Under midsommarveckan står det väl knappast hemmafix i era kalendrar eller på att göra-listan. På min lista för veckan står det mest att packa, planera mat, beställa mat, stryka kläder. På fredag är det midsommar, en av årets mysigaste dagar och hela min familj längtar.
Midsommarafton har blivit lite som ett startskott för sommarens alla härliga stunder i vår familj. Allra oftast involverar de där stunderna god mat och fina vänner och familj och det är ju under semestern (som oftast börjar vid midsommar i vår familj) som det kan bli överflöd av just det där. Tid för vänner, mat och mys.
Hemma hos oss samlas vi ofta kring middagar lagade på grillen den här tiden på året och det har blivit lite av en sport att laga annat än kött. Vi tycker om kött men älskar vegetariskt och fisk så det är oftast det som hamnar på gallret här hemma.
Den här veckan drar jag igång en lite miniföljetong på tema sommarmat och vill tipsa om ett par olika rätter som kan ätas var för sig som förrätter eller tillbehör eller tillsammans som en middag bestående av flera smårätter. Alla rätterna betyder något speciellt för mig, som ni kommer få höra mer av under veckan. Det första inlägget presenteras i samarbete med grillföretaget Everdure by Heston Blumenthal.
Först ut är min all time sommarfavorit, som jag slänger på grillen varje år när semestern börjar. Nämligen asiatiska räkor. Det gäller att ha en grill med ett bra galler så att räkorna inte åker genom gallret ner till gasolen och inte bränns fast. Räkor grillas fort, på bara någon minut så det gäller också att vara snabb. Men det är också det som är det trevliga. Det är enkelt och går fort.
Ingredienser
1 kilo räkor med skal, 1 kruka färsk koriander, 1 kruka thaibasilika, 1 röd chili, 2 vitlöksklyftor, 3 msk fisksås, rivet skal och saften av 1–2 pressade lime, 1 dl sesamolja och lite svartpeppar.
Så grillar du räkor
Finhacka koriander och basilika. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Blanda alla dessa ingredienser i en skål och tillsätt fisksås, limesaft och sesamolja. Krydda med peppar.
Grilla räkorna på grillen, en minut per sida. Använd ett galler som har smala springor så att räkorna håller sig kvar på grillen. Stäng locket så att de också tillagas av värmen inuti grillen.
Jag använder grillen Furnace från Everdure by Heston, som har tre gasolbrännare och en extra stor grillyta vilket passar perfekt för räkor när varje räka ska ligga mot gallret och du lagar mat till många. Den här grillen har också ett speciellt lock som möjliggör konvektionsmatlagning där värmen cirkulerar 360 grader inuti grillen. (Också perfekt för pizza, när man känner för det.) Vill du så kan du också grilla hela kycklingar på en rotisserie eller laga mat på en teppanyakiplatta på Furnace-grillen.
Häll ner räkorna i dressingen, rör om och servera direkt medan räkorna är varma.
Fler somriga recept
1. Asiatisk glasnudelsallad och sojabiffar med ingefära, citron och koriander
2. Så gör du hemgjord örtinbakad pasta
3. Svalkande fruktbricka – ett gott alternativ till fikastundens sötsaker
4. Somrig tomatbruschetta – en riktig klassiker
5. Saftig sockerkaka med citron och kardemumma och citronglasyr
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Everdure by Heston Blumenthal.