• Start
  • Diy och pyssel
  • Kategorier
  • Arkiv
  • Samarbeta
  • I media
  • Om Monica Karlstein
  • Kontakt
Hemmafix
    • Anmälan till nyhetsbrevet
    • Arkiv
    • Diy och pyssel
    • Integritetspolicy
    • Kassa
    • Kategorier
    • Kontakt
    • Låt oss prata!
    • Mitt konto
    • Om Monica Karlstein
    • Shop
    • test
    • Varukorg
    • Webbutik
    • Om mig
    • I media
    • Inredningsuppdrag
    • Kontakt
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Danfoss

Vår elförbrukning i december & appstyrda termostater på mina gamla element

Aldrig tidigare har jag tyckt att element varit så intressant, förrän nu.

Idag ska vi kika på december månads elförbrukning. Jag ligger lite efter i uppdateringarna eftersom vabbruari kom tidigt till vår familj i år. Så nu snackar vi december och så pratar vi januaris förbrukning inom kort. Vi ska också prata om att vi uppgraderat våra gamla element med appstyrda vred, så kallade termostater. Ett riktigt quick fix för att få bättre koll på husets uppvärmning och kunna minska uppvärmningens förbrukning och kostnad. Mer om det strax!

Familjens mål är ju att halvera vår förbrukning under perioden oktober till och med mars, det vill säga under det kallaste halvåret.

Syftet är att bidra till den minskade elanvändningen på nationellt plan, och spara en hel del pengar som ju såklart är trist att lägga på el om man nu inte behöver.

I oktober och november förra året klarade vi målet att halvera förbrukningen jämfört med samma månad de två tidigare åren. December och januari är ju de kallaste månaderna och det är ju just nu som det är som allra svårast att minska elförbrukningen hemma. Vi behöver ju liksom hålla rumstemperaturen behaglig trots att det är svinkallt ute. Dessutom var ju hela familjen ledig hemma under jul och nyår så då var det ju cirka tre veckor som vi var fler som nyttjade huset under dagarna jämfört med vardagar under andra tider på året. Låt oss kika på statistiken och se hur det gick.

Jämförelse mellan vår elförbrukning i december 2020 och december 2021.

Under 2020 och 2021 förbrukade vi under december 2 593 kWh respektive 3 280 kWh. Under december 2021 bodde vi inte i huset eftersom vi då var iväg på vår långsegling. Men vi hyrde ut huset till en annan familj med ett barn som är jämnårigt med vår äldsta och där en av de vuxna jobbade hemma om dagarna såsom jag ofta gör. Så eftersom en ungefär likvärdig familj bodde i huset tycker jag ändå att det är relevant att jämföra med förra året. Och för säkerhets skull jämför jag ju också med december 2020, då det var just vår familj som bodde i huset.

Vår elförbrukning i december 2022.

Under december 2022 förbrukade vår familj alltså 1 907 kilowattimmar. Det är inte riktigt en halvering jämfört med tidigare år, men ändå inte mil ifrån får jag nog lov att säga. Det är ungefär en 40-procentig sänkning. Det känns ändå väldigt bra! Framför allt med tanke på att vi än så länge inte har gjort några jättestora investeringar, såsom bergvärme eller liknande.

Så hur har vi gjort för att sänka elförbrukningen?

En stor del handlar om att vi sänkt rumstemperaturen och justerat in pannan mer effektivt. Sedan början av december har vi också bytt ut alla termostater på våra element. Ända sedan vi flyttade in har vi varje vinter tänkt på att elementen inte blir riktigt varma och i slutet av sommaren fick vi tipset från en energirådgivare att byta ut de gamla vreden eftersom de ofta är trasiga inuti, har kärvat fast och därför inte fungerar. Och då är det ju inte så konstigt om de inte blir varma.

Den ny termostaten Ally, från Danfoss, monterad på elementet i sovrummet.

Nu har vi bytt till digitala elementtermostater Ally från Danfoss, som vi justerar via en app i telefonen. Fördelen med det är att vi lyckats få en jämnare temperatur i alla rum och att vi snabbare kan anpassa temperaturen utifrån väderskiftningar, om vi är flera eller färre personer hemma i huset eller helt enkelt åker bort en helg. Vi schemalägger också elementens uppvärmning till tider på dygnet då elpriset är som lägst.

I appen ställer jag in vilken temperatur jag vill ha, när elementen ska värma (dvs. när elpriset är som lägst)och om jag ska vara hemifrån så att jag inte ”eldar för kråkorna”.

Var det svårt att installera nya termostater på element?

Inte alls! Hela tanken med Ally-termostaterna är att man ska kunna montera dem själv, likt en plug and play-lösning. Man behöver inte stänga av något vatten eller så, utan med ett klick och ett par varvs skruvande kopplade jag på dem på elementen. Förvånande lätt faktiskt! Det tog ungefär en timme att byta termostater på alla husets element.

Ihop med termostaterna har vi också satt en liten rumssensor på väggen i vardagsrummet och sovrummet som bättre ska kunna känna av temperaturen i mitten av rummet. De snackar sedan med termostaterna på elementen och ser tillsammans till att hålla den temperatur som jag ställt in i appen. Dessa sensorer har jag satt i de rum där jag har möbler ganska så direkt framför elementen så att elementen ska kunna känna av temperaturen mitt i rummet istället.

Den här har jag placerat mitt i rummet i de rum där jag har möblerat med stora möbler ganska nära elementen. Men den här lilla pucken har elementen lättare att känna av rummets temperatur.

