Minst en gång om året bjuder jag hemma mina vänner på våffelbrunch. Det brukar vara lite av en tradition men nu var det länge sen så nu är det verkligen dags! Det är inte alltid min brunch sammanfaller med våffeldagen som är nu på lördag för man kan ju äta våfflor lite när som om du frågar mig, men jag är ju å andra sidan ett riktigt våffelfan och tycker att våfflor passar när som helst och till vad som helst.
Våfflor är enligt mig lite som en buffé. Det finns en massa gott på bordet och du behöver inte välja alls. Du kan fylla varje våffelhjärta med olika topping både matiga och söta varianter och det mesta passar ihop. Fördelen med våffelbrunch framför en buffé är att eftersom våffelhjärtan är så små kan man äta rätt många med olika topping utan att bli sådär oskönt mätt.
Inför våffeldagen vill jag tillsammans med Wilfa tipsa er om hur du komponerar en fantastisk god våffelbrunch i 5 enkla steg med 6 smarriga toppings och tillbehör.
1. Våfflor direkt från laggen
Våfflor ska serveras direkt ifrån laggen. De blir bara sega och mjuka om de gräddas och sparas på hög. Därför är mitt bäst tips att använda ett dubbeljärn eller två våffeljärn så att nygräddade våfflor kommer lastade till bordet i ett snabbare tempo. Framför allt ett bra tips om ni är många. Jag brukar göra så att man delar på våfflorna så att man får ett par hjärtan i taget. På så sätt får alla äta våfflor samtidigt och man behöver aldrig vänta på att få ett helt våffla. Dessutom äter man långsammare på så sätt.
2. Ett bra grundrecept
Utgå från ett grundrecept med ägg så blir våfflorna lite matigare. Det här receptet räcker till 8 våfflor och kan ju säkerligen behöva dubblas eller tripplas.
Ingredienser: 3,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 ägg, 4 dl mjölk, 100 gram smält smör.
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägg och mjölk och vispa till en jämn smet. Smält smöret och tillsätt det när det svalnat en aning.
Hetta upp våffeljärnet och pensla med lite smör före första laggen.
3. Spetsa smeten
För att göra våfflorna lite matigare kan grundsmeten spetsas på olika sätt. Lättast är att dela upp smeten i olika mindre skålar så att varje skål får en smak. Jag tycker att färsk spenat är gott att blanda i, men även parmesan eller västerbottenost och färska örter såsom basilika och timjan blir väldigt gott. Tillsätt lite svartpeppar och salt. Här har jag inga rekommendationer om mängder utan blanda i lite på känn och smaka dig fram. Det är svårt att misslyckas.
4. Sex toppings med många kombinationer
Örtcréme och parmaskinka
Det här är en personlig favorit eftersom röran är så smakrik. Blanda 200 gram philadelfiaost med 2 matskedar pesto och 2 matskedar hackad färsk basilika. Tillsätt svartpeppar och salt efter eget tycke. Vispa ihop ingredienserna till en fluffig röra. Garnera våfflan med en klick örtcréme och en rullad skiva parmaskinka och några halvor physalis.
Gratinerad chevré och färska fikon
Skär chevrén i cirka 1 centimeter tjocka skivor och placera på bakplåtspapper. Grilla i ugnen i ett par minuter på 175 grader till dess att osten fått fin gyllene färg och börjat rinna ut lite grann. Servera chevrén på en våffla ihop med klyftad färskt fikon och ringlad balsamicocréme.
Löjrom, creme fraiche och rödlök
En riktig klassiker som alltid känns lyxig. En klick löjrom eller vanlig rom, en klick créme fraiche, en sked finhackad rödlök och en kvist dill. Inga konstigheter.
Färska hallon, kiwi och passionsfrukt
Grunda våfflan med turkisk yoghurt eller vispad grädde och fortsätt sedan med färska hallon, skivad kiwi och passionsfrukt. Skippar du färska hallon är det lika gott med hallonsylt.
Kanelstekta äpplen med salt kolasås och mandelflarn
Den här toppingen är inspirerad efter en glass som jag alltid äter när jag är i USA. Hacka gröna äpplen och stek på dem i smör, kanel och kardemumma så att äppelbitarna blir lite mjuka och får fin färg. Förbered en salt kolasås som du hittar receptet på här. Grunda våfflan med vispad grädde och häll på en klick kanelstekta äpplen. Ringla kolasås och strö mandelflarn över våfflan.
Jordgubbar med riven vit choklad
Den här våfflan är tillägnad min vän Johanna som någon gång sagt att allt som innehåller vit choklad är gott. Och ja håller med, det är sällan det blir fel. Här blandar har jag en klick turkisk yoghurt, några skivor jordgubbar och riven vit choklad på toppen. Vill du ha en ännu sötare variant väljer du vispad grädde och jordgubbssylt.
Det fina med de här recepten på topping och tillbehör är att de kan fungera som inspiration om man själv har svårt att komma på variationer, men när allt serveras på bordet kommer dina gäster med största sannolikhet att gå loss hej vilt. Det är ju bara kul och de flesta ingredienserna passar ju bra ihop.
5. Servera med en kyld dryck
Jag gillar att dricka bubbel till våfflor, men färskpressad juice eller mineralvatten passar också fint. Avsluta med te eller kaffe till våfflorna med de söta tillbehören.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras tillsammans med Wilfa.