I slutet av förra året skrev jag en artikel för Aftonbladets Härligt hemma-magasin om det här årets inredningstrender. Och alla inredningsprofiler var rörande överens om att återbruk – som länge varit populärt – blir hetare än någonsin tidigare. I år kommer hela Sverige fynda begagnat och plocka fram penseln och verkstygslådan och göra om, laga och rusta upp och sätt personlig prägel på gammal inredning – istället för att slänga möblerna man tröttnat på eller köpa nyproducerat när man behöver någon möbel hemma.
Tidigare i höstas skrev jag även en annan artikel där jag intervjuade tre personer som jag tyckte sa så otroligt vettiga saker om just återbruk och om hur mycket bättre det faktiskt är för klimatet jämfört med att köpa nytt. Därför publicerar jag artikeln även här så att ni kan läsa den. Jag tror att ni, som redan är intresserade av hemmafix, kommer att uppskatta den.
…
Återbruk mer populärt än någonsin under 2023
Återbruk och second hand har vi snackat om länge, men nu är det hetare och mer rätt än någonsin. Glöm nytt och fram med penseln.
– Du kan måla om en kökslucka 35 gånger innan du kommer upp i samma utsläppsmängd som om du skulle köpa en ny, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Vi är många som oroar oss för klimatkrisen som redan nu knackar på dörren. Kanske funderar du på att bläddra vidare nu. Kanske känns det för smärtsamt att ta till sig, men fortsätt läs. Du har mer att vinna än du tror.
– Det är mycket roligare att hitta något jag gillar på loppis som jag aldrig sett förut, än att köpa det som jag sett i 4000 instagraminlägg, 200 magasin och 150 bloggar. Jag får ett unikt och mer personligt hem med detaljer som jag valt för att jag verkligen tycker om dem och förmodligen kommer att tycka om i många år, säger Maria Soxbo, författare och aktuell med boken ”Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv” som handlar om vinsterna med att förändra sitt sätt att leva och konsumera.
– Vi kan välja att vara en del av lösningen för en mer hållbar värld och ändå tycka om att ha det fint runt omkring oss. Det går att kombinera, det blir dessutom härligare och vi mår bättre.
Mellan 2009 och 2019 ökade svenskars köp av möbler och hushållsartiklar med 47 procent och inredning blev den kategori som köps alla mest. Sedan kom pandemin och inredningsföretagen blomstrade. Många köpte större boende, renoverade kök och skaffade nya möbler.
– Köper du ett nytt kök, soffa, matgrupp, en enkelsäng och ett set hemtextiler under ett år så innebär det ett utsläpp på ungefär ett ton koldioxid, säger Karin Lexén.
Siffrorna kommer från en rapport som Naturskyddsföreningen tagit fram för att kartlägga svenskars konsumtion och visa vilken stor skillnad det gör om du väljer att köpa begagnat eller fortsätter bruka det du redan har – men med ny stil. Det vill säga gör om, rustar upp eller renoverar istället för att köpa nytt. Och skillnaderna är enorma, så mycket större än en kan tro.
– Att måla om ett befintligt kök minskar klimatpåverkan med 97 procent. Det är alltså bättre för klimatet än att köpa ett begagnat kök, som ändå också minskar klimatpåverkan med hela 92 procent, trots att det går åt färg och material till renoveringen, säger Karin Lexén och fortsätter:
– Målar du om din matgrupp och klär om stolarna minskar du klimatpåverkan med 69 procent, jämfört med om du skulle köpa ett nytt, och med 89 procent om du skulle köpa en matgrupp begagnat.
Vissa renoveringar av möbler är svåra att göra själv och kan idag dessutom vara lika kostsamma som att köpa nytt.
– Att klä om en soffa minskar klimatpåverkan med 63 procent men här behöver politikerna införa subventioner och bidrag så att det blir billigare och lättare för konsumenten att lämna in på lagning och fler företag ser vinsten i att erbjuda sådana tjänster, säger Karin Lexén.
Återbruk, remake, upcycling, restaurering. Kärt barn har många namn. Men oavsett vad du kallar det är det alltså här du ska lägga krutet. För klimatets skull. För att få ett personligt hem du kommer att älska under lång tid, och som får vännerna att inspireras till samma goda livsstilsförändring. Och för att må bättre.
– Har du ett inredningsintresse är det kanske just där du ska lägga ditt engagemang – mot en mer cirkulär hållbar inredningsvärld. Då blir det en långsiktig förändring som du också tycker är rolig. Dessutom kommer du att må bra av att göra miljövänliga val, säger Kata Nylén, klimatpsykolog och författare till boken Klimatpsykologi.
Maria Soxbo instämmer i att det är just i ditt hems inredning som det finns mycket roligt du kan göra och att det är där som förändringarna håller i sig över tid.
– Inför inget köpstopp för klimatet skull om du älskar inredning. Det är dömt att misslyckas. Fortsätt utforska, förändra och göra om hemma, men håll dig till second hand om du vill eller behöver köpa något. Se second hand-marknaden som en fantastisk hyrgarderob, ett komplement till det du redan har och som möjliggör att du kan fortsätta inreda och göra om hemma, utan att utsläppen skenar.
FAKTA: Så mycket ”tjänar” vi på återbruk och begagnatköp
– 13 begagnade kök ger lika mycket utsläpp som 1 nytt.
– 13 begagnade set med hemtextilier ger lika mycket utsläpp som 1 nytt.
– 9 begagnade matgrupper ger lika mycket utsläpp som 1 nytt.
– 7 begagnade sängar ger lika mycket utsläpp som 1 ny.
– 6 begagnade soffor ger lika mycket utsläpp som 1 ny.
– Målar du om din matgrupp och klär om stolarna minskar du klimatpåverkan med 69 procent…
– Målar du om ditt befintliga kök minskar du klimatpåverkan med 97 procent…
– Klär du om din soffa minskar du klimatpåverkan med 63 procent…
…jämfört med om du köpt nytt.
Källa: Naturskyddsföreningen
FAKTA: Klimatmål och nuläget
– 9 ton uppgår de konsumtionsbaserade utsläppen till per person och år, i Sverige.
– 1 ton per person och år bör de globala utsläppen ligga på senast 2050, om vi ska nå Parisavtalets klimatmål.
– Genom Parisavtalet har världens länder kommit överens om att jordens temperaturökning ska hållas väl under 2 grader och helst inte överstiga 1,5 grader. Det övergripande målet är att nå nära noll utsläpp senast år 2050, och för att lyckas med det måste utsläppen minst halveras till år 2030.
Källa: Naturskyddsföreningen