Lemonad med lavendel. Sommarens bästa dryck är utan tvekan lemonad. Syrlig, svalkande och snygg. I år har jag köpt ett sånt där stort glaskärl med tappkran som jag kommer att göra massor av lemonad i.
Som extra krydda brukar jag ha i lavendel och när jag nämnt det tidigare någon gång här på bloggen så har jag fått många frågor om receptet så nu kommer det här.
Ingredienser
1,5 dl nyplockade och sköljda lavendelblommor
2,5 dl socker
6 dl kokande vatten
5 dl saft av pressad citron
6 dl vatten
is
Så gör du lemonad med lavendel
Plocka bort lavendelblommorna från stjälkarna och lägg i en skål tillsammans med sockret. Mortla så att sockret tar smak av blommorna. Häll över kokande vatten och rör om noga i sockerblandningen. Låt det dra i kylskåp i två timmar och sila sedan bort socker- och blomblandningen och häll upp vätskan i en karaff. Nu har du själva koncentratet klart. Fyll på med kallt vatten och citronsaft och smaka av. Jag har något mindre socker än i många andra lemonadrecept, så smaka av och tillsätt socker om det är för syrligt för din smak. Skiva ett par citroner och lägg i karaffen och fyll på med isbitar.
Psst. Med en skvätt gin i blir den snabbt en god sommardrink.
Fler somriga recept
- Sockerfri äppelmos med kanel och ingefära.
- Sugen på glass i solen? Här är fyra recept på hemmagjord glass.
- Världens godaste sommartårta.
- Knäckig rabarberpaj – godaste pajen jag vet.