andra och tredje strykningen har du visserligen kvar utmaningen att komma åt i trånga vrår men om du är petnoga och vill ha exakt samma struktur i färgen överallt skulle jag säga att det nu är viktigare att försöka använda samma redskap överallt.
På vissa ställen kanske du bara kommer åt med en liten pensel och då får det vara så, såklart. Men väljer du roller så är tipset alltså att försöka hålla dig till den. Det finns pyttesmå rollers med en bredd om så lite som fem centimeter. De är himla smidiga och kommer åt även i många trånga vrår.
Jag skulle vilja säga att pensel, roller och färg – om de är av bra kvalitet – är som ett litet team tillsammans. Var och en har sin uppgift, sin del i processen och tillsammans blir resultatet superfint, förutsatt alla inblandade har levererat på sina områden. De kompletterar och behöver liksom varandra!
4. Håller resultatet bättre om jag rollar färgen?
Nej, det är en vanlig missuppfattning. Färgen har samma tålighet oavsett hur den stryks på underlaget. Det som däremot är viktigt är förarbetet och hur noga du är med det. Här kan du läsa mer om förarbetet och hur viktigt det är. LÄNK
5. Syns penseldrag mer i matt färg?
Nej. Det är nog mer fråga om hur mycket färg du lägger på, hur väl du stryker ut färgen, hur tjock den är och hur stråna på penseln ser ut. Men färg med högre glanstal blänker lite mer och kan nog rent visuellt upplevas som lite mer förlåtande men det är en marginell skillnad, skulle jag tro. Snickerifärg av bra kvalitet ska flyta ihop så att penseldrag inte syns, oavsett glanstal.
Skulle du däremot vilja ha ännu mer synliga penseldrag är tipset att dra penseln över färgen en sista gång när färgen har börjat torka. Då flyter inte färgen igen lika lätt.
6. Kan jag använda olika penslar eller blir det ojämnt då?
Ja, det kan du. Det viktiga är att använda penslar av hög kvalitet där stråna är hela, tunna och rena. Och en färg som flyter ut fint. Då blir spåren av penseldrag så fina att du inte ser någon skillnad mellan olika penslar.
Jag använder, förutom den trekantiga penseln som jag berättar om här ovanför, även en snedställd lackpensel som tar upp rejält med färg men ändå fördelar ut den jämnt på luckorna. Att den är snedställd gör att det blir enklare att kontrollera hur borsten ligger mot luckorna och jag kan måla med lite bättre precision. När jag målar med pensel vill jag ju ibland framhäva penseldragens ränder men jag vill ju ändå ha dem så raka som möjligt och då är det viktigt att penseln ligger bra och stadigt i handen.
Luckorna i husbilen, som du också ser här på bilden är ganska små, så mest använder jag en snedställt pensel med 50 millimeters bredd. Målar jag stora köksluckor eller till exempel garderobsdörrar använder jag istället en bredare pensel. Den här raka lackpenseln som jag använder finns i upp till 100 millimeters bredd.
När du målar köksluckor får du vara beredd på två strykningar snickerifärg utöver grundfärgen för att få ett tåligt och täckande resultat. Då är det också viktigt att välja penslar som står sig lika fina tvätt efter tvätt. Tänk på att välja penslar med rostfritt bleck så att det inte rostar. Rosten färgar lätt av sig på luckorna när du målar nästa lager. Och välj också gärna penslar med så här smarta förvaringsaskar. Då lägger du penseln i den mellan strykningarna och den håller fukten i upp till 72 timmar. Så slipper du jobbet med att tvätta penslar mellan alla strykningar.
Här finns en guide i hur du tvättar penslar så skonsamt som möjligt, för naturen, ditt avlopp och för att penslarna ska hålla så länge som möjligt.
Blir målning av köksluckor verkligen bra?
För att svara på pappas fråga och skepsis, så ja! Men det hänger absolut på rätt grejer i ditt projekt! Använd färg som flyter ut fint när den kommer på och använd penslar som är hela, rena, har handtag som ligger lätt i handen och med tunna strån som samlar upp mycket färg och portionerar ut den jämnt när du målar – och strån som inte släpper från blecket när du rengör dem flera gånger om.
Att måla köksluckor är ett projekt där det verkligen är värt att lägga lite extra omsorg och fler kronor på penslar och roller. Jag använder penslar ur Anzas Platinum-serie som är deras finaste sortiment med allra högsta kvalitet. Det hade kanske inte varit superviktigt om jag skulle måla något annat men just i detta projekt med många släta ytor tycker jag att det är så viktigt att välja den allra bästa kvalitén. Små skavanker i slutresultatet blir så extra synliga på släta luckor, framför allt i dagsljus eller om solen ligger på.
Så till alla er som längtar efter nya köksluckor. Är dina luckor hela? Vill du tjäna in lite pengar och samtidigt göra en väldigt bra sak för klimatet?
Ja, då är svaret självklart. Fram med den finaste penseln och snickerifärgen och måla om dina nuvarande luckor – istället för att köpa nya. En pensel, roller och färg av högsta kvalitét kommer alltid att vara billigare än nya luckor. Och utsläppsmässigt då?
Ja, visst sa jag att du kan måla dina luckor 35 gånger och först då komma upp i samma utsläppsmängd som om du köper nya. Och vet du, köksluckor har så stora släta ytor att det går överraskande fort att måla.
Undrar du nu hur man gör? Ja, då är tipset att du kikar här. LÄNK Härom dagen skrev jag nämligen en stor guide i hur jag målar om min husbil och luckorna i den.
Fler hemmafix med pensel och färg
1. Fem hemmafix med färg.
2. Så målar du stolar med hållbart resultat.
3. Återbrukad blomvas med färg.
4. Väggskåpet får ny kostym.
5. Från gul furu till drömskåp.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Anza.