Det är dags för ett helgfix!
I höstas köpte jag två sådana här bordslampor på Marketplace. Jag har länge varit på jakt efter överdimensionerade bordslampor och som alltid är begagnatsajterna mina go to-ställen när jag letar efter något lite annorlunda. Där finns så mycket…fult som kan bli fint med lite fix.
Jag köpte lamporna och letade fram en gammal gardin i linneskåpen och här är resultatet.
Ofta är jag väldigt noga när jag gör om möbler men ibland vill jag bara att det ska gå fort. Och det här är just ett sådant exempel. Här användar jag dubbelhäftande mattejp för att få textilen på skärmen på plats. Nu har det suttit någon månad och det sitter väldigt bra så jag vågar ändå säga att det här är ett smart och hållbart sätt att snabbt klä om en lampskärm utan att sy ett endaste stygn. Det är dessutom enkelt när jag framöver vill byta tyg. Då är det bara att dra loss tyget och tejpen. Lampfoten däremot, la jag ner lite mer omsorg på. I alla fall några minuter extra.
Vill du göra om en bordslampa själv följer här en kort instruktion.
Du behöver
Lampfot och skärm, färg, pensel, textil, sax, knappnålar och dubbelhäftande mattejp.
Så gör du
1. Ta fram en stuvbit tyg och lägg den ovanpå skärmen. Har tyget ett mönster vill du mönsterpassa skarvarna vilket kan vara lite trixigt med tanke på skärmens konform. Använd knappnålar för att hålla tyget på plats när du klipper till tyget.
2. Klipp tyget nedtill och upptill.
Lämna ett par centimeter upptill och nedtill som du sedan viker in.
3. Ta bort tyget och placera den dubbelhäftande tejpen på lampans utsida med jämna mellanrum. Jag satte remsor som gick hela vägen nerifrån och upp. Om tejpen skulle synas när lampan är tänd är det snyggare att det är hela remsor än små tejpduttar lite här och var. Tejpa också på lampskärens insida upp- och nedtill.
4. Lägg på tyget och stryk med handen på ut eventuella rynkor och se till att det fastnar jämt på skärmen.
5. Vik in kanterna och sätt fast dem i tejpen på insidan. Du kan behöva klippa ett lite jack här och var för att kunna vika in tyget utan att det rynkar sig eller spänner.
6. Måla lampfoten. Se till så att du drar penseln åt samma håll hela tiden för snyggast resultat.
Låt torka. Eventuellt kan du behöva två strykningar.
Jag skulle nog säga att det här tog mig ungefär en halvtimme, om jag inte räknar färgens torktid förstås. Det var ett sånt där projekt som jag drog fram här hemma en fredagseftermiddag när jag hade blivit klar med veckans övriga jobbgrejer och det fanns ungefär en kvart kvar innan resten av familjen skulle komma hem och vi skulle börja fredagsmyset. Det blev med andra ord lite övertid den fredagen som också involverade två fredagspeppiga barn som ville vara med och måla…
Trevlig helg!
Just ja, jag vill också tacka för alla hejarop jag fått om husbilen. Jag blir så glad att det är så många som följer mitt projekt och säger att ni längtar till nästa inlägg för att se förvandlingen. Tack snälla ni! Nu på söndag publicerar jag nästa del och det vill jag ändå påstå är ett riktigt breakthrough för det ska handla om tapetseringen. Ett supersvårt moment i renoveringen men som verkligen skapar stor förändring. Kom tillbaka hit då, och så länge kan ni kika in de tidigare delarna i serien.
Mer om att renovera husbil
1. Del 1: Vanlife here we come.
2. Del 2: Vårt nya vrålåk till husbil.
3. Del 3: Före: Så här ser husbilen ut innan renovering
4. Del 4: Heltäckningsmattan ryker – och vad som fanns under.
5. Del 5: 90-talet glömde att ta med sig det jag avskyr mest.
6. Del 6: Vad 90-talet glömde.
7. Del 7: Valet av färg – tålig, klimatsnäll och som fäster på folierad yta.
8. Del 8: Jakten på de små inredningsdetaljerna till husbilen.
9. Del 9: Så tvättar du penslar miljövänligt.
10. Del 10: Grundmålning i husbilen.
11. Del 11: Så målar du husbil invändigt med ett resultat som håller.
12. Del 12: Kan man verkligen måla husbil – och köksluckor?
13. Del 13: Just nu ser det mest ut som en brottsplats.