”En soppa som passar lika bra som förrätt som till lunch mitt i veckan. Toppa med en fräst minisallad och sval havre fraîche för extra matighet.” Så beskrevs soppan när det här receptet damp ner i min mejlkorg och jag föll direkt. Morotssoppa är nämligen en av mina favoriter så det kändes kul att få ett nytt tips på en god och matig topping. Jag brukar ju nästan alltid ha en fetaoströra till min morotsoppa. Så det här blir något att testa. Kanske redan till helgen.
Receptet och bilden är framtagna av koksboksförfattaren Therese Elgquist i samarbete med Granit. Tack för tipset!
Ingredienser
(4 portioner)
Soppan: 600 gram morot, 400 gram rotselleri, 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 2 msk färsk ingefära, riven, 1 liter vatten, 2 dl havregrädde, 1 tsk äppelcidervinäger, salt och nymalen svartpeppar, 2 msk kallpressad olivolja
Fräst zucchini- och böntopping: 1 zucchini, 1 förpackning små vita bönor (ca 250 gram avrunnen vikt), 1 liten vitlöksklyfta, 1 dl färsk persilja, salt och nymalen svartpeppar, 1 msk kallpressad olivolja
Topping: havre fraiche, krasse
Så gör du
Värm ugnen till 200 grader. Skrubba morötterna och skär i slantar. Skär bort skalet och skär rotsellerin i kuber. Lägg på en bakplåt och blanda med olja. Rosta mitt i ugnen tills morötter och rotselleri är helt mjuka, ca 25 minuter.
Skala och finhacka lök och vitlök. Riv ingefäran. Fräs lök, vitlök och ingefära i olja tills mjuka. Tillsätt de rostade rotsakerna, vatten och grädde. Låt puttra i 5 minuter. Ta av från värmen och mixa soppan helt slät med stavmixer. Tillsätt äppelcidervinäger och smaka av med salt och svartpeppar.
Skär zucchinin i små tärningar. Häll av och skölj bönorna. Skala och finhacka vitlöken. Fräs zucchini, bönor och vitlök i lite olja på medelvärme tills de får fin färg. Ta av från värmen. Hacka persiljan och vänd ner. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera soppan toppad med zucchini- och bönfräset, en klick havre fraîche och krasse.
Fler recept på goda luncher och middagar
- Friterad brysselkål med chèvreyoghurt och honung.
- Sotad torsk med snabbpicklad asiatisk gurksallad och yoghurtsfär.
- Ångade spring rolls med vietnamesisk nuoc cham.