Det här med dekoration på väggarna. Jag vet inte hur många privatpersoner jag mött i mitt jobb som inredare som berättar om skräcken att skapa tavelväggar eftersom de bävar för att göra hål i väggarna och för att välja motiv. Till dem säger jag bara ”kardborrtejp”.
Men idag ska vi inte prata om upphängningen. Vi ska prata om motiven och materialet som motiven sitter på och hur omsorgsfulla val av motiv, ramar, glastyp och storlek påverkar intrycket.
Jag har hittat ett företag som har tänkt på alla dessa faktorer. Hos Posterlounge kan jag nämligen välja att få motivet tryckt på olika typer av material, för att det ska passa varje specifikt motiv och ge en viss känsla och stil. Och av samma anledning har de också olika sätt att rama in motiven. Och det är just det här som jag tycker är halva konsten i sig.
Till exempel kan en klassisk illustration på en växt eller blomma bli väldigt vacker tryckt på trä där träådrorna syns genom motivet. Och ett målat motiv gör sig väldigt fint på canvas eftersom strukturen på bomullsduken ger känslan av penseldrag. Och ett fotografi eller en modern illustration blir fin som galleritryck utan ram. Det sitter då mellan en akrylglasskiva och en aluminiumskiva som förseglar motivet. Och det går också att få motivet tryckt på aluminium så att det tål att vara i fuktiga miljöer som kök eller badrum eller på pvc så att tavlorna blir väldigt lätta i vikt. Det kan vara bra på sköra väggar eller i barnrum där lek och stoj kan få väggar att skaka och tavlor att lätt rivas ner.
Jag tycker också om när jag själv kan anpassa storleken på motivet så att det passar på mina väggar och med min inredning. Många postersajter på nätet erbjuder visserligen motiv i flera olika storlek så det är i sig inget unikt men väldigt få som jag känner till kan leverera motiven 180 centimeter höga, vilket ju blir väldigt maffigt.
Motiven ni ser här har lite olika inramningar och olika stilar. Motiven i den första bilden visar en blå Mountain anemone (heter det bergsanemon på svenska?) i den översta tavlan och en munk vid havet i den stora nedersta tavlan. Motivet är ursprungligen målad av Caspar David Friedrich, en av romantikens främsta landskapsmålare. Två motiv i en färgskala som jag tycker mycket om och som går igen i många av mina miljöer.
Motiven i bilderna här nedanför är en rejäl stilblandning, jag vet. Det ena är ett porträtt från en stor inspirationskälla och förebilds hem. Nämligen Karin Larssons familj där flickan på bilden är ”Lilla Karin” som var Karin Larssons brorsdotter. För många är Karins man, Carl Larsson, mer känd, men enligt mig har Karin fått alldeles för lite uppmärksamhet genom historien och är en förebild inom formgivning och inredning än idag.
Det andra motivet är en form av återbruk eller tillvaratagande som jag gillar. Den här amerikanska hägern må vara ett aningen speciellt motiv att ha på väggen men om man vet dess ursprung blir det lite mer intressant.
Illustrationen är skapad av John Hames Audubon som levde från slutet av 1700-talet till mitten av 1800-talet. Han, som var en fransk-amerikansk ornitolog och konstnär, tillbringade många år med att obeservera fåglar och samlade sina fågelillustrationer i boken Birds of America som innehåller tusen illustrationer i verklig storlek av nära 500 fåglar. Den tog honom tolv år att färdigställa och är idag en av världens dyraste böcker och finns bara i 119 exemplar, varav 108 ägs av museum eller bibliotek. För tjugo år sedan såldes ett ex av boken för 8,8 miljoner dollar.
Jag gillar den här idén att återanvända illustrationer från gamla flora- eller djurböcker, som numera när vi inte längre använder uppslagsverk av den typen, annars bara faller i glömska. Då är det här ett fint sätt att ta till vara på ett fint hantverk. Jag har dessutom valt en storlek som är nästan på pricken samma storlek som hägern själv, vilket ju var hela Audubons tanke med illustrationerna. Det får en ju att undra lite över bokens format eller om sidorna var utvikbara…det förtäljer dock inte historien…
Jag sa ju att ni skulle gilla hägern lite mer nu när ni vet, säger jag med en blinkning och ett leende.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Posterlounge.
Färgen på väggen är ju helt underbar vill du dela med dig vilken färgkod? 😘
Tack, den heter blåstång.