Det jag gillar med termostaterna är att när det plötsligt blir kallare utomhus håller termostaterna koll på det och ser till att rumstemperaturen inte sjunker. Och vill jag då höja någon extra grad är det superlätt att fixa manuellt i appen. Tidigare hängde våra element inte alls med utetemperaturen och blev det plötsligt kallt ute blev det också kallt inne eftersom elementen inte fattade att de skulle brassa på lite extra. Då behövde man själv gå runt och vrida upp alla element och gissa hur mycket skruvande som skulle behövas – och oftast hände inget alls eftersom flera vred var trasiga sedan länge. Med Ally-termostaterna är nu allt mycket mer finkalibrerat än när tidigare, även när vädret ute växlar snabbt. På det här sättet går det inte åt onödig energi (och tålamod) för att justera fram och tillbaka manuellt utan vi ställer in en önskad temperatur i mobilen med en halv grads exakthet och så anpassar termostaterna elementen så att det alltid är skönt och behagligt inne utan att vi egentligen behöver tänka så mycket alls. Och vi kan göra det på distans, även när vi inte är hemma.

I vårt öppna kök och vardagsrum har vi fyra olika element och numera, med dessa termostater inkopplade, snackar de ihop sig med varandra så att vi har en jämn temperatur i hela rummet istället för kalla hörn som vi tidigare kunde ha när elementen var olika inställda.

Snygga, smarta och lätta att montera!

Strax innan jul var vi till exempel bortresta en helg när det blev kallare ute. När jag satt i bilen och var på väg hemifrån klickade jag bara i, i appen, att vi skulle vara hemifrån och då sjönk inomhustemperaturen automatiskt. På distans kunde vi också höja upp temperaturen till vi skulle komma hem på söndagskvällen och säkerställa att rumstemperaturen höll sig på rätt nivå trots att det snabbt blivit kallt ute.

Jag gillar ju när saker är självgående, men jag gillar också möjligheten att kunna nörda ner mig lite grann och detaljstyra sånt här när jag har tid och lust – och det är just kombinationen av enkelheten och fördjupningen som jag älskar med dessa termostater.

Härom dagen när min dotter hade feber och hade somnat i vårt sovrum gick jag in i appen och ställde ner rumstemperaturen i sovrummet någon extra grad, medan jag fortfarande låg bredvid henne i sängen. Sjukt smidigt!

Vill du läsa mer om Ally elementtermostater från Danfoss så hittar du mer information här och här är ett klipp som berättar mer.

Mer om att sänka elförbrukningen

1. Ny följetong: ”Jakten på elen”.
2. Så ska vi halvera vår elförbrukning.
3. Så mycket sänker du din elräkning med vedeldning.
4. Så halverade vi elförbrukningen under oktobers första vecka.
5. 11 värmande eldstäder och svar på läsarnas frågor.
6. Vilken inomhustemperatur har ni?
7. 51 tips som sänker din elförbrukning.
8. Nu börjar soppsäsongen.
9. Allt du behöver veta om kaminer och installation.
10. Den appstyrda kaminen från framtiden är här.
11. Så eldar du smartast för bäst uppvärmning.
12. Stora vedskolan – torka, förvara och elda.

Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Danfoss. 

7 feb 2023 Direktlänk Hemma hos mig – huset 0 kommentarer

Dela

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email

Relaterade inlägg

Före & efter: Olja trädäck på altanen

Ikea hack: Pimpa tunnan Knodd med stilrena...

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Monica Karlstein är certifierad inredare och proffspysslare. Läs mer här.

Följ Hemmafix

Från gulnad furu till ett riktigt drömskåp

FÖRE & EFTER: Renovera husbil

Ikea hack: Soffbordet Svärtan fick nytt underrede i trä

Från äppelmos till leksaksförvaring

Åtta månader på äventyr – segling i Karibien med barn

Ikea hack Tarva

Från trist furubyrå till drömmig sagohörna

Före & efter: Stora köksrenoveringen

Före & efter: Renovering av tvättstugan

Före & efter: Hallen får nytt liv

Från rödaktigt fulfynd till finskåp

Från solfjädrar till sänglampa

Nyhetsbrev

Få de senaste uppdateringarna och nyheterna från Hemmafix-Monica.

Prenumerera

Nya sovrummet i sommarstugan

Förvandla furubyrån till barnens drömmöbel

Förra årets trädgårdsprojekt – och några till

Gör din egen designervas – Klongvas/Ängvas

Måla möbler – 8 tips om färg, redskap och tekniker

Bloggvänner

Besök gärna några av mina bloggkollegor.

ALLT OM MITT BUBBELTÄLT I KALLVÄXTHUSET
ALLT OM MITT BUBBELTÄLT I KALLVÄXTHUSET
BLOGG - Hanna Wendelbo Design

Designa formen på mattan till barnrummet

Gör din egen lampa av rostig taggtråd

Ta vara på gamla symaskinen – gör en lampa

Så bygger du ditt eget rustika matbord

Så gör du en knutkudde även kallad knot pillow, av Monica Karlstein, Hemmafixbloggen.se

DIY: Så gör du en knot pillow – steg för steg

Pimpa Ikeamöblerna med textil – min nya kollektion hos Stickyfront

Ikea hack: Fixa molniga hyllan till barnens sagoböcker

DIY: Fixa tidningsställ av läder till soffan

Gör snygga förvaringslådor av skokartonger

Ikea hack Ivar hyllgavel

Förvandla en vanlig byrå med trendiga detaljer

Klä blomvasen i rotting

Ikea hack Ivar hyllgavel

Gör en skärmvägg eller sänggavel av sadelgjord

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
2025 @Hemmafixbloggen. All right reserved
✖