Jag hade aldrig kunnat tro att en renoverad husbil skulle skaka om mina kanaler så som den gjorde under våren och sommaren. Läsarsiffrorna fullkomligt exploderade när bilderna från renoveringen delades i olika husbilsgrupper på Facebook och kommentarer och frågor har bokstavligen öst in via dm, kommentarer, mejl och telefonsamtal.
Och då har jag knappt visat förvandlingen. Innan jag gick på semester visade jag några före- och efterbilder tagna ur samma vinklar och sedan dess har frågor ramlat in dagligen. Jag har helt enkelt inte haft möjlighet att svara er alla, men jag ska göra ett försök att svara på de vanligaste frågorna här.
Här är några av alla frågor jag fått och så visar jag fler bilder ur husbilen.
Hur nöjd är du med färgen nu när du levt i husbilen en sommar?
Jag är galet nöjd med färgen. Jag hade ju provmålat på underlaget och utsatt det för slitage innan jag målade hela husbilen invändigt men att flytta in en familj om fyra varav två är små barn som drar leksaker längs väggarna och har sig är ju en stor påfrestning för all färg och alla ytskick. Men jag måste säga att färgen imponerar! Nu har vi levt i husbilen en sommar och ingenstans har färgen flagnat. Barnen har gjort ett par skråmor från leksaksrobotens fötter men strecken har gått att torka bort med en våtservett.
Kan man måla med ”Sommarljus” även i taket?
Kulören som jag har använt på skåpluckor heter Sommarljus och är egentligen bara namnet på själva kulören och inte på typen av färg. Den färg jag använt på luckor är snickerifärg. Du kan köpa takfärg i kulören Sommarljus och måla i taket på din husbil eller hemma hos dig. I min husbil har jag målat med väggfärg i kulören Krita för att bryta av det krämiga vita på luckorna och få en lite kallare vit kulör i taket. Jag valde väggfärg i taket för att det skulle bli extra avtorkningsbart eftersom risken att det blir kladdigt av matfett och sånt är större i en husbil med lågt i tak än i ett vanligt hem.
Är du nöjd med tyget på dynorna, många rekommenderar annars muddväv?
Muddväv är ett väldigt elastiskt tyg vilket är perfekt om du ska sy överdrag själv. Då går det att spänna ut rejält och på så sätt slipper du rynkor som kan uppstå om du inte är proffs. Muddväv är förviss på så sätt väldigt förlåtande, däremot inte så värst tåligt och tappar formen efter ett par år – gissar jag. Det är ju sånt tyg som används på ärmslutet på collegetröjor och ni vet ju hur det ser ut efter långanvändning.
En textils slitstyrka mäts i martindale och för möbler likt soffor och stolar i privata hem så behöver tyget ligga på minst 20 000 martindale.
Jag valde därför tyget Haven som är just ett möbeltyg med 25 000 martindale. Att det dessutom är gjort av harmolanfibrer återvunnet ur restprodukter från oljeindustrin känns extra bra i magen. Jag lämnade in dynorna för omklädning och det är faktiskt det enda momentet i renoveringen som jag inte gjort själv. Det är jag väldigt, väldigt glad över eftersom jag aldrig hade kunnat göra det lika bra som tapetseraren.
Vad är det för randiga skivor du monterat på sänglådorna?
Det är ett skivmaterial som knappt väger något alls. Egentligen hade jag velat använda ett trämaterial men i just husbilen där jag inte kan bygga in alltför mycket vikt skulle trä bli för tungt. Jag har därför använt mig av den här produkten på både sofflådorna/sänglådorna och som bröstpanel på väggen vid sittgruppen längst bak.
Vad hade du gjort annorlunda nu när du levt i husbilen en sommar?
Jag är överlag väldigt nöjd. Jag är själv nästan lite förvånad över hur härligt det var att bo i husbilen och hur bra allt jag renoverat funkade i somras. Jag satte upp en taklampa över bordet och en hängande fruktförvaring som vid första åkturen fick plockas ner eftersom de gungade för mycket så att de som sitter och åker vid matgruppen lätt blev åksjuka när de gungade fram och tillbaka. Men när vi stannar går det ju lätt att plocka fram dessa ur skåpen och hänga upp igen.
Är husbilsrenoveringen klar?
Invändigt är den klar. Eller ja det kommer nog att bli en eller annan uppdatering allt eftersom, men de stora delarna av renoveringen är klara. Men jag drömmer ju om att även fixa till utsidan. När den nu har ett så fint inre förtjänar den ju också att snyggas till på utsidan. Jag hade gärna velat få den målad under hösten, men hösten och regn och fukt kom alldeles för fort så jag hann helt enkelt inte.
Min dröm är att få den målad i ett stort och yvigt blomstermotiv. I sobra, mjuka kulörer. Vi får se hur det blir till nästa säsong. Jag tänker alltså inte ”hippi-folkabuss” med blommor i starka kulörer utan ett stilrent konstverk, nästan som en vacker akvarelltavla.
Hur förändras värdet på husbilen med en renovering?
Ja, det här är en intressant fråga som jag fått från er och som jag själv undrat över. Så pass att jag faktiskt hörde av mig till ett företag som förmedlar begagnade husbilar. Efter att ha berättat om de renoveringar jag gjort och visat resultatet fick jag husbilen värderad till tre gånger så mycket som jag gav för den. Det kan ju också bero på att husbilsmarknaden i sig blivit hetare än för ett år sedan, men att marknadspriserna tredubblats har jag svårt att tro.
Vad är det för årsmodell?
Det är en husbil från 1998.
Har du renoverat badrummet?
Det är det enda som jag inte har gjort något med. Badrummet har två stora spegelväggar och glaset var som tur var helt. Och de andra väggarna har en vit carraramarmor-mönstrad film som också är i fint skick. Jag har bytt blandare och vattenslang, men inget mer utöver det. Dumt att byta något som både fungerar och ser fint ut.
Får jag hyra husbilen av dig?
Jag har renoverat den här husbilen främst med min familj i åtanke. Och ju fler timmar jag lagt på renoveringen desto mer värdefull har den blivit. Men eftersom vi inte kommer att utnyttja den alla veckor om våren, sommaren och hösten kan det bli aktuellt att vi lånar ut den till vänner eller familj eller några enstaka gånger hyr ut den. Jag gillar ju när saker kommer till användning och andra kan ha glädje av mina projekt. Vill du hyra den får du gärna skicka mig ett mejl och berätta mer om dig, var du vill åka och när så kanske det går att lösa.
Hur svårt var det att renovera?
Inte särskilt svårt, men väldigt tidskrävande och pilligt. Det är så många vinklar och vrår och allt tar så mycket längre tid än om man renoverar i ett vanligt rum. Och det tar också extra tid att bära in och ut alla prylar man behöver, och städa undan eftersom renoveringen sker på så liten yta så tvingas man ju att städa undan direkt för att ens kunna fortsätta jobba. Skulle jag göra det igen? Njae, nu behöver jag ju inte fler husbilar och älskar den här. Det här var ett av mina mest konstiga projekt och förmodligen också ett av de största återbruksprojekten som jag gjort. Renoveringen var väldigt rolig att göra så jag har inte blivit avskräckt men jag behöver ju inte fler husbilar.
Varför är nya husbilar så fula invändigt, tänk om de såg ut som din?
Tusen tack, för fina ord! Den här frågan har jag fått många, många gånger sedan jag delade bilderna på resultatet i olika facebookgrupper. Det verkar vara många som har moderna, nyare husbilar som tycker att de är opersonliga, omoderna i stilen eller till och med fula. Och jag undrar också varför nya husbilar inte satsar mer på själva inredningen för att efterlikna riktiga hem mer. Flera av er har till och med önskat att husbilstillverkare skulle ta hjälp av mig när de bestämmer stilen på interiören i sina husbilsmodeller framöver. Det tar jag som en väldigt fin komplimang och hoppas att husbilstillverkarna hör av sig.
Vad har du lagt för golv?
Golvet är originalgolvet som låg under den långhåriga heltäckningsmattan som jag rev ut. Det har sina små skador och skavanker men eftersom det är fullt funktionsdugligt och också snyggt fick det vara kvar. Däremot gick jag över det med en spray som tog bort klisterrester från heltäckningsmattan.
Mer om att renovera husbil
Vill du kika på hela renoveringen så hittar du alla inlägg här.
1. Del 1: Vanlife here we come.
2. Del 2: Vårt nya vrålåk till husbil.
3. Del 3: Före: Så här ser husbilen ut innan renovering
4. Del 4: Heltäckningsmattan ryker – och vad som fanns under.
5. Del 5: 90-talet glömde att ta med sig det jag avskyr mest.
6. Del 6: Vad 90-talet glömde.
7. Del 7: Valet av färg – tålig, klimatsnäll och som fäster på folierad yta.
8. Del 8: Jakten på de små inredningsdetaljerna till husbilen.
9. Del 9: Så tvättar du penslar miljövänligt.
10. Del 10: Grundmålning i husbilen.
11. Del 11: Så målar du husbil invändigt med ett resultat som håller.
12. Del 12: Kan man verkligen måla köksluckor och husbil.
13. Del 13: Husbilen ser ut som en brottsplats…
14. Del 14: Tapetsera husbil.
15. Del 15: Igenfryst dörr och snökaos ingick inte i planeringen.
16. Del 16: Första syprojektet till husbilen.
17. Del 17: Hur ligger jag till, hinner jag klart till semestern?
18. Del 18: Ekologisk dekorplats som ser ut som trä – bänkar och bord får ny look.
19. Del 19: Ny klädsel till dynor i husbilen.
20. Del 20: Gardinerna är på plats i husbilen.
21. Del 21: Trådlös belysning i husbilen.
22. Del 22: Randiga sänglådor och läsarfrågor.
23. Del 23: Sammanfattning av hela renoveringen – första halvan.
24. Del 24: Sammanfattning av hela renoveringen – andra halvan.
25. Del 25: FÖRE & EFTER – bilder tagna ur samma vinkel.