Det var två saker som jag verkligen avskydde med husbilen när jag köpte den. Det var den rödtonade fejkträ-folieringen på alla skåp och luckor. Och det var klädseln på alla soffdynor och madrasser med mönster från 90-talet. Det första skulle jag kunna åtgärda själv ganska lätt. Tidskrävande ja, men svårt nej. Soffgrupperna däremot. Tidskrävande? Enormt. Svårt? Absolut.
Jag funderade länge på om jag skulle ge mig på att sy nya dynor. Jag lusläste nätet efter tips och tricks och läste mig till att sy kuddfodral av bred muddväv skulle kunna bli ganska okej. Jag gick och sög på den idén i flera veckor och det var något som gnagde i mig. Skulle det räcka med ett skynke över? Vad kunde jag nöja mig med, och vad skulle se bra ut även om flera år? Med små barn som lätt spiller skulle muddväven ganska snabbt behöva tas av och på för tvätt ganska ofta och då lätt bli sladdrig. Muddväv är ju till exempel det som används som kant på collegetröjor och ni vet ju hur de tappar formen efter bara ett par tvättar. Jag trodde inte på idén tillräckligt. Det skulle förvisso ge ett okej intryck en säsong eller två men efter några turer med husbilen skulle det inte längre se varken snyggt eller fräscht ut. Att sy egna fodral i en tåligare och med rejäl textil skulle bli en för svår utmaning där jag såg min begränsning ganska snabbt. Då skulle varenda söm och dragkedja behöva bli perfekt för att jag skulle bli nöjd och det var verkligen utanför min förmåga.
Därför tog jag kontakt med flera tapetserare som specialiserat sig på husbil-, husvagn- och båtinredning varav jag fastnade för en lite extra. Husbilsinredning.se hade lagt upp några av sina projekt på Instagram och jag tyckte att det såg så välgjort ut. Det hade klätt om soffgrupper i alla möjliga svåra former och matchat textiler i olika tjocklekar, stilar och kvalitet och jag förstod direkt att här snackar vi verkligen riktigt hantverk!
Jag hade dock hittat ett eget tyg som jag fastnat lite extra för. Som visserligen var ett möbeltyg men inte tänkt till husbilssäten. Dels var det i en väldigt fin grön ton som passade fint ihop med tapeten, men framför allt är det ett återvunnet tyg. Genom hela husbilsrenoveringen har jag funderat mycket över material och klimatavtryck och vägt fördelar mot nackdelar och valt material med så lite klimatpåverkan som möjligt.
Tyget heter Haven från Ohlssons tyger och är väldigt mjukt och följsamt. Jag ville ju att tyget skulle kännas mer som en soffa hemma snarare än textilen som ofta används i en bilstol, men det skulle gärna vara lika tåligt som just en bilstol. Haven består av hundra procent harmolanfibrer som är ett material från polypropylenegarn. Det är utvecklat från restprodukter från oljeindustrin. Tyget utvinns från oljegaser som samlas och bryts ner till ett pulver. Pulvret smälts, blandas med färgpigment och pressas ut till garntrådar. Visst låter det coolt?
Framställningen sker under mycket lägre temperaturer än något annat garn och dessutom används inget vatten till färgning och spinning, vilket vanligtvis är stora miljöbovar när textil framställs. I tillverkningen av Haven används inga farliga kemikalier och det tillverkas i Europa.
Ett harmolantyg kan dessutom återvinnas upp till tio gånger och har en livscykel på hundra år. Det är också väldigt fläcktåligt, är lätt att rengöra och ska hålla formen under lång tid trots att det är så följsamt.
Jag frågade Husbilsinredning.se om de kunde hjälpa mig att sy nya fodral till mina husbilsdynor i just det här specifika tyget och jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle bli så bra.
Varenda söm sitter där den ska, inte en rynka, inte en skavank och det är som om dynorna är som nya. Jag är så otroligt glad över att jag valde att gå till ett riktigt proffs för just den här delen av husbilsrenoveringen. Hela min idé är ju att familjen ska ha glädje av husbilen i många år framöver och då känns det skönt att veta att dynorna kommer att se lika fina ut om flera år. Glöm muddväv eller fodral från asiatiska lågprisföretag där fodral helt utan passform beställs för inga pengar alls och säkerligen är en katastrof för både miljö och fabrikspersonal.
Med den här husbilsklädseln kommer jag att vara nöjd och ha tåliga och snygga soffgrupper i många år framöver. Det tycker jag är en väldigt bra investering när man renoverar husbil eller husvagn. Om det är något man ska lägga pengar på så är det professionellt sydda fodral till sofforna. Det gör sådan oerhört stor skillnad för hela renoveringen. Och är typ omöjligt att göra själv om du inte är professionell tapetserare. För det är ett riktigt hantverk! Jag är verkligen imponerad över Husbilsinrednings resultat och vill verkligen rekommendera dem till alla er som rustar upp era husvagnar, båtar och husbilar.
Dessutom ger Husbilsinredning.se 25 år garanti på sömmar och 5 år på alla sina egna tygvarianter. Nu valde jag ju ett annat tyg som kommer från Ohlsons tyger, men när jag var hos Husbilsinredning i Kolbäck såg jag att de hade en väldigt snarlik grön kulör – och nästan hundra andra kulörer i regnbågens alla färger.
Mer om att renovera husbil
Vill ni se mer av min husbilsrenovering kan ni kika här.
1. Del 1: Vanlife here we come.
2. Del 2: Vårt nya vrålåk till husbil.
3. Del 3: Före: Så här ser husbilen ut innan renovering
4. Del 4: Heltäckningsmattan ryker – och vad som fanns under.
5. Del 5: 90-talet glömde att ta med sig det jag avskyr mest.
6. Del 6: Vad 90-talet glömde.
7. Del 7: Valet av färg – tålig, klimatsnäll och som fäster på folierad yta.
8. Del 8: Jakten på de små inredningsdetaljerna till husbilen.
9. Del 9: Så tvättar du penslar miljövänligt.
10. Del 10: Grundmålning i husbilen.
11. Del 11: Så målar du husbil invändigt med ett resultat som håller.
12. Del 12: Kan man verkligen måla köksluckor och husbil.
13. Del 13: Husbilen ser ut som en brottsplats…
14. Del 14: Tapetsera husbil.
15. Del 15: Igenfryst dörr och snökaos ingick inte i planeringen.
16. Del 16: Första syprojektet till husbilen.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Husbilsinredning.se.