• Start
  • Diy och pyssel
  • Kategorier
  • Arkiv
  • Samarbeta
  • I media
  • Om Monica Karlstein
  • Kontakt
Hemmafix
    • Anmälan till nyhetsbrevet
    • Arkiv
    • Diy och pyssel
    • Integritetspolicy
    • Kassa
    • Kategorier
    • Kontakt
    • Låt oss prata!
    • Mitt konto
    • Om Monica Karlstein
    • Shop
    • test
    • Varukorg
    • Webbutik
    • Om mig
    • I media
    • Inredningsuppdrag
    • Kontakt
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Huntonit

Montering av bröstpanel – vårens projekt ”fixa delat barnrum” är igång

Det självklara är en målad bröstpanel och blommor. Kulörer och resten återstår att klura på…

Härom veckan visade jag er dessa två moodboards för hur jag tänker mig barnrummet här hemma. Lilla G och Lilla T älskade ju att dela krypin när vi bodde på segelbåten och har fortsatt att trivas med det här hemma. Och dessutom är båda fortfarande för små för att flytta ner och sova själva på nedervåningen om nätterna. Därför har jag fått uppgiften att skapa ett rum de både trivs i.

Förra veckan berättade jag att den ena gillar grönt, den andra rosa. Båda gillar blommor och jungel och jag visade er två olika moodboards som båda gick i rosa, grön och blommigt – och jag hade hoppats på lite smakråd som kunde putta mig åt det ena eller det andra hållet.

Ni verkar vara lika kluvna som jag i vilken look som vore finast i barnrummet!

Så här blev omröstningen. Ni är med andra ord exakt lika kluvna som jag. Det blir nog till att fråga kidsen här hemma och låta de få lägga de avgörande rösterna. Det är ju trots allt deras rum!

Under tiden som vi bestämmer oss börjar jag med rummets första projekt: Väggpaneler i brösthöjd.

Jag har landat i väggpanelen Perle som också är den som vi har i vår tvättstuga sedan länge. Jag tycker att det binder ihop hemmet på ett fint sätt när samma bröstpanel går igen i flera rum. Den väggpanelen satte vi upp för flera år sedan och valde då en färdigmålad vit kulör som jag älskar. Däremot har jag landat i att jag denna gång vill penselmåla bröstpanelen i barnens rum i en helt egen kulör. Vilken kulör det blir hänger lite på vilken stil i övrigt som barnen kommer att välja.

När det kommer till rummets möbler ska jag faktiskt inte byta ut något. Förvaringslösningen som vi redan har sedan sexåringen föddes  tog vi med oss från förra lägenheten när vi flyttade till huset. Nu ska den bara modifieras lite grann. Den utfällbara sängen ska fortsätta vara barnens undersäng. En skrivbordslösning byggde jag tidigare i år och den ska förvisso målas in men också behållas. Ett par små detaljer, såsom till exempel en sänglampa, tillkommer men de flyttar jag bara upp från garaget, vinden eller plockar från något annat rum här hemma. Det är ju oftast så jag jobbar med inredningen här hemma. Flyttar runt mellan och olika rum som ett sätt att förnya och göra om. Och plockar från vind och garage. Det känns ofta lite som att shoppa i sin egen ”hemmaaffär”…

Så monterar du Huntonits väggpanel

Men nu är det alltså dags att montera en bröstpanel i barnrummet, vilket är så mycket lättare än man tror. Vill du montera bröstpanel själv följer här en beskrivning av hur du gör och du ser ju hur enkelt det verkligen är.

1. Börja med att bestämma höjden på bröstpanelen och kapa alla skivor till den bestämda höjden. Ett riktigt life hack för att spara tid och slippa dammtorka så mycket hemma är att be personalen i byggvaruhuset att såga alla väggpaneler i rätt längd redan när du köper dem. På så sätt blir det också lättare att frakta hem dem i bilen och halva monteringsjobbet känns nästan gjort redan när du lämnar affären.
Väggpanelerna ska skruvas i väggens reglar. Välj ut ett hörn där du vill börja och hitta den första regeln i väggen som du kan skruva fast skivan i. Oftast sitter reglar i väggarna med ett avstånd om cc 60 centimeter.

I mitt fall var första regeln placerad lite tajtare från hörnet och jag börjar därför med att såga av en bit av panelens vänstersida för att kunna skruva fast noten på högersidan så att den träffar väggens första regel.
Består din vägg av ett skruvfast underlag, till exempel dubbla gipsskivor, spånskiva eller osb-skiva behöver du inte träffa reglarna i väggen alls.

2. Spika fast vänstersidan av skivan mot hörnet med småspik, så kallade dyckert.

Dessa kan du sedan spackla över och bättringsmåla på i samma kulör som panelen är. Väljer du att behålla den kulör som panelen är i så finns det små färgkit du kan köpa i byggvaruhuset med lite färg i samma kulörkod, så slipper du köpa en större färgburk från färgavdelningen.

3. På panelskivans andra sidan finns en not som är omålad. I den skruvar du fast skivan mot väggens regel med ett avstånd om cirka 20 centimeter mellan varje skruv.

Panelskivornas sidor är försedda med not och fjäder som ska passa i varandra, därför är det viktigt att du skruvar in skruvarna ordentligt eftersom nästa skivas fjäder träs in i noten och på så sätt ska dölja skruvarna. Jag använder 35 mm gipsskruv med små huvuden.

5. Skivorna fästs också med en skruv upptill och nedtill på mitten av skivorna. Dessa skruvar döljs sedan av bröstlist och golvsockel. Montera panelskiva efter panelskiva likadant längs hela väggen. Den sista skivan måttas och sågas till och fästs sedan med småspik.

Dessa småspik döljs sedan av första skivan som sätts på nästa vägg. Första skivan på nästa vägg fästs på samma sätt som första skivan i steg 1 och 2 här ovanför, alltså med småspik.

6. Såga ur skivorna för eldosor och lampknappar med hjälp av en borr och sticksåg. Du kan också använda en figursåg. Runt lampknappar och eldosor fogar du sedan med snickerispackel och bättringsmålar.

7. Mjukfoga hörn och eventuella spik- och skruvhål och bättringsmåla med Huntonits förbättringsfärg-kit.

8. Montera golvsocklar och bröstlister.

När du som jag monterar väggpanel efter att väggar redan är byggda sedan länge och redan har golvlister på plats är det alltid bäst att ta loss dem innan du monterar panelerna och sedan montera tillbaka socklarna framför panelen. Men inuti våra extra tjocka socklar ligger vattenledningar som går till husets alla element och därför kan de inte tas bort hur som helst. Däremot är de extra djupa, så även när jag som här satt väggpanelen ovanpå sockeln så sticker sockeln ändå ut lite grann från panelen. Så även med väggpaneler blir golvsocklarna ungefär lika djupa som vanliga golvsocklar. Ända skillnaden är att jag behöver foga kanten mellan panelernas underkant och golvsockel.

Vill du ha en utförligare instruktion och se hur skivorna monteras direkt på reglar kan du gärna kika här. Här ser du också hur väggpanelerna monteras i hela längder från golv till tak, vilken ju också blir himla fint! Så funderar jag på att göra på väggarna i vår sommarstuga. Där skulle det passa väldigt bra!

 

Den perfekta höjden på bröstpanel

Men hemma i barnrummet som jag alltså är i full gång med just nu så är det en bröstpanel jag ska fixa! Vad som blir allra bäst höjd just i detta rum har jag funderat länge på. Oftast kan man med rätt väggpanel förstärka olika egenskaper i rummet eller till och med lura ögat och få det att kännas annorlunda.
Till exempel väggpanel med lodräta fräsningar i ett rum med låg takhöjd ger en illusion av att det är högre i tak än det verkligen är.
I ett smalt rum kan vågräta linjer i en panel få rummet att kännas bredare och en mörk bröstpanel nedtill och en ljusare kulör ovanför bröstpanelen kan få väggarna upptill att kännas längre bort och på så upplevs rummet som lite större. Det här kan vara små knep att ta till för att göra ett rums egenskaper lite bättre. Just barnrum och hall brukar ju ofta vara ganska små, smala eller mörka och då kan just sådana här trick vara smarta att ta till.

Vanligtvis tycker jag att en riktigt hög bröstpanel är allra snyggast. Förslagsvis runt 130-140 centimeter hög i ett rum som har cirka 240 cm i takhöjd. En gyllene regel brukar vara att en bröstpanel kan vara cirka två tredjedelar av takhöjden. Eftersom det här rummet är väldigt litet och dessutom ganska mörkt var jag lite skeptisk till en riktigt så hög panel och har därför sänkt panelens höjd något. Nu har jag gjort den cirka en meter hög från golvet men ska lägga på en liten knopplist och hylla ovanpå som bygger drygt 10 centimeter extra.

Mitt i minirenoveringen av barnrummet. Nu är första momentet att sätta upp bröstpanel klar. Nästa steg är att måla den.

Knopplist för maskeradkläder och hylla för legobyggen

Nu är panelen alltså på plats och skivorna var plättlätta att sätta upp. Jag skulle uppskatta att det tog mig ungefär tre timmar att få skivorna på plats.
Nu är ju rummets väggar och bröstpanelen fortfarande vit, vit, vit men jag tycker redan att rummet fått en mer ombonad känsla och lite mer charm. Vänta bara till allt är målat, snart är det dags! Så snart vi bestämt oss.

Ovanpå bröstpanelen ska jag sätta en tunn trälist och borra hål för knoppar och på den listen ska sedan ett grunt litet hyllplan sättas fast. Knopplisten ska bli en upphängning för maskeradkläder och den lilla hyllan ska bli en naturlig plats för barnens teckningar och ett och annat påbörjat legobygge.

Kom tillbaka snart igen för att se det färdiga resultatet!

Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Huntonit. 

7 apr 2023 Direktlänk Hemma hos mig – huset 2 kommentarer

Dela

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email

Relaterade inlägg

Vår elförbrukning i december & appstyrda...

Juldukning hemma hos mig

2 kommentarer

///////////////
  1. Pia

    Ni funderade inte på att ha samma panel i taket också?

    Reply
  2. Pernilla Nilsson

    Jag gillar nr. 1. Dels för att färgerna har samma färghöjd och att det mörka i trä på bild nr 2 tar för sig av det andra lite för mycket.
    😊

    Reply

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Monica Karlstein är certifierad inredare och proffspysslare. Läs mer här.

Följ Hemmafix

Från gulnad furu till ett riktigt drömskåp

FÖRE & EFTER: Renovera husbil

Ikea hack: Soffbordet Svärtan fick nytt underrede i trä

Från äppelmos till leksaksförvaring

Åtta månader på äventyr – segling i Karibien med barn

Ikea hack Tarva

Från trist furubyrå till drömmig sagohörna

Före & efter: Stora köksrenoveringen

Före & efter: Renovering av tvättstugan

Före & efter: Hallen får nytt liv

Från rödaktigt fulfynd till finskåp

Från solfjädrar till sänglampa

Nyhetsbrev

Få de senaste uppdateringarna och nyheterna från Hemmafix-Monica.

Prenumerera

Nya sovrummet i sommarstugan

Förvandla furubyrån till barnens drömmöbel

Förra årets trädgårdsprojekt – och några till

Gör din egen designervas – Klongvas/Ängvas

Måla möbler – 8 tips om färg, redskap och tekniker

Bloggvänner

Besök gärna några av mina bloggkollegor.

ALLT OM MITT BUBBELTÄLT I KALLVÄXTHUSET
ALLT OM MITT BUBBELTÄLT I KALLVÄXTHUSET
BLOGG - Hanna Wendelbo Design
Syr och stylar en bröllopsoutfit av en gardin
Syr och stylar en bröllopsoutfit av en gardin
Lovely Life

Designa formen på mattan till barnrummet

Gör din egen lampa av rostig taggtråd

Ta vara på gamla symaskinen – gör en lampa

Så bygger du ditt eget rustika matbord

Så gör du en knutkudde även kallad knot pillow, av Monica Karlstein, Hemmafixbloggen.se

DIY: Så gör du en knot pillow – steg för steg

Pimpa Ikeamöblerna med textil – min nya kollektion hos Stickyfront

Ikea hack: Fixa molniga hyllan till barnens sagoböcker

DIY: Fixa tidningsställ av läder till soffan

Gör snygga förvaringslådor av skokartonger

Ikea hack Ivar hyllgavel

Förvandla en vanlig byrå med trendiga detaljer

Klä blomvasen i rotting

Ikea hack Ivar hyllgavel

Gör en skärmvägg eller sänggavel av sadelgjord

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
2025 @Hemmafixbloggen. All right reserved
✖