Det här med att grilla på sommaren hörrni. Hur kul blir det sjuttioelfte kvällen i rad. Så känner jag nästan varje år i slutet av sommaren. Vilket lyxproblem egentligen, att vädret ofta är så bra att vi kunnat tillaga maten ute nästan hela sommaren. I år är det ju dessutom eldningsförbud sedan ett bra tag tillbaka, så det blir inget grillat här, även om vi gärna fortsätter att tillreda och preppa mat ute när vädret tillåter.
Men idag är det regnigt så då passar jag på att smyga in i köket och laga kvällsmaten. Och njuter lite extra av att både laga maten och att äta den inomhus. Den här sommaren behöver man ju verkligen inte ha dåligt samvete över att tillbringa lite tid inomhus. Det här är en rätt som hela familjen tycker om och den känns fräsch som avbrott till många av de grillade middagar man annars ofta lagar om sommaren. Och just den här sommaren känns rätten som ett säkert kort att plocka fram just som alternativ nu när vi inte får grilla.
Ångkokt eller confiterad lax med sesamfrön och chilipicklad gurka. Lilla T får en inlagd gurka utan chili. Det låter kanske krångligt men det enda jag gör är att slänga in laxen i ugnen med lite smör och salt. Med hjälp av ugnens Assist-funktion där jag ställer in vad jag ska tillaga och ungefär hur mycket det väger så känner ugnen själv av hur länge de ska tillagas – och piper när den är klar. Ugnen”HNG6764B6” från Bosch är faktiskt helt briljant som nästan sköter sig helt själv, något som känns extra bra på stressiga vardagskvällar när man snabbt ska få mat på bordet för att stilla hungriga små munnar.
Så här är ett av mina favoritrecept när det kommer till fisk. Idén fick jag från en Arla-broschyr som jag plockade med mig från mataffären för något år sedan, men eftersom jag inte har den kvar har nog receptet modifierats lite i mitt huvud med tiden.
Ingredienser (4 portioner)
800 gram laxfilé, 1 stk salt, 250 gram smör gärna klarifierat, 2 dl sesamfrön, färsk mynta.
Picklad gurka: 1,5 gurka, 0,5 dl ättikssprit 12%, 2 msk strösocker, 1 tsk salt, 0,5 röd chili.
Så lagar du ångkokt eller confiterad lax med sesamfrön och chilipicklad gurka
Börja med att röra ihop den picklade gurkan. Blanda ättika, socker och salt i en skål. Skala och gröp ur gurkan, tärna den och rör ner i lagen. Finhacka chilin och häll ner i skålen. Låt det marinera i ungefär en kvart, ta sedan upp gurkan och chilin ur lagen.
Ta bort skinnet från laxen och skär i bitar. Lägg laxen i en ugnsfast form och strö över lite salt och en klick smör på varje fiskbit. Ställ in i ugnen och använd Assist-funktionen om du har en sådan.
I annat fall täcker du formen med plastfolie och ställer in i ugnen i cirka 25 minuter, 100 grader. Då blir laxen aningen mer confiterad. Använd gärna termometer, när den visar 50 grader tar du ut fisken. Den får inte bli för genomlagad.
Rulla fisken i sesamfrön och lägg upp på ett serveringsfat. Dekorera med den picklade gurkan och färska myntablad.
Servera gärna med en bulgur- eller quinoasallad.
Fler somriga recept
- Sockerfri äppelmos med kanel och ingefära.
- Sugen på glass i solen? Här är fyra recept på hemmagjord glass.
- Världens godaste sommartårta.
- Knäckig rabarberpaj – godaste pajen jag vet.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras tillsammans med Bosch.