Sedan jag bloggade om kök för någon vecka sedan har jag fått många mejl från er läsare som drömmer om att renovera köket men inte riktigt har tiden eller plånboken till det, eller som av andra anledningar inte kommer till skott. Så därför vill jag idag tillsammans med Mora armatur ge ett par tips på hur ni kan förnya ert befintliga kök med små medel utan att det kostar som en lång sommarsemester utomlands.
1. Lämna in luckorna på lack
Är luckorna kantstötta och repiga eller har du tröttnat på färgen? Det kostar bara någon hundralapp per lucka att lämna in luckorna på lack och få dem som nya igen. Lägg till lite så spacklas gamla beslaghål igen och du kan passa på att välja andra knoppar och handtag.
2. Byt kökshanddukar
Ett riktigt budgettips. Några nya kökshanddukar i härliga färger kan såklart inte få köket att se nyrenoverat ut, men är en välgjord investering om du ändå vill att köket ska kännas lite roligare att vara i och använda. Det tillför fräscha färger och mjukhet till i övrigt hårda och kalla material såsom lackade luckor, stenskivor och rostfritt. Även snygga diskborstar i trä gör köket lite snyggare.
3. Byt blandare
Vattenkranen är tillsammans med spis, kakel och luckor en viktig detalj som sätter stilen i ett kök. Man kan säga att det är en stilnyckel på så sätt att den stil du har på blandaren sätter stämningen i hela köket. En tråkig standardblandare tillför inget extra men en extra snygg eller annorlunda blandare gör att köket sträcker på sig lite extra och det blir en framträdande detalj som man lägger märke till och som förhöjer kökets helhet. Därför kan det göra stor skillnad om du byter ut din gamla trötta kran till, till exempel, den här blandaren Mora One Miniprofi från Mora armatur, designad av Thomas Sandell som är en av Sveriges mest omtalade designers just nu.
Förutom att välja en blandare i en design du gillar är det också bra att välja en som är energismart för att spara både på miljön och din plånbok. Många har sin blandare i 10–20 år och då är det värt att satsa på riktigt bra kvalitet. Kolla också upp så att det finns reservdelar till den du köper ifall du behöver byta ut något med åren.
4. Visa upp dina snyggsaker
Jag är en sann förespråkare för stängd förvaring. Udda glas, köksmaskiner i plast och matlådor i form av gamla glassbyttor gömmer du bäst bakom stängda luckor. Men du har säkert en hel del fina köksdetaljer som du vill ha framme och njuta av. Sätt upp en öppen vägghylla där du visar upp kökets stoltheter. Alla grejer på hyllan förutom glasburken med guldfärgat lock har jag fyndat på någon sommarloppis ute på landet någon sommar.
5. Byt knoppar och handtag
Många knoppar och beslag har samma mått så att du kan använda befintliga skruvhål. Och att byta handtagen gör du med en skruvmejsel på mindre än en kvart. Plocka ner de där handtagen som du störde dig på när du flyttade in men som det inte blivit av att du bytt och som du sakta vant dig vid. Koppar och mässing har varit populärt länge men nu kommer krom i större utsträckning. Det gör större skillnad än du tror.
6. Gruppera vardagen på köksbänken
Köket ska ju inte bara se snyggt ut, du ska ju kunna leva i det också och jag vet hur det blir. Olivoljan blir ståendes vid spisen efter middagslagningen ihop med en halv vitlök och disktrasan blir liggandes på kanten av diskbänken även efter den har runnit av. Skaffa i stället ett par brickor eller fat där du samlar grejerna du behöver ha framme. Grupperas de på ett snyggt fat blir de som snygga stilleben och resten av köksbänken ser undanplockad och nystädad ut. En undanplockad köksbänk är bästa tipset för att köket ska se rent och städat ut.
7. Tillsätt gröna krukväxter
Det här gör mycket för känslan även om det så klart inte kan jämföras med att renovera köket. Men får du in stora gröna växter med vackra blad i ett halvtråkigt kök ser det genast fräschare ut och mer fullt av liv. En favorit just nu här hemma är det här lilla fikusträdet som har så vackra tunna blad. I motljus blir bladen nästan genomskinliga som här på bilden.
8. Sätt upp en kroklist
Mjuka upp kökets hårda känsla av kakel och rostfritt med snygga detaljer i levande trä. På en knopplist hänger du snygga skärbrädor, diskborstar, örter som ska torkas – ja, snygga detaljer som tål att tittas på. Men så klart är en kroklist smart även för att hänga upp nysköljda haklappar, det blöta durkslaget och kökshandduken på. Både snyggt och funktionellt med andra ord.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras tillsammans med Mora armatur.