Jag kom av mig lite med rapporteringen kring vår jakt på kilowattimmar där i januari. Inte för att jag tyckte att det inte längre var viktigt utan förmodligen för att jag förmodligen har satt ett lite för kaxigt mål och kände mig lite chanslös när vintern slog till som kallast.
Målet är att halvera elförbrukningen under perioden oktober till och med mars. Oktober och november kan jag checka av med belåtenhet. Där lyckades vi mer än halvera och det var ganska enkelt. Sedan kom december och en kombination av långledigt kring jul med mer tvätt, matlagning, städ och kallare utomhustemperaturer gjorde att vi bara lyckades sänka elförbrukningen med ungefär 40 procent jämfört med de två tidigare åren.
Det lyckades vi förvisso med genom ganska små förändringar såsom att sänka inomhustemperaturen lite grann, elda lite mer i kaminen, byta till lågenergilampor och sänka temperaturen i spabadet. Men det räckte som sagt inte hela vägen till en halvering. När januari sedan började skjöt förbrukningen i höjden och kunde vissa dagar ligga på över 100 kWh för bara ett dygn och då tappade i alla fall jag modet lite grann.
Krafttag ska få ner elförbrukningen ytterligare
Därför ska vi idag kika på vår elförbrukning för januari och nu tar jag nya krafttag för att verkligen minska förbrukningen den där sista biten hela vägen ner till en halvering. Jag är ju sådan som person att vad jag än tar mig an – ja, det ska jag tamejtusan lyckas med!
Jag gör ju den här kraftsamlingen av flera anledningar. Dels tycker jag att vi alla ska bidra till att minska Sveriges elförukning i dessa tider för ekonomin, men främst för klimatets skull. Jag vill att Sverige så långt det är möjligt ska gå runt på ren, miljövänlig el från till exempel vind- och vattenkraft.
På längre sikt gör jag det också för familjens privatekonomi. Det är ju dödstrist att lägga så mycket pengar varje vinter på elräkningar. Det finns ju både roligare saker och viktigare hål att stoppa pengarna i. Därför har vi i samråd med en energirådgivare landat i att göra en lite större investering i husets uppvärmningssystem, men som ändå redan om mindre än två år kommer att ha tjänat in sin kostnad. Mer om det strax, nu till januaris statistik.
Under 2021 och 2022 förbrukade vi under januari 3 188 kWh respektive 3 523 kWh. Här vill jag igen påpeka att vi under januari 2022 inte bodde i huset eftersom vi då var iväg på vår långsegling. Men vi hyrde ut huset till en annan familj med ett barn som är jämnårigt med vår äldsta och där en av de vuxna jobbade hemma om dagarna såsom jag ofta gör. Så eftersom en ungefär likvärdig familj bodde i huset tycker jag ändå att det är relevant att jämföra med förra året. Och för säkerhets skull jämför jag ju också med januari 2021, då det var just vår familj som bodde i huset.
Under januari 2023 förbrukade vår familj alltså 2 091 kilowattimmar. Vi lyckades alltså inte komma ner i någon halvering. Det är, precis som vid december-mätningen, ganska exakt en 40-procentig sänkning jämfört med samma månad året innan.
”Byt inte ut uppvärmningssystemet – komplettera det”
I höstas hade vi besök av en energirådgivare här hemma som såg över uppvärmningssystemet och gjorde bedömningen att trots att systemet hade ganska många år på nacken var det väldigt genomtänkt och välbyggt. Vi har ett mekaniskt från- och tilluftssystem för ventilationen, ett så kallat ftx-system där den varma frånluften värmer upp den kalla luften som kommer in, innan frånluften går ut. Vi har också en vattenmantlad kamin som värmer upp kranvattnet och elementvattnet, vilket för oss som har tillgång till gratis eller i alla fall relativt billig ved är väldigt fördelaktigt.
Att byta ut hela systemet och installera bergvärme eller en luft-vattenvärmepump skulle kosta oss väldigt mycket pengar och ta många år innan vi tjänat in kostnaderna. Istället rådde han oss till att skaffa en luft-luftvärmepump som komplement till nuvarande uppvärmningssystem. Det skulle ge tillräcklig effekt, vara ett bra komplement både vinter och sommar och dessutom vara ekonomiskt försvarbart ihop med nuvarande uppvärmningssystem. Och nu när vi alltså kämpat hårt för att på andra sätt minska förbrukningen och ändå inte lyckats nå målet under de kallaste vintermånaderna kände vi att det var dags för en luft-luftvärmepump att göra sitt för att ytterligare sänka förbrukningen rejält den sista tiden av vintern i år, men också under många vintrar framöver.
Med luft/luftvärmepump hoppas vi nå halvering
För oss var det viktigt att ha en värmepump som funkar i en stor, öppen planlösning, som går att styra på distans och som går att ställa in och anpassas efter vedeldningen i kaminen och cirkulerar den varma luften som kaminen alstrar. Att den skulle vara så snygg och smidig som möjligt var ju också ett viktigt krav från mitt håll i familjen.
Mina föräldrar har till exempel en värmepump som ser ut som en hel flygfarkost och något liknande skulle aldrig komma in i mitt hem.
Därför har vi landat i att installera en luft/luftvärmepump Bosch Climate 8100i. Detta är en designmodell, vilket betyder att den är mer slimmad än många andra modeller vilket ju jag, som sagt, tycker är väldigt viktigt. Jag har valt en vit för att den ska passa in här hemma mot en vit vägg, men den finns också i en cool titan- och silverfärg. Någon av de färgerna hade jag nog valt om vi placerade värmepumpen på någon av alla de blommiga, tapetserade väggarna som vi har här hemma. Då smälter de ju in väldigt fint.
Jag har jobbat med Bosch i många år och tycker mycket om alla smarta funktioner på flera av deras produkter, alltifrån vitvaror till verktyg. Att de är superproffsiga när det gäller reparation, service och eventuella reservdelar flera år efter köp (för ja, sådant kan ibland behövas till alla produkter och varumärken) känns också väldigt tryggt. Det är hur företagen behandlar mig som kund efter köp som ofta avgör hur nöjd jag är med deras produkter, om jag ska vara ärlig.
En luft/luftvärmepump utvinner solvärmen från uteluften, vilket innebär att det är naturlig energi som kommer minska uppvärmningskostnaderna. Man får upp till fem gånger mer energi än man betalar för. Man skulle därför kunna säga att naturen bjuder på resten och ju varmare det är ute desto mindre energi drar den eftersom den då inte behöver värme upp luften lika mycket. Under varma dagar kommer vi också kunna få kyla och nyttja luftvärmepumpen som luftkonditionering.
Men nu är det upp till bevis! Jag återkommer när vi har haft värmepumpen installerad en månad eller så, så ska vi se hur det påverkar vår elförbrukning. Jag har sagt det förut: Jag jobbar som bäst i motvind och uppförsbacke och det ska bli riktigt spännande. Jag älskar det här experimentet!
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Bosch värmepumpar.