Nu är ju sommaren här. I år tycker jag att vi fick vänta ovanligt länge på våren, vilket jag också sett speglas i vår inomhustemperatur här hemma. Kylan utomhus höll liksom i sig och man har ju precis börjat våga lita på att det är varmt i morgon också. Jag har också sett tydligt att kurvan för vår elförbrukning även nu i övergången mellan vår och sommar varit ganska hög trots de åtgärder som vi har gjort här hemma.
Vårt försök att halvera elförbrukningen här hemma kommer därför att fortsätta lite längre än jag först tänkte mig. Det var nog lite väl naivt att tänka att förbrukningen skulle klinga av redan i slutet på mars. Därför har jag bestämt mig för att fortsätta utmaningen ett par månader till. Det ska också bli intressant att se vad alla de förändringar vi har gjort gör med statistiken även nu under sommaren. Kanske är det där vi kan skapa allra störst förändring, så att det utslaget på ett helt år ändå gör en stor skillnad.
Idag tänkte jag att vi ska titta på februaris förbrukning och se hur det gick. Februari i år var ju kallare än tidigare år och det var därför svårt att kapa de allra högsta förbrukningstopparna. För ett tag sedan installerade vi en värmepump som jag just nu håller på att lära känna men där i mars fick vi upp inomhustemperaturen lite grann trots att förbrukningen sjönk. Men vi märkte också att den fick jobba mer på nätterna när det är som kallast. För att hjälpa den lite på traven har vi nu satt upp gardiner som vi kan dra för när det är som kallast utomhus. På så sätt behåller vi den varma luften inne med hjälp av ett isolerande lager textil mellan den varma inomhusluften och de nerkylda fönstren. Något vi borde ha gjort för länge sedan. Ett så enkelt ingrepp och riktigt gammalt husmorsknep!
Förr i tiden bytte man ju till och med gardiner mellan årstiderna för att på vintern hänga upp en tjockare gardin som minskade värmeförlusten genom fönstren. En vanlig vinterdag kan det ju faktiskt skilja tjugo grader mellan temperaturen på insidan och utsidan av fönstren. Men låt oss först ta en kik på siffrorna för februari – alltså en period innan både gardiner och luftvärmepump kom på plats.
Under 2021 och 2022 förbrukade vi under februari 2 974 kWh respektive 2 759 kWh. Här vill jag igen påpeka att vi under februari 2022 inte bodde i huset eftersom vi då var iväg på vår långsegling. Men vi hyrde ut huset till en annan familj med ett barn som är jämnårigt med vår äldsta och där en av de vuxna jobbade hemma om dagarna såsom jag ofta gör. Så eftersom en ungefär likvärdig familj bodde i huset tycker jag ändå att det är relevant att jämföra med förra året. Och för säkerhets skull jämför jag ju också med februari 2021, då det var just vår familj som bodde i huset.
Under februari 2023 förbrukade vår familj alltså 2 162 kilowattimmar. Vi lyckades alltså inte komma ner i någon halvering. Faktiskt inte ens i närheten, om jag ska vara ärlig. Och det var väl just här någonstans som vi insåg att de insatser vi hittills gjort som mest handlade om förändrade vanor inte skulle kunna påverka förbrukningen mitt under kallaste vinter. De förändringar vi har gjort fram till nu har gjort stor skillnad på förbrukningen men där i februari och senare i mars kom vi alltså till en brytpunkt där det inte längre räckte. Vi kunde alltså inte kapa topparna när det var som allra kallast ute genom åtgärder som till exempel att duscha mindre eller tvätta mindre utan det som drar absolut allra mest el den tiden på året är utan tvekan uppvärmningen av huset. Och även om vi har sänkt inomhustemperaturen ett par grader måste vi ju ändå behålla någon typ av komfort hemma. Det kommer egentligen inte som någon överraskning men det var frustrerande för en vinnarskalle som jag.
I det vänstra diagrammet här ovan ser ni den totala förbrukningen för februari, och i det högra diagrammet ser hur många kilowattimmar vi har gjort av med varje dag. Trots att vi faktiskt var bortresta och sänkte inomhustemperaturen rejält från den 24 februari och resten av månaden så landade ändå februaris totalförbrukning högt. Men ni ser att förbrukningen sjunker lite grann den sista veckan i februari.
Gardiner minskar värmeförlusten genom fönstren
Nu har vi också gardiner på plats. Luxaflex har hjälpt mig att välja gardiner som är lite tjockare för att de just ska fungera som ett värmeisolerande lager när jag drar för dem under vinterhalvåret. Att gardinerna skapar en mysigare känsla i rummet och fungerar ljuddämpande är ju bara positiva egenskaper som vi älskar, men den främsta anledningen är alltså att kunna minska värmeförlusten genom fönstren. För det gör större skillnad än vi kan tro.
Glas leder nämligen värme bra, vilket gör att mycket mer värme går förlorad genom fönster än till exempel genom husets väggar. Luft leder däremot inte värme så bra. Därför är två- eller treglasfönster, som skapar en spalt med stillastående luft bättre än fönster med enkelglas. Även textila material är dåliga på att leda värme och därför är en avskärmning framför fönstren isolerande. Det handlar både om luften mellan gardinen och glaset och själva materialet i sig.
I vardagsrummet där värmepumpen sitter har vi också valt att installera plisségardiner som sitter direkt i fönstren. Min tanke är att jag kan dra ner dem när det är som kallast ute men samtidigt stänga ute solljus på sommaren. Eftersom vi inte har någon tv utan bara en projektor i vardagsrummet är dessa plisségardiner så praktiska när man vill få det lite mörkare för att titta på något under dagen.
Den som sitter i balkongdörren direkt under värmepumpen är jag lite extra nöjd med. Tack vare gardinen blåser inte den varma luften från värmepumpen direkt ner på det kalla fönsterglaset och kyls ner direkt. En plisségardin med dubbla vävar, såsom denna under värmepumpen, är nämligen extra bra på att förhindra värmeförlusten via ett fönster. Tack vare luftspalten bromsas värmeledningen och ökar alltså energieffektiviteten när rummet ska värmas upp. Duette gardin heter den om du också vill kika på den.
Luxaflex har även sådana veckade plisségardiner med trippla luftfickor som verkligen stänger ute kylan (och omvänt stänger de också ute värme på sommaren). Man kan tro att man med lågenergifönster inte behöver någon gardin för att fönstren är bra nog, men faktum är att ett lågenergi tvåglasfönster med u-värde på 1,2 ihop med en mörkläggande Duette Architella-gardin från Luxaflex ger ett ännu bättre u-värde på 0,77. Det innebär faktiskt ett förbättrat isoleringsvärde med 36 procent. Det gör med andra ord så mycket större skillnad än vi kan tro.
För att kunna göra en noggrann avvägning mellan den funktion som jag vill att både gardiner och plisséer ska ha och att de också ska vara en snygg inredningsdetalj som vi ska trivas med i många år besökte jag gardinbutiken Moogio i Sickla som berättade om olika textilers egenskaper och funktioner. Tillsammans med deras personal valde jag ut både textiler och kulörer på gardinlängder och plisségardiner från Luxaflex, som passar med min övriga inredning. Jag är så glad över att få allt på plats.
Ska jag vara ärlig har jag längtat efter gardiner ändå sedan vi flyttade hit, men eftersom vi har ett lite knepigt burspråksfönster som kräver en gardinskena med många vinklar har vi helt enkelt inte vetat hur vi ska få till det. För ett par år sedan köpte jag till och med gardiner för att sätta upp men det slutade med att jag lämnade tillbaka dem eftersom jag insåg att jag, på egen hand, aldrig skulle få till alla vinklar tillräckligt snyggt. Sedan dess har jag saknat den där ombonade, värmande känslan som gardiner ger om vintern, och den där funktionen att kunna stänga värme ute om sommaren. För här ligger solen på hela dagen. Men nu äntligen är allt på plats – måttat, skräddarsytt och monterat av riktiga proffs.
Och även om jag är inredare och hänger upp gardiner hos kunder då och då så måste jag säga att wow! Så snyggt detta blev. Det blev sådan galet stor skillnad och tillförde det här rummet så mycket mjukhet, värme och stil – som jag faktiskt aldrig kunde föreställa mig.
Mer om att sänka elförbrukningen
1. Ny följetong: ”Jakten på elen”.
2. Så ska vi halvera vår elförbrukning.
3. Så mycket sänker du din elräkning med vedeldning.
4. Så halverade vi elförbrukningen under oktobers första vecka.
5. 11 värmande eldstäder och svar på läsarnas frågor.
6. Vilken inomhustemperatur har ni?
7. 51 tips som sänker din elförbrukning.
8. Nu börjar soppsäsongen.
9. Allt du behöver veta om kaminer och installation.
10. Den appstyrda kaminen från framtiden är här.
11. Så eldar du smartast för bäst uppvärmning.
12. Stora vedskolan – torka, förvara och elda.
13. Vår elförbrukning i december.
14. Vår elförbrukning i januari.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Luxaflex. Förutom värmeisolerande gardiner har de också trådlösa system så att du styr gardinerna via telefonen.