Idag vill jag visa er den senaste köksförvandlingen här på Hemmafixbloggen. Inte min egen, jag älskar mitt kök som det är, utan min svägerskas kök som jag dokumenterat.
Så här såg det ut före renoveringen. De hade länge längtat efter ett nytt kök och framför allt lite större arbetsytor och sociala ytor där de kunde hänga med gäster samtidigt som de lagade mat.
Så här blev resultatet.
Väggen där köket var placerat från början har dörrposter på varsin sida om köksbänken så där fanns inte mer utrymme att ta till för att få mer arbetsyta men eftersom de hade gott om golvyta framför fanns möjligheten att sätta in en köksö som rymmer både förvaring, sittytor runt om och mycket arbetsyta.
Köket har blivit mycket mer socialt och runt köksön kan man nu slå sig ner med ett glas vin, duka upp en härlig brunch vid, eller slå sig ner för att äta frukost.
Luckorna har inga handtag utan ovankanterna är urgröpta för fingrarna för ett avskalat intryck. Bänkskivan med tillhörande stänkskydd går i mörkt för att bryta av mot de vita luckorna och väggarna.
De skippade kakel helt och satsade på ett högt stänkskydd och ovanför en målad vägg som går att måla om, om de någon gång skulle vilja byta färg eller till och med tapetsera. Smart tycker jag att renovera ett kök så att de håller att leva med länge även om man skulle vilja byta stil lite grann om några år.
Hemma hos mig åker allt från stekpannor till matlådor in i diskmaskinen, men det här är en familj där man diskar mycket för hand och därför var det viktigt med en rejäl avrinningsyta i rostfritt intill diskhon och även ett avrinningskärl som hängs ovanpå diskhon. Diskhon har också en smart korgbottenventil som gör det smidigt att avlägsna matrester på ett enkelt sätt. En rostfri diskho är också enkel att hålla ren och snygg. Diskhon kommer från Stala.
Det var också viktigt med en rejäl blandare där munstycket går att haka loss för att komma åt när man diskar stora plåtar, eller som här fyller vaser med vatten. Och dessutom med både en koncentrerad stråle och duschstråle, och diskmaskinsavstängning. Blandaren kommer från Mora armatur och är tillverkad i deras fabrik i Dalarna och har en ESS-märkning som gör att enbart kallt vatten kommer när blandarspaken står i läget rakt fram. Man måste alltså aktivt tänka till när man vill ha varmvatten, eftersom det kommer först när spaken vrids till vänster om mittlinjen. Det här gör att man vid korta tappningar undviker att dra upp varmvatten i rören som sedan står och kallnar till ingen nytta. En undersökning gjord av Energimyndigheten (SP AR 2008:10) visar just att över 57 procent av alla spolningar i ett hushåll är under en minut långa.
Nu har ni hängt med på tre stora köksrenoveringar här på bloggen, och nästa vecka tänkte jag sammanfatta dem alla i ett stort inlägg. De är alla i helt olika stilar, med helt olika funktioner för att passa tre olika familjer. Håll utkik.
Foto: Ruben Nero.
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Stala och Mora armatur.