Nu i sommar har det här med elpriser tyckts för de flesta vara ett minne blott. Men inte i vår familj. Och nu möter vi ju också hösten och då blir det ju mer aktuellt igen. Redan nu har ju elpriserna svängt kraftigt bara de senaste veckorna. Jag kollar dagligen av gårdagens förbrukning och reflekterar över vad jag använt för el som gjorde att förbrukningen steg vid vissa tider och varför den var ovanligt låg andra dagar. Därför vill jag stanna till en stund kring vår elförbrukning även här på bloggen. Det kommer ju som sagt en höst nu och en vinter snart igen. Nu vill vi bara njuta av ljuset och värmen ett litet tag till. Men dessvärre lär vi ju behöva tänka på vår elförbrukningen även den kommande vintern, säkerligen både för klimatet och hushållsekonomins skull.
Förra hösten när elpriserna skjöt i höjden bestämde jag mig för att försöka minska familjens förbrukning. Det var en satsning både för klimatet och plånbokens skull. Vi hade ju precis kommit hem från en åtta månader lång segling och levt med bara solpaneler som enda energiförsörjning och vant oss vid att snåla med elen. Och den erfarenheten och vanan kunde vi ju fortsätta leva med, tänkte jag.
Jag satte upp ett väldigt kaxigt mål att halvera vår förbrukning. Tidigare år hade vi ju inte alls reflekterat över vår elförbrukning hemma i huset men nu skulle vi alltså jaga kilowattimmar så att det stod härliga till. Under året har jag redovisat månad för månad och också berättat vilka förändringar vi gjort i huset. Idag ska vi kika på hur förbrukningen såg ut i mars.
Under 2021 och 2022 förbrukade vi under mars 2 549 kWh respektive 2 169 kWh. Här vill jag påpeka att vi under mars 2022 inte bodde i huset eftersom vi då var iväg på vår långsegling. Men vi hyrde ut huset till en annan familj med ett barn som är jämnårigt med vår äldsta och där en av de vuxna jobbade hemma om dagarna såsom jag ofta gör. Så eftersom en ungefär likvärdig familj bodde i huset tycker jag ändå att det är relevant att jämföra med förra året. Och för säkerhets skull jämför jag ju också med mars 2021, då det var just vår familj som bodde i huset.
Under mars 2023 förbrukade vår familj alltså 2 107 kilowattimmar. Vi lyckades alltså inte komma ner i någon halvering den här månaden heller och egentligen bara en marginell minskning. Det här har jag funderat mycket på men jag tror ha hittat en del av förklaringen. I mars 2022 rapporterade SMHI de högsta marstemperaturerna sedan slutet av 1800-talet och även i mars 2021 var det enligt SMHI ovanligt varmt. Samtidigt var mars 2023 ovanligt kall. Därav gick det helt enkelt åt olika mycket el för att värma upp huset, även om vi från och med i år har installerat en mycket mer energisnål uppvärmningslösning. Det gör det alltså väldigt svårt att jämföra.
Under hela mars levde vi med vår nya värmepump Bosch Climate 8100i och testade olika inomhustemperaturer och olika program. Och livet hemma blev härligt. Och varmt. Trots den ovanligt kalla marskylan utanför fönstret. Månaderna innan hade vi snålat med inomhustemperaturen och haft det svinkallt, om ni frågar en fryspotta som jag. Vi gick ständigt med sockor och tofflor och tjocka stickade tröjor och eldade och hade oss. Med värmepumpen ställde vi in att temperaturen kunde gå ner om natten eller när vi inte skulle vara hemma och när vi vaknade kunde temperaturen snabbt öka någon grad så att det inte blev pinigt att gå upp om morgonen. Vi fick som ni ser till en liten sänkning av förbrukningen jämfört med samma månad tidigare år, och det trots att vi ändå höjde inomhustemperaturen flera grader och det var ovanligt varmt samma månad tidigare år, och ovanligt kallt den här månaden just i år.
Det blev med andra ord ingen halvering eftersom vi festade till det med att höja temperaturen, och det kändes som ren och skär lyx när vi samtidigt såg att förbrukningen trots höjningen inte skjöt i höjden. Vi tyckte att det kunde vi minsann unna oss efter en svinkall vinter. Men det hade såklart varit intressant att se hur förbrukningen dalat än mer om vi hade fortsatt att ha en bit under 20 grader inomhus och om det hade varit ungefär samma utomhustemperaturer som tidigare år.
Det ska därför bli intressant att se hur hela den här höstens förbrukning kommer att se ut med värmepumpen. Förra hösten minskade vi vår förbrukning rejält genom olika åtgärder men det var ju också på bekostnad av att ha det rejält mycket kallare inomhus. Den här hösten ser jag fram emot att också sänka elförbrukningen men samtidigt ha det hyfsat varmt och skönt hemma.
Effektiv kylning när det är som varmast ute
Nu under sommaren har det ju varit riktigt varmt ett tag, i alla fall i början av sommaren. Vi försöker att inte använda värmepumpen nu under sommaren eftersom vi vill fortsätta spara el. Nu behövs ju ingen värme men ett par dagar har den varit familjens stora hjälte för att den också kan kyla effektivt. Vi har ett hus där solen ligger på hela dagarna och de dagar när det varit som varmast har vi dragit ner våra plisségardiner på morgonen för att stänga ute värmen så mycket vi kan. I början av juni när det var som allra varmast och Lilla T hade som mest pollenallergi var det en riktigt lyxig känsla att kunna stänga alla dörrar och fönster för att hålla pollen ute och sätta igång luftkonditioneringen i värmepumpen. Lilla T låg i soffan med igensvullna ögon, svårt att andas och rejält trött av alla allergimediciner. Allt eftersom temperaturen inomhus blev dräglig piggnade han till lite grann och fick i alla fall i sig lite middag.
När värmepumpen installerades sa jag till installatören att vi nog aldrig skulle behöva använda den på sommaren, för det kändes ju onödigt. Vi var ju vana med värme sedan seglingen där vi hade varken luftkonditionering eller fläktar och ofta stekhet och kvavt. Men när de varmaste junidagarna kom och dessutom tajmade med en ovanligt hög pollenhalt i luften var jag oändligt tacksam över att värmepumpen kunde rena luften med sitt allergiprogram och göra det svalt och skönt inomhus. De dagarna fick det kosta hur många kilowattimmar som helst tänkte mammahjärtat i mig. När jag sedan fick statistiken över förbrukningen de dagarna ser jag förvisso en ökning mot när den har varit avstängd, men inte avsevärt stor och framför allt inte jämfört med tidigare år, eftersom vi samtidigt dragit ner förbrukningen på andra sätt i huset sedan tidigare år.
Det som också är väldigt smidigt med värmepumpen är att vi kan styra den via en app i telefonen vilket gör att vi kan reglera temperaturen hemma, starta och stoppa värmepumpen även på distans. Det är till exempel bra när vi åker till landet över helgen och sänker ner temperaturen hemma. Då när vi är på väg hem på söndagen kan vi höja upp värmen igen så att det är behaglig temp när vi kommer hem.
Mer om att sänka elförbrukningen
1. Ny följetong: ”Jakten på elen”.
2. Så ska vi halvera vår elförbrukning.
3. Så mycket sänker du din elräkning med vedeldning.
4. Så halverade vi elförbrukningen under oktobers första vecka.
5. 11 värmande eldstäder och svar på läsarnas frågor.
6. Vilken inomhustemperatur har ni?
7. 51 tips som sänker din elförbrukning.
8. Nu börjar soppsäsongen.
9. Allt du behöver veta om kaminer och installation.
10. Den appstyrda kaminen från framtiden är här.
11. Så eldar du smartast för bäst uppvärmning.
12. Stora vedskolan – torka, förvara och elda.
13. Vår elförbrukning i december.
14. Vår elförbrukning i januari.
15. Vår elförbrukning i februari.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Bosch värmepumpar.