Häromdagen visade jag vårt nya kök och berättade att vi lagt ner många timmar på själva utformningen och detaljerna för att göra det så smart och funktionellt som möjligt. Idag fortsätter följetången och jag ge er några smarta tips som vi snappade upp efter all research som vi gjorde.
Här är mina 6 smartaste tips för dig som planerar nytt kök.
1. Satsa på teknik som gör vardagen enkel
För oss som båda driver eget och jobbar mycket och sent är varje timme som vi kan vara hemma ihop hela familjen dyrbar. När vi kommer hem från jobbet är ugnen redan varm och redo för maten att stoppas in och börja tillagas. För vi har nämligen satt igång den via telefonen på väg hem. Och vi behöver heller inte veta hur många grader maten ska tillagas i utan kan fråga ugnen om råd. Med ”Assist”-funktionen kan vi ställa in vad som ska tillagas och så hittar ugnen själv den idealiska temperaturen för varje rätt. Min mormor (och mamma tror jag) har alltid sagt att allt kan tillagas i 225 grader – att det är någon sorts standardtemperatur som alltid funkar. Jag har aldrig varit övertygad om det men nu behöver jag inte ens fundera utan kan leka med Lilla T medan ugnen ser till att maten reder sig själv.
2. Planera ergonomiskt
Eftersom den halvan av familjen som står för 80 procent av mattlagningen är närmare två meter lång så valde vi att höja diskbänkarna någon extra centimeter. Normal arbetshöjd är strax över 90 centimeter och vi ligger i det övre spannet på 94 centimeter. Vi har också extra högt avstånd mellan bänkskiva och överskåp (60 cm) för att skapa lite mer rymd i köket.
3. Tänk på ljud
Om du har matplatsen nära köket är det himla trevligt om vitvarorna är tysta. Jag vill gärna kunna sätta igång diskmaskinen efter middagen och ändå sitta kvar vid matbordet. Välj en diskmaskin som är extra tyst och helst en som har ett extra stöd för många vinglas. Då kan du ha många trevliga kvällar.
Tänk också på energiförbrukningen. På många av Boschs maskiner finns en sluten behållare med Zeolith-kulor som innehåller mineraler och alstrar värme och förstärker torkningsprocessen. När mineralkulorna kommer i kontakt med fukt alstrar de värme som i sin tur hettar upp disken. Detta gör att Boschs diskmaskiner har rekordlåg energiförbrukning.
4. Ta loss kranen
Att kunna ta loss kranen och hålla den i handen gör att det blir lättare att diska till exempel stora plåtar och skärbrädor. Välj också gärna en blandare som har en duschfunktion i munstycket så att du kan få en bredare strålen när du diskar.
5. Maxa arbetsytan
Vi har placerat köksstommarna tio centimeter från väggen på två av kökets sidor för att få diskbänkarna tio centimeter djupare än standard. Att ha en decimeter extra bakom diskhon och spishällen gör mer än man tror.
6. Utnyttja centimetrarna
När du planerar ett kök och som vi utgår från skåpstommar från det stora möbelvaruhuset så blir det ofta centimetrar över eftersom det kanske går in tre och ett halv skåp längs en vägg och du då behöver lämna tomt och gömma tomrummet med passbitar. Det tycker jag är slöseri med yta och det går att bygga bort. I ett av hörnen av vårt u-formade kök skulle det till exempel inte gå att få in ett helt hörnskåp eftersom luckan inte kunde vara så bred som luckorna som finns i Ikeas sortiment. Det, förutom att jag ville ha köket i en väldigt specifik färgkod, gjorde att vi specialbeställde köksluckor från Lucks.
För att utnyttja hela takhöjden trots att det inte fanns några skåpstommar som passade beställde vi skåpluckor i specialmått så att det ser ut som om skåpet går hela vägen upp inuti.
Mer inspiration om att renovera kök
Vill du läsa mer om processen och hur köket har vuxit fram i våra tankar och genom massor av inspirerande moodboards, kika då på några av länkarna nedan.
FÖRE & EFTER: Resultatet av den stora köksrenoveringen. (LÄNK)
- Renoveringen börjar planeras.
- Dags att välja vitvaror.
- Så måttbeställde vi luckor till Ikea-stommar.
- Så väljer du bänkskiva.
- Bilder från ett renoveringskaos.
Reklamsamarbete: Inlägget är en del av ett större samarbete kring köksrenovering och detta inlägg presenteras i samarbete med Bosch.
Foto: Henrik Nero.