Nu har det gått drygt ett år sedan jag drog igång min följetong ”Jakten på elen” här på bloggen och nu har jag statistik för längre perioder som är jämförbara mellan åren.
Men hjälp! Vad uppskattad den här serien har varit. Jag ser att ni är väldigt många som hittat in till dessa inlägg. Till och med nu inför denna vinter ser jag att ni är många som läser, vilket känns så roligt. Tanken med allt jag gör på bloggen är ju förstås att det ska vara användbart för er läsare under lång tid. Och mina tips och trix för att få ner elförbrukningen är ju aktuell inför varje vinter – oavsett hur elpriserna ser ut. Varje sparad kilowattimme är ju bra för klimatet!
Idag vill jag därför sammanfatta hela serien och berätta om ifall jag lyckades med mitt experiment att halvera familjens elförbrukning – utan att göra de där svindyra gigantiska investeringarna som till exempel bergvärme eller liknande. Mitt kaxiga mål, en femtioprocentig minskning, var egentligen en ren och skär killgissning som jag mest drog till med för att ha något att jobba mot. Jag hade ju inte en susning vad som egentligen skulle vara möjligt!
Det närmaste helåret innan jag började med det här experimentet var 2021. Då hade vi en total årsförbrukning på 23 550 kWh. I september/oktober 2022 drog jag igång det här experimentet och genomförde en rad åtgärder för att spara el under det kommande året.
Elförbrukning 2021
2021 års totala elförbrukning.
Den absolut största och viktigaste förändringen som vi gjorde var att i slutet av vintern (2023) installera en luft-luftvärmepump. Den kom på plats ganska sent och hann ju inte ge effekt under de allra kallaste vintermånaderna. Men låt mig komma tillbaka till värmepumpen om en stund så börjar vi från början med alla de saker vi gjorde för att få ner elförbrukningen.
Sänkt inomhustemperatur och effektivare elementtermostater
En stor del handlade om att vi helt enkelt sänkte rumstemperaturen och justerade in pannan mer effektivt. I början av december bytte vi också bytt ut alla termostater på våra element. Ända sedan vi flyttade in hade vi varje vinter tänkt på att elementen inte blir riktigt varma och i slutet av sommaren fick vi tipset från en energirådgivare att byta ut de gamla vreden eftersom de ofta är trasiga inuti, har kärvat fast och därför inte fungerar. Och då är det ju inte så konstigt om de inte blir varma.
Vi bytte till digitala elementtermostater, som vi justerar via en app. Fördelen med det var att vi lyckades få en jämnare temperatur i alla rum och att vi snabbare kunde anpassa temperaturen utifrån väderskiftningar, om vi är flera eller färre personer hemma i huset eller helt enkelt åker bort en helg. Vi schemalägger också elementens uppvärmning till tider på dygnet då elpriset är som lägst.
Snabba duschar och kallare spabad
Vi skippade att bada badkar lika ofta som tidigare och tog kortare duschar. Jag minns inte riktigt men jag har för mig att vi också sänkte vattentemperaturen någon enstaka grad. Dock fortfarande så varmt som rekommendationerna var.
När det blev som kallast vinterväder sänkte vi ner spabadets temperatur till cirka 10 grader. Eftersom vi använde det bara ett par enstaka gånger varje vintern så bestämde vi förra vintern att det fick bli lite mer planerade tillfällen och i så fall höja temperaturen med lite framförhållning inför de få tillfällena. Så att det resten av tiden kan dra mycket mindre el. Det gjorde stor skillnad.
Servade ventilationssystemet
En service ventilationssystemet skulle tydligen göras var fjärde år, men vi hade inte gjort det alls sedan vi flyttade in 2017. Vi tog in en servicekille som servade ventilationssystemet och bytte filter och när han mätte skillnaden hade effekten fördubblats. Vi märkte inte direkt någon skillnad på luften inne eftersom mätningarna visade att det var okej redan innan, men det här skulle tydligen också kunna minska elförbrukningen och göra så att systemet håller längre.
Bara led-lampor och släckte när vi gick hemifrån
Hur dumt det än låter kunde vi tidigare låta enstaka lampor lysa när vi gick hemifrån. Vi införde nolltolerans mot tända lampor som vi inte använde eller när vi gick hemifrån. Och vet ni, det gick från att vara lite jobbigt att gå runt och släcka innan vi gick hemifrån till ganska tillfredsställande.
Vi bytte till led-lampor i alla armaturer och jag visste ju att belysning jämförelsevis därför drar ganska lite ström, men det här området av vår elförbrukning var ganska lättförståeligt för barnen så därför fortsatte vi släcka lamporna även om det var en liten del av totalen. Nu förstår de att vi alla kan hjälpa till att minska förbrukningen och på så vis gör ett till rätt för klimatet. Många bäckar små, försöker vi lära dem.
Elförbrukning 2022
2022 års totala elförbrukning.
Eldade i kaminen
När 2022 passerat blev den totala årsförbrukningen 19 586 kwh. Jämför man årets sista fyra månader år 2022 och 2021 är det en stor skillnad i förbrukningen, som ni ser i diagrammen här ovanför. I månaderna september, oktober och november blev det nästan en halvering av förbrukningen och i december minskade vi förbrukningen från 3 250 kwh till strax under 2000 kwh.
Under början av 2023 var det som kallast ute och vi kände att det inte gick att göra så mycket mer för att minska förbrukningen.
Vi har en vattenmantlad kamin som värmer upp kranvattnet och elementvattnet, vilket för oss som har tillgång till gratis eller i alla fall relativt billig ved är väldigt fördelaktigt. Vi eldade mycket i kaminen och jag satte mig in i hur man skulle elda och vad man ska elda för att eldningen skulle vara så klimatvänlig som möjligt.
Luft-luftvärmepump kompletterade befintliga uppvärmningen
Ändå kände vi att vi behövde göra något mer med uppvärmningen i huset. Under hösten hade vi besök av en energirådgivare här hemma som såg över uppvärmningssystemet och gjorde bedömningen att trots att systemet hade ganska många år på nacken var det väldigt genomtänkt och välbyggt. Att byta ut hela systemet och installera bergvärme eller en luft-vattenvärmepump skulle kosta oss väldigt mycket pengar och ta många år innan vi tjänat in kostnaderna. Istället rådde han oss till att skaffa en luft-luftvärmepump som komplement till nuvarande uppvärmningssystem. Det skulle ge tillräcklig effekt, vara ett bra komplement både vinter och sommar och dessutom vara ekonomiskt försvarbart ihop med nuvarande uppvärmningssystem.
Vi installerade därför luft-luftvärmepumpen Bosch Climate 8100i. Och det gjorde ju stor skillnad både i förbrukning men framför allt för komforten här hemma. Värmepumpen installerades någon gång vid månadsskiftet februari/mars, jag minns inte exakt när. Men jämför till exempel förbrukningen i mars och april under dessa tre år så ser du en ganska rejäl sänkning.
Elförbrukning 2023
Från att konstant ha haft en inomhustemperatur kring 18 grader under slutet av 2022 och alltid varit klädd i raggsockor och två lager av tjocka tröjor (hej vinnarskalle!) blev det betydligt enklare att styra inomhustemperaturen i en app. Det gjorde att vi kunna sänka temperaturen på natten och när vi inte var hemma och höja den när vi var hemma och vakna. När vi då märkte att förbrukningen inte steg så värst mycket även om vi höjde inomhustemperaturen några grader började vi ”lyxa” till det med några grader över 20 istället för under, som tidigare. Det här gör ju förstås att det är svårt att jämföra själva förbrukningen. Det hade ju varit bättre om vi hållit kvar de arton graderna inomhus för att se hur mycket förbrukningen sänktes efter att värmepumpen installerats. Men hela familjen värdesatte att ha det varmt och skönt så mycket att det helt enkelt var värt att höja temperaturen och då förbruka lite fler kilowattimmar eftersom förbrukningen trots temperaturhöjningen ändå höll sig under förra årets förbrukning.
Summa sumarum har det varit ett väldigt lärorikt år. Jag har lärt mig jättemycket och fått större insikt i vad som faktiskt slukar el, och ungefär hur mycket som varje elpryl här hemma drar i förbrukning. Det har varit jätteintressant!
Så hur gick det då?
Nu är 2023 förvisso inte slut än, och december som brukar vara en av de tyngsta månaderna sett till elförbrukning kvarstår. Men även om vi antar att december skulle ha samma förbrukning i år som december förra året, trots att vi numera alltså har en värmepump och därför har kunnat skruva ner pannan rejält, så skulle det ändå bli en stor minskning av den årliga totala förbrukningen. Hittills i år har vi förbrukat 13 590 kwh och lägger vi till 1 907 kwh (samma förbrukning som december 2022) skulle det ge en total årsförbrukning om 15 497 kwh för 2023.
2021 hade vi en totalförbrukning på 23 550 kwh. Det ger mig en minskning med cirka 35 procent. Alltså inte en halvering, som jag killgissade och satte som mål helt utan förkunskaper om vad som var rimligt, innan jag satte igång med det här försöket. När jag satte det målet skakade alla runt omkring mig på huvudet och sa att det skulle vara helt omöjligt, utan till exempel en bergvärmepump och andra stora åtgärder.
Därför är jag överraskad över hur mycket förbrukningen faktiskt minskade med dessa förhållandevis små investeringarna, trots att vi höjde inomhustemperaturen med minst 4 grader när vi värmepumpen hade installerats. Förutom att det är gött för klimatet och ett steg i rätt riktning för hela min familjs klimatomställnig har det ju också sparat oss en hel del pengar i många år framöver. Framför allt under vintrar när elpriserna är så galna som förra vintern. El är ju vansinnigt tråkigt att lägga pengar på så det här känns bra i magen. Ännu bättre känns det när jag jämför med 2018 års förbrukning som låg så högt som 25 406 kwh.
Jag måste säga att jag är förvånad över hur lätt det varit att ställa om och snåla på både varmvatten, belysning och att vänja sig vid att inte gå runt i t-shirt inomhus mitt i vintern. Den insikten känns väldigt rolig, för det betyder ju att det är en förändring som är lätt att hålla i och fortsätta med alla andra år. Det är ju trots allt de förändringar som är genomförbara och går att leva med under lång tid som blir hållbara.
Mer om att sänka elförbrukningen
Här kan ni läsa alla inlägg i serien ”Jakten på elen”.
1. Ny följetong: ”Jakten på elen”.
2. Så ska vi halvera vår elförbrukning.
3. Så mycket sänker du din elräkning med vedeldning.
4. Så halverade vi elförbrukningen under oktobers första vecka.
5. 11 värmande eldstäder och svar på läsarnas frågor.
6. Vilken inomhustemperatur har ni?
7. 51 tips som sänker din elförbrukning.
8. Nu börjar soppsäsongen.
9. Allt du behöver veta om kaminer och installation.
10. Den appstyrda kaminen från framtiden är här.
11. Så eldar du smartast för bäst uppvärmning.
12. Stora vedskolan – torka, förvara och elda.
13. Vår elförbrukning i december.
14. Vår elförbrukning i januari.
15. Vår elförbrukning i februari.
16. Vår elförbrukning i mars.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Bosch värmepumpar